Παπαευαγγέλου: Με την παραλλαγή “Όμικρον” οι 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται πλέον στο νοσοκομείο

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μπορεί να μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση.

Όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, τα ενεργά κρούσματα είναι στα 150.000 σε όλη την επικράτεια, ενώ ο κυλιόμενος δείκτης του επταημέρου στα 18.000 κρούσματα ημερησίως. Όπως τόνισε, παράλληλα, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες καταγράφεται σταθεροποίηση της πανδημίας εκτός από τη Θράκη και κάποια νησιά.

Η κυρία Παπαευαγγέλου προέβλεψε ο περιορισμός της κινητικότητας τις τελευταίες ημέρες λόγω του χιονιά, ίσως οδηγήσει σε μία επιπλέον μείωση της διασποράς. Σχετικά με το σύστημα υγείας και τη διαθεσιμότητα, είπε ότι το 57% σε απλές κλίνες covid είναι κατειλημμένο και το 75% στις κλίνες ΜΕΘ covid. Η ίδια έκανε λόγο για μείωση 12% στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία και παρατήρησε ότι μετά από πολύ καιρό, οι εισαγωγές ασθενών στο νοσοκομείο έπεσαν κάτω από τις 400 ανά ημέρα.

Η επικράτηση της Όμικρον

Γεγονός που, όπως είπε, πιθανότατα οφείλεται και στην επικράτηση της Όμικρον καθώς καταγράφεται αύξηση των νέων νοσηλειών με Όμικρον. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “8 στους 10 ασθενείς, που εισάγονται πλέον στο νοσοκομείο, έχουν Όμικρον… Να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα το 25% των νέων εισαγωγών, 1 στους 4, αφορά σε άτομο που έχει μολυνθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα. Ένα σημαντικό ποσοοστό των συνανθρώπων μας που χάνεται καθημερινά, εξακολουθεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βαριά νόσηση της παραλλαγής Δέλτα. Δεδομένα του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι οι λίγοι συνάνθρωποί μας μέχρι σήμερα που έχασαν τη ζωή του μετά από νόσηση με κορονοϊό με παραλλαγή Όμικρον αφορούν σε υπερήλικες και άτομα με πολλές συννοσηρότητες.

Σύμφωνα με την εμπειρία μας από την παραλλαγή Όμικρον, κατανοούμε ότι όντως αφορά στέλεχος του ιού που προκαλεί ηπιότερη νόσο τόσο σε ενήλικες και σε παιδιά” είπε και υπογράμμισε: “Η νόσος που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον δεν είναι κοινό κρυολόγημα, ιδίως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστεί να νοσηλευθούν αλλά και θα κινδυνεύσουν”.

Όπως προέβλεψε, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή οι αριθμοί διασωληνωμένων και θανάτων θα βελτιωθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Η σημασία της αναμνηστικής δόσης

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας τόνισε άλλη μια φορά ότι είναι σημαντική η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου ιδίως για την παραλλαγή Όμικρον. Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης συμβάλλει στην ηπιότερη νόσηση και στην αποφυγή της νοσηλείας, είπε και με στοιχεία που παρέθεσε φαίνεται πως από 57% που είναι η προστασία με τη δεύτερη δόση ανεβαίνει στο 90% με την τρίτη δόση. Μάλιστα αυτή η προστασία εκτιμάται ότι διαρκεί τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ