Παπαευαγγέλου: Είμαστε αντιμέτωποι με μία έξαρση της επιδημίας – Ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό

Στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση. Όπως επεσήμανε η καθηγήτρια “η μεγάλη αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που ξεκίνησε σταδιακά προ δεκαημέρου, περίπου στα τέλη του Ιουνίου, και κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, άλλαξε και πάλι την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας. Την προηγούμενη εβδομάδα μιλήσαμε για ανακοπή της καθοδικής πορείας των τελευταίων εβδομάδων, ενώ σήμερα πια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία έξαρση της επιδημίας με κύριο χαρακτηριστικό τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους νέους. Ο μέσος κυλιόμενος των τελευταίων εφτά ημερών υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 1.081 νέα κρούσματα από μόλις τα 442 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ανά ημέρα” υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου που πρόσθεσε:

“Πολλές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας εμφανίζουν αυξητική τάση της επιδημίας. Στο επίκεντρο της επιδημίας η Αττική, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε ακόμη περισσότερο στα 23 έτη. Δηλαδή, μειώθηκε κατά σχεδόν μία δεκαετία μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες. Το 75% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα ηλικίας μικρότερης των 34 ετών, ενώ ο κύριος όγκος των νέων κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15-24 ετών. Όμως αρχίζουμε να βλέπουμε μία μικρή αύξηση στους ενήλικες 35-55 ετών ενώ ευχάριστο είναι ότι δεν βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 65 ετών” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους παράγοντες που συνετέλεσαν στην έκρηξη των κρουσμάτων και αυτοί είναι ” η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους μας, λόγω εφησυχασμού αλλά και διαφορετικής διάθεσης λόγω διακοπών, που ήρθε να συνδυαστεί με τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε κάποιες περιοχές της χώρας”.

Όπως είπε ακόμη “ο συνωστισμός, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής διασκέδασης φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της εικόνας” και αναφέρθηκε στην αύξηση των τεστ στις δομές υγείας. “Ο αυξημένος αριθμός των τεστ συνέβαλε στην καταγραφή αυτού του αυξημένου αριθμού περιστατικών” σημείωσε και πρόσθεσε πως “παρατηρείται σημαντική αύξηση του δείκτη θετικότητας στα τεστ που γίνονται σε δομές υγείας διπλασιάστηκε μέσα σε μία εβδομάδα και σήμερα είναι στο 2,46%. Σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο ο δείκτης θετικότητας που αποτυπώνεται είναι σημαντικά υψηλότερος”.

“Η θετικότητα στα self test τετραπλασιάστηκε σε μία εβδομάδα” υπογράμμισε ακόμη η καθηγήτρια που συμπλήρωσε: Όσο πιο πολλά αυτοδιαγνωστικά τεστ κάνουμε τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να απομονώσουμε τα νέα κρούσματα, μειώνοντας τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας αυξήθηκε σημαντικά στα 9.000 σε μόλις μια εβδομάδα, ενώ στην Αττική έχουμε 4.000 ενεργά κρούσματα με διάμεση ηλικία τα 22 έτη”.

Διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών ηλικίας κάτω των 24 ετών

Σχετικά με τον εμβολιασμό είπε: “Ο εμβολιασμός σημαντικού ποσοστού συμπολιτών μας μεγάλης ηλικίας έχει αποτέλεσμα να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων ασθενών. Σήμερα 1 στους 3 νοσηλευομένους αφορά σε νεότατους ανθρώπους ηλικίας 25-55 ετών” και σημείωσε ότι κανείς δεν είναι άτρωτος αναφέροντας ότι την εβδομάδα που μας πέρασε διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών ηλικίας μικρότερης των 24 ετών, από 5% στο 9%”.

“Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων αποκλειστικά και μόνο χάρις στην αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας η πανδημία έχει αλλάξει πρόσωπο και η νόσος αφορά σε άτομα μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Επίσης, τόνισε ότι “πιστεύουμε ότι το τέταρτο κύμα θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα. Πιστεύουμε ότι δεν θα ακολουθήσει έκρηξη στις νοσηλείες λόγω της ασπίδας προστασίας που έχουν οι εμβολιασμένοι που ακόμη και αν νοσήσουν θα νοσήσουν πιο ελαφρά σημείωσε και αναφέρθηκε στα στοιχεία που έχουν από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ”.

“Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι ο νότιος τομέας των Αθηνών όπου η εμβολιαστική κάλυψη έχει ξεπεράσει το 60% και μάλιστα σε κάποιους δήμους φθάνει και του 70%, η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά σε νέους 15-19 ετών και δεν έχουμε παρατηρήσει διασπορά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Αντίθετα, στη Δυτική Αττική, όπου η εμβολιαστική κάλυψη υπολείπεται σημαντικά, σχεδόν αυτόματα η πανδημία μεταδόθηκε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας… Ο κίνδυνος νόσησης είναι σημαντικά υψηλότερος γι’ αυτούς που διαμένουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπου και η πανδημία θα εξαπλωθεί πολύ πιο γρήγορα” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου που πρόσθεσε ότι “μέσα στις επόμενες ημέρες σε περιοχές κυρίως με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη είναι πιθανόν να δούμε μια μετακύλιση των κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους ενήλικες άνω των 50” σημείωσε η καθηγήτρια και απηύθυνε έκκληση για άμεσο εμβολιασμό όσων ενηλίκων δίσταζαν μέχρι σήμερα.

Τι είπε για τη μετάλλαξη “Δέλτα”

Ακολούθως αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα μας: “Μέχρι προχθές είχαν ταυτοποιηθεί 121 δείγματα που φέρουν το στέλεχος Δέλτα. Η διασπορά αφορά σε νέα άτομα αφού το 70% των στελεχών Δ απομονώθηκαν από άτομα ηλικίας μικρότερης των 40 ετών. Το 84% αφορούν σε άτομα ελληνικής εθνικότητας, μόλις 14% των κρουσμάτων είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση ενώ 7% είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου. Η πλειοψηφία των ασθενών αυτών είχαν συμπτώματα, ενώ 13% των κρουσμάτων με μετάλλαξη Δ χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Όμως, κανείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με μετάλλαξη Δέλτα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος” διευκρίνισε η κυρία Παπαευαγγέλου που τόνισε πως πρωτεύων στόχος είναι η εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης όλων των πολιτών άνω των 50 ετών” είπε και αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των νέων επισημαίνοντας τη σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας. “Η μάσκα είναι από τα βασικότερα μέτρα προστασίας. Η Επιτροπή σαφώς έχει τονίσει ότι με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα συστήνουμε τη διατήρησης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός” και ξεκαθάρισε: “Η ορθή χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, όπως είναι οι εργασιακοί χώροι, τα καταστήματα, οι εκκλησίες, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Φοράμε σχολαστικά τη μάσκα στις μετακινήσεις με ΜΜΜ. Συνιστάται επίσης η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός αφού η μετάλλαξη Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Φοράμε μάσκα όχι μόνο σε γήπεδα, παραστάσεις ή συναυλίες αλλά ακόμη και όταν περπατάμε σε πολυσύχναστους δρόμους”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ