Παπαευαγγέλου: Ας σχεδιάζουμε φέτος διαφορετικά τα Χριστούγεννα – Πάνω από 18.000 τα ενεργά κρούσματα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου που επεσήμανε ότι “από τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα 316 αφορούν την Αττική και 367 στη Θεσσαλονίκη” και τόνισε: “Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη χώρα μειώνεται σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Παρατηρείται περαιτέρω μείωση του εφταήμερου κυλιόμενου μέσου όρου κρουσμάτων. Την τρίτη αυτή εβδομάδα στου lockdown η μείωση των κρουσμάτων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη σε σχέση με τις άλλες εβδομάδες”.

Όπως πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου: “Το επιδημικό φορτίο παραμένει υψηλό ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα και σε πολλές μεγάλες πόλεις. Σήμερα υπολογίζεται ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι περισσότερα από 18.000. Την εβδομάδα που πέρασε παρατηρήθηκε μικρή αύξηση της διάμεσης ηλικίας είναι κάτι που το βλέπουμε κάθε εβδομάδα. Πλέον έχει φθάσει η διάμεση ηλικία στα 49 χρόνια. Διαχρονικά και καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου παρατηρήθηκε μια σταδιακή αύξηση. Στο τέλος Οκτωβρίου η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 35 χρόνια, αυτό σημαίνει ότι το φορτίο των νέων λοιμώξεων έχει μετακινηθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες όπου έχουμε μεγαλύτερη νοσηρότητα, μεγαλύτερη πιθανότητα να εισαχθούν στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ αλλά και μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές ακόμη και θάνατο”.

Ακολούθως επεσήμανε ότι η πληρότητα των ΜΕΘ άγγιξε το 84% και 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη. “Είναι σαφές ότι δεν πάει να σπάσει αυτή η αλυσίδα μετάδοσης. Η διασπορά στην κοινότητα ήταν και παραμένει μεγάλη και η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο στο πρώτο lockdown. Μια πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές πινγκ πονγκ μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς. Δηλαδή, εκεί που πάει να ηρεμήσει μια περιοχή, ξεσπά μια συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μια κλειστή δομή, που λειτουργεί ως πηγή υπερμετάδοσης και έχει ως αποτέλεσμα τη διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους. Ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας. Ο Δεκέμβριος είναι κάθε χρόνο ένας δύσκολος μήνας με αύξηση των ιώσεων αλλά και πολλές υποχρεώσεις για όλους μας. Φέτος θα είναι πολύ διαφορετικός και πολύ πιο δύσκολος γιατί έρχεται σαν συνέχεια πολλών μηνών κόπωσης λόγω του lockdown. Θα θέλαμε να βρεθούμε με τους αγαπημένους μας γύρω από ένα τραπέζι όπως έχουμε συνηθίσει. Ας σχεδιάζουμε όμως διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα από τώρα, κι ας είναι κάτι που όλους μας μας στεναχωρεί πολύ” τόνισε η καθηγήτρια.

“Η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας αποτελεί έναν μαραθώνιο, διανύουμε έναν μαραθώνιο. Κι έχουμε ακόμη πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανώς πολλές ανηφόρες μέχρι τον τερματισμό.. Ο αγώνας θέλει οργάνωση, στρατηγική, πειθαρχία και καλή προετοιμασία, χρειάζεται συγκέντρωση και στοχοπροσήλωση σε πολλές μικρές νίκες, χιλιόμετρο χιλιόμετρο και βέβαια είναι πάντα πιο εύκολο όταν κάνεις το αγώνα μαζί με άλλους που έχουν τον ίδιο στόχο με εσένα. Αν και αποτελεί επίπονη διαδικασία όταν φθάσει κάποιος στον τερματισμό είναι απερίγραπτη η χαρά της υπέρβασης γιατί έχει επιτευχθεί στόχος που ξεπερνά τις δυνατότητές μας. Και αποδεικνύεται ότι η πανδημία έχει ξεπεράσει τις αντοχές όλων μας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και επεσήμανε πως “η πανδημία είναι ακόμη ένας μαραθώνιος γιατί ακόμη κι όταν έρθουν τα εμβόλια τον επόμενο μήνα και αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε σιγά σιγά χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός ικανού αριθμού συμπολιτών μας και να έχουμε δημιουργήσει αυτό που λέμε τείχος ανοσίας ή ανοσία αγέλης. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο καθένας από εμάς θα αποκτήσει ικανή προστασία περίπου εφτά ημέρες μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση, δηλαδή ένα με ενάμιση μήνα από την πρώτη δόση. Έτσι δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι αφού κάνουμε την πρώτη δόση να οργανώσουμε ένα πάρτι να γιορτάσουμε την απελευθέρωσή μας”. Για το πρόγραμμα εμβολιασμού είπε: “Βασικό κριτήριο επιλογής των ομάδων πληθυσμού που θα εμβολιαστούν πρώτοι είναι ο βαθμός έκθεσης στη λοίμωξη, όπως είναι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσηση, όπως είναι οι άνθρωποι σε γηροκομεία, οι υπέργηροι και όσοι έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα” και καθησύχασε ότι τα εμβόλια όταν έχουν έρθει στη χώρα θα έχουν αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια όλα τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ