Ηλεία: Το αλαλούμ με τον αριθμό των σεισμών, το λάθος στην αυτόματη μέτρηση και οι αιχμές μεταξύ Τσελέντη-Παπαδόπουλου

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε στον RealFm 97,8 ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για τον σεισμό 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα (29/03) ανοιχτά της Ηλείας, ωστόσο τόνισε πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος, πάντα έχουμε το νου μας».

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε αρκετά σημαντικές αποστάσεις και ταρακούνησε την Ηλεία και την Μεσσηνία, ενώ έγινε αισθητός και στην Αττική. «Πρόκειται για έναν δυνατό σεισμό, ευτυχώς όμως η εστία βρίσκεται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον, κι αυτό απέτρεψε το να υπάρξουν κάποιες σοβαρότερες βλάβες. Από ότι είδα, σημειώθηκαν κάποιες μικροζημιές» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στον RealFm 97,8 στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Λαβίθη και της Στεφανίας Κασίμη.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός»

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στους αρκετούς -τυπικά- μετασεισμούς που έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής, επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Ο μεγαλύτερος από τους -τυπικά- μετασεισμούς είναι κάτω από 4 Ρίχτερ. Άρα μέχρι τα 5,7 Ρίχτερ υπάρχει μία μεγάλη διαφορά, κι αυτό δίνει μία επιφυλακτικότητα στον επιστήμονα».

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, πρέπει να περιμένουμε ένα 24ωρο ακόμη, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία. «Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, έχω συμπεράνει ότι δεν πρέπει να βιαζόμαστε επιστημονικά, και να λέμε ότι “ο κίνδυνος πέρασε”, διότι το “ο κίνδυνος πέρασε”, έχει πρακτικές συνέπειες και δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Τα 5,7 Ρίχτερ, δεν είναι ικανό μέγεθος για να προκαλέσει διέγερση άλλων ρηγμάτων, από την άλλη πλευρά όμως, η περιοχή έχει υψηλό δυναμικό».

Γενικότερα, όπως είπε ο ίδιος, δεν είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τον σεισμό ανοιχτά της Ηλείας, αλλά «κρατάμε μία επιφυλακτικότητα για το εάν ήταν ο κύριος σεισμός, διότι η περιοχή έχει κάνει και μεγαλύτερα μεγέθη. Πάντα έχουμε το νου μας».

«Δεν γίνεται να υπάρχει κόντρα ανάμεσα σε έναν σεισμολόγο και σε έναν μη σεισμολόγο»

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε και για την κόντρα που προέκυψε ανάμεσα στον ίδιο και στον κ. Άκη Τσελέντη, με αφορμή την λανθασμένη πρώτη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, που έκανε λόγο για δύο σεισμούς.

«Δεν γίνεται να υπάρχει κόντρα ανάμεσα σε έναν σεισμολόγο, και σε έναν μη σεισμολόγο. Ο κ. Τσελέντης είναι γεωφυσικός πετρελαίου και διευθυντής σε ένα Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Δεν υπάρχει καμία κόντρα. Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει ότι το site του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έδειχνε 5,6 Ρίχτερ και 5,7 Ρίχτερ; Δηλαδή να μην το πούμε; Τι θέλει ο κ. Τσελέντης; Να το κρύψουμε; Τι είναι αυτό που θέλει; Πώς μπορώ εγώ να βγω το πρωί για παράδειγμα, και να κάνω αξιολόγηση και διαπιστώσεις, έχοντας μπροστά μου 2 μεγέθη, υποψιαζόμενος το το λάθος, αλλά χωρίς να είμαι βέβαιος. Την ίδια στιγμή το Ευρωμεσογειακό Κέντρο του Στρασβούργου να δείχνει έναν σεισμό. Αυτά είναι σφάλματα του αυτόματου συστήματος που πρέπει να διορθωθεί. Δεν είναι κακό να το λέμε και να μην παριστάνει κανείς τον θιγμένο. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, κι όχι κόντρα» σχολίασε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Ακούστε το ηχητικό

Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα, ο κ. Άκης Τσελέντης σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, στην οποία ανέφερε για τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο πως: «Νισάφι ποια με αυτόν τον δήθεν καθηγητή σεισμολογίας συνταξιούχο Φυσιογνωστη πρώην υπάλληλο του Γεωδυναμικού που δεν σεβάστηκε το χώρο που έφαγε ψωμί και συνεχώς βγαίνει στα ΜΜΕ και μας κατηγορεί τόσο λόγο επιστημονικής ανεπάρκειας όσο και λόγο εμπάθειας.

Μιλά ο άνθρωπος που έχει κάνει προβλέψεις για όλη την Ελλάδα και αν συμβεί κάποιο γεγονός θα βγει και θα μας πει ότι το πρόβλεψε. Πριν ένα χρόνο μου πήρε 5 μήνες να ηρεμήσω τη Θήβα που μίλαγε για 7 Ρίχτερ. Δε σέβεται ούτε τη τουριστική περίοδος τινάζοντας το τουρισμό στον αέρα».

Προηγήθηκε το σχόλιο του κ. Παπαδόπουλου σε ανάρτησή του στην οποία έγραψε: «To θρίλερ με το δήθεν διπλό σεισμό στο θαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου έληξε. Αρχικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο ανακοίνωσε 2 σεισμούς μεγεθών 5,6 και 5,7. Τελικά, μετά από μισή ώρα ανακοίνωσε 4,5 και 5,7. Τέτοια σφάλματα έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Πρέπει να εξαλειφθούν. Δημιουργούν σύγχυση και δυσκολεύουν την αξιολόγηση. Ως προς την ουσία, προς το παρόν δεν είμαστε βέβαιοι αν ο 5,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Η περιοχή έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Θα επανέλθω όταν συλλεγούν περισσότερα δεδομένα».

Το αλαλούμ με τον αριθμό των σεισμών

Αρχικά, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρθηκε ότι δευτερόλεπτα αργότερα έγινε και δεύτερος ισχυρός σεισμός, επίσης μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων και εστιακό βάθος 21,5 χιλιόμετρα. Ωστόσο, επρόκειτο για τεχνικό λάθος και τελικά δεν πρόκειται για «δίδυμο» σεισμό.

Για περίπου 20 λεπτά επικράτησε ένα αλαλούμ με τον αριθμό των σεισμικών δονήσεων. Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έδινε δύο σεισμούς αλλά τελικά επρόκειτο για έναν. Είχε προηγηθεί ένας σεισμός 4,5 Ρίχτερ, που όμως ήταν προσεισμός και σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για διπλό σεισμό, εξηγούν οι σεισμολόγοι. Ορισμένοι δε, αφήνουν και αιχμές για τα συχνά «τεχνικά λάθη» που γίνονται και τις εσφαλμένες ανακοινώσεις.

Τι αναφέρει το Γεωδυναμικό για το λάθος στην αυτόματη μέτρηση

Ανακοίνωση σχετικά με τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,7 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ ανατολικά των Στροφάδων, εξέδωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τονίζει:

«Την 29η Μαρτίου 2024 και ώρα 09:12:48.74 είχαμε ανατολικά των Στροφάδων πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.7 στην κλίμακα Richter. Πριν από τον σεισμό αυτό και ώρα 09:11:54.78, δηλαδή πριν από 53.96 δευτερόλεπτο σημειώθηκε προσεισμός στην ίδια περιοχή. Το αυτόματο σύστημα εντόπισε άμεσα και σωστά την ύπαρξη δύο σεισμών και μάλιστα υπολόγισε και τα επίκεντρα στη σωστή θέση. Ωστόσο, ενώ το μέγεθος του δεύτερου ισχυρού σεισμού υπολογίστηκε σωστά, ο προσεισμός εμφανίστηκε με λάθος μέγεθος στην αυτόματη λύση.

Ο λόγος ήταν ότι για όλα τα αυτόματα συστήματα, ο υπολογισμός του μεγέθους βασίζεται τυπικά σε ένα διάστημα (παράθυρο) καταγραφής 120 δευτερολέπτων για τον κάθε σεισμό. Αυτό γίνεται, ώστε η μέτρηση να περιλαμβάνει ικανό αριθμό σταθμών στους υπολογισμούς, ακόμα και για την περιοχή του Ελληνικού τόξου αλλά και τις συνοριακές περιοχές της Ελλάδας. Στην εν λόγω περίπτωση, το αυτόματο σύστημα για τον υπολογισμό του μεγέθους του προσεισμού χρησιμοποίησε παράθυρο στο οποίο είχε ήδη εισέλθει ο μεγάλος σεισμός και έτσι επηρεάστηκε.

Η βάρδια Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ ταυτοποίησε άμεσα την ύπαρξη του λάθους στο μέγεθος, ωστόσο, έπρεπε να στείλει άμεσα την επείγουσα προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι, αφού το μέγεθος του σεισμού ήταν Μ 5.7 (άνω του Μ 5.5). Η προειδοποίηση τσουνάμι ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα μόλις σε 6 λεπτά (9:18).

Αμέσως μετά, στις 9:21:28 (3 λεπτά μετά) είχε ολοκληρωθεί η λεπτομερής λύση του ισχυρού σεισμού και στις 09:23:17 (1 λεπτό και 49 δευτερόλεπτα μετά) διορθώθηκαν και τα στοιχεία του προσεισμού». Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ αντέδρασε ψύχραιμα και υπεύθυνα, ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη περίπτωση σεισμού (προσεισμός με διαφορά δευτερολέπτων και ανάγκη προειδοποίησης τσουνάμι) και ανακοίνωσε τις ορθές λύσεις στον ελάχιστο δυνατό χρόνο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ