Παραμένει η αφρικανική σκόνη: Πότε υποχωρεί το φαινόμενο – Πώς θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο

Επιμένουν και σήμερα οι υψηλές θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη, κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ο καιρός συνεχίζει να δείχνει το καλοκαιρινό «πρόσωπό» του μέσα στην άνοιξη.

Ένα κοκτέιλ υγρασίας και σκόνης, ιδιαίτερα έντονο τις πρωινές και βραδινές ώρες, δημιουργήθηκε χθες στην ατμόσφαιρα της Αθήνας αλλά κυρίως της Θεσσαλονίκης.

Τα στοιχεία από τον τομέα Μετεωρολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) έδειξαν αυξημένα επίπεδα σκόνης τις τελευταίες ημέρες, που μεγιστοποιήθηκαν χθες και σήμερα.

Σήμερα αναμένεται να αυξηθούν ξανά, ωστόσο από το απόγευμα θα υπάρξει αποκλιμάκωση του φαινομένου και την Τετάρτη αναμένεται να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση μάσκας, ιδίως για τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες.

Τα σωματίδια από τα οποία αποτελείται η αφρικανική σκόνη μπορούν με την εισπνοή να εισέλθουν στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πιθανώς κρίσεις άσθματος σε άτομα με άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί έως 5 με 6 μποφόρ και οι συγκεντρώσεις σκόνης θα μειωθούν σε όλη τη χώρα. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 με 24 και τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 26 βαθμούς.

Την Πέμπτη περιμένουμε λίγες πρόσκαιρες τοπικές βροχές στα βόρεια, ηλιοφάνεια στην υπόλοιπη χώρα, δυτικούς βορειοδυτικούς ανέμους έως 5 με 6 μποφόρ και θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός, βόρειοι άνεμοι έως 5 με 6 μποφόρ και σταδιακή νέα άνοδος της θερμοκρασίας, που την Κυριακή θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Μαρουσάκης: Τελευταία ημέρα ταλαιπωρίας

«Τελευταία ημέρα που θα ταλαιπωρηθούμε από τη σκόνη η σημερινή μιας και σταδιακά αναμένεται να εκτονωθεί το όλο φαινόμενο και από αύριο θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για καλύτερη ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας με τον υδράργυρο ωστόσο να επιμένει σε πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα αν και θα σημειώσει μικρή πτώση.  Κατά τα λοιπά η ανομβρία συνεχίζεται…» τονίζει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ