Παπαευαγγέλου: Ένας στους τρεις στις ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών

Για σταδιακή αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων έκανε λόγο η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση, σημειώνοντας ότι σήμερα έχουμε στη χώρα 170.000 ενεργά κρούσματα. Ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος νέων κρουσμάτων έχει πέσει στα 20.000 ανά ημέρα, όπως είπε, και έχει μειωθεί η διάμεσή ηλικία των κρουσμάτων στα 35 έτη. Το 40% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 35 έως 64 ετών τόνισε και παρατήρησε ότι κι αυτή την εβδομάδα υπήρξε μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων στους άνω των 60 ετών.

«Παρ’ ότι υπάρχει μία σταθεροποίηση σε όλη τη χώρα η Κρήτη και η Αχαΐα συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων» επεσήμανε, ενώ όσον αφορά στην πληρότητα των απλών κλινών σε όλη τη χώρα, αυτή είναι στο 63%, ενώ το 88% αγγίζει η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid.

Επίσης, όπως τόνισε, ένας στους τρεις νοσηλευόμενους λόγω Covid-19 στις ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Ακόμη, πρόσθεσε ότι 80% με 85% όσων βρίσκονται στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή πλημμελώς εμβολιασμένοι και ότι το 80% των θανάτων κάτω των 60 ετών αφορά σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε τη σημασία της θωράκισης ενάντια στον ιό με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι είναι σημαντικό να μην υποτιμούμε την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα, τονίζοντας ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε ανθρώπους να διασωληνώνονται μόλις φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία.

«Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνουμε νωρίς στο νοσοκομείο εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν» είπε, προσθέτοντας πως παρ’ ότι η Όμικρον αποτελεί σήμερα το 80% με 90% του συνόλου των κρουσμάτων, εξακολουθεί να κυκλοφορεί και η Δέλτα, και κατέληξε επισημαίνοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, καθώς πάντα οι νέες παραλλαγές είναι ένα ενδεχόμενο υπό εξέταση διεθνώς για την επιστημονική κοινότητα.

Επεσήμανε ότι η μετάλλαξη Δέλτα σχετίζεται με βαρύτερη νόσο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 60% των εισαγωγών στη Βόρεια Ελλάδα είναι λοίμωξη από τη μετάλλαξη Δέλτα.

Επίσης, τόνισε ότι το 93% όσων έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας ή δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν είχαν προλάβει να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Αναφερόμενη στα παιδιά, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι το σχολείο είναι αναγκαίο και το πλέον ασφαλές περιβάλλον και προσέθεσε ότι ο δείκτης θετικότητας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός στα παιδιά όσον αφορά τη χώρα μας.

Μάλιστα, όπως παρατήρησε, σε περιοχές της χώρας με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων άνω του 60%, παρατηρήθηκε σταθεροποίηση των κρουσμάτων στις ηλικίες 15 έως 19 ετών.

Η ίδια, αναφερόμενη στις νοσηλείες των παιδιών, είπε ότι υπάρχει μία μικρή αύξηση αλλά η νοσηλείες τους είναι πιο βραχείες και συνολικά αποτελούν το 2% των νοσηλειών στη χώρα μας από κορονοϊό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ