Παπαευαγγέλου: Μειώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά τον Σεπτέμβριο

Μειώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων σε παιδιά τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση, αναφορικά με τα παιδιά “σήμερα, σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας 4-18 ετών παραμένει σταθερός και αποτελεί το 28% του συνόλου των κρουσμάτων.

Ο αριθμός κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκε τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο σημαντικά, επιβεβαιώνοντας ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στο δομημένο περιβάλλον των σχολείων.

Περισσότερο μειώθηκαν τα κρούσματα στους μεγαλύτερους εφήβους άνω των 15 ετών, είτε λόγω μείωσης της κινητικότητάς τους αφού τελείωσαν οι διακοπές τους είτε λόγω του εμβολιασμού τους που σήμερα αγγίζει το 33%” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όπως πρόσθεσε: “Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την πρώτη εβδομάδα σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σχεδόν 1 στα 3 παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων, ενώ σήμερα το 84% των νέων  κρουσμάτων στα παιδιά δημοτικού 4-11 και το 75% των εφήβων 12-18 ετών διαγνώστηκαν λόγω των self test. Σήμερα με τη βοήθεια των self test, 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται πριν αναπτύξουν συμπτώματα και απομονώνονται έγκαιρα μειώνοντας έτσι τη διασπορά στο σχολικό αλλά και στο οικογενειακό τους περιβάλλον”.

Παπαευαγγέλου: Δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε

Παράλληλα, η καθηγήτρια ανέφερε πως παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μικρή αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην Αττική, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 20.000.

Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 62%, ανέφερε επίσης και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι. Η κυρία Παπαευαγγέλου είπε πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας όμως ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων.

Εξήγησε ότι ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον μόνο εμβολιασμένων ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός. Ωστόσο είπε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε, “δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε”, τόνισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ