Παπαευαγγέλου: Η αλήθεια για την αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους

Την επισήμανση ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι επιδημία μεταξύ των ανεμβολίαστων επανέλαβε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας και στα κρούσματα ανάμεσα στα παιδιά.

Όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία από τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που έγιναν στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

“Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, σμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των θετικών self test παρέμεινε σταθερός. Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας.

Παπαευαγγέλου

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους από 5-20 ετών αυξήθηκε μόλις κατά 16%, απολύτως αναμενόμενη αύξηηση που οφείλεται στη διενέργεια self test στα σχολεία. Δεν παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες των παιδιών και εφήβων κάτω των 17 ετών που αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,5% των ενεργών νοσηλειών” είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι “τις τελευταίες ημέρες έχει ακουστεί από τα ΜΜΕ ότι 1 στα 3 παιδιά ή 1 στα 4 νοσεί από κορονοϊό. Αυτό δεν είναι έτσι, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας δεν έχει παρουσιάσει αξιόλογη αύξηση. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι 1 στα 3 κρούσματα στην Ελλάδα αφορά σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, τελείως διαφορετικό.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα είχαμε 3.559 κρούσματα που αφορούσαν στις ηλικίες 4-18 ετών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 24% του συνόλου των νέων μολύνσεων” τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

σχολεία

Προανήγγειλε την ψηφιοποίηση των δεδομένων αναφορικά με τα παιδιά σε ειδική πλατφόρμα.

Επανέλαβε την έκκληση για πιστή εφαρμογή των κανόνων αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τη μείωση των κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα, ενώ είπε ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά.

τρίτη δόση εμβόλιο

“Περισσότεροι από 60.000 έφηβοι ηλικίας 12-14 ετών και περισσότεροι από 100.000 έφηβοι 15-17 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους. Συνολικά στην επικράτεια το 24% κάτω των 18 ετών, δηλαδή ένα στα τέσσερα παιδιά αυτής της ηλικίας, έχει ήδη λάβει μία δόση εμβολίου” υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ