Παπαευαγγέλου: Τα στοιχεία που δείχνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική ενδοσχολική διασπορά του κορονοϊού

Κατηγορηματική ότι “δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σημαντική ενδοσχολική διασπορά του κορονοϊού” εμφανίστηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αναφέροντας ότι τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων γιατί προκύπτει το συγκεκριμένο συμπέρασμα, παρόλο που καθημερινά περίπου ένα στα τρία κρούσματα αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών.

“Σχεδόν τρείς εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Με τον συστηματικό έλεγχο των παιδιών σχολικής ηλικίας με δύο αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους την εβδομάδα, καθημερινά περίπου ένα στα τρία κρούσματα αφορά σε παιδιά ηλικίας κάτω των 17 ετών. Όμως ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους 12-18 ετών παραμένει σημαντικά χαμηλότερος απ’ αυτόν που βλέπαμε τον Αύγουστο. Η ανάλυση των δεδομένων ανά Περιφερειακή Ενότητα δείχνει ξεκάθαρα ότι αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ενήλικου πληθυσμού, όπου έχουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου”, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου διευκρινίζοντας ότι “τα σχολεία δηλαδή αποτελούν τον καθρέφτη της κοινότητας”.

Επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου, επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση “κι έτσι βλέπουμε σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία, να έχουμε επίσης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στις ηλικίες 35-35 που είναι οι γονείς των παιδιών που πάνε σχολείο”.

 

Σχετικά με την επίπτωση των κρουσμάτων σε παιδιά κάτω των 17 ετών, ανά περιφερειακή ενότητα, τόνισε πως “βλέπουμε ότι σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι η Αττική, όπου ξέρουμε ότι 61,2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τόσο στα παιδιά δημοτικού όσο και στα παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου παραμένει σταθερά χαμηλός. Αντίθετα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία και Θράκη με εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 50%, η επίπτωση των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά υψηλή στα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου και αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων στα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών”.

“Τα συμπεράσματα είναι ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σημαντική ενδοσχολική διασπορά του κορονοϊού. Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων” πρόσθεσε για να καταλήξει ότι οι ενήλικοι, εμβολιαζόμενοι, προστατεύουν και τα παιδιά τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ