Σεισμός ανοιχτά της Ηλείας: Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή που «χτυπά» τον Πύργο – Πολίτες τρέχουν να βγουν από καφετέρια

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στην Ηλεία από τον σεισμό 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 09:12 ανοιχτά των Στροφάδων.

Το patrisnews.gr δημοσίευσε ένα βίντεο από τη στιγμή που ο σεισμός «χτυπά» τον Πύργο, με τους θαμώνες μιας καφετέριας να τρέχουν προς τα έξω, την στιγμή που αντιλαμβάνονται τον σεισμό.

Ζημιές στο Δημοτικό στάδιο και το σχολείο της Ζαχάρως

Μικρές ζημιές προκλήθηκαν στο δημοτικό στάδιο και στο σχολείο της Ζαχάρως από τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 21 χλμ. Ανατολικά των Στροφάδων. Αναφορές υπάρχουν, επίσης, για ζημιές σε γέφυρες, καθώς και σε μαντρότοιχους κτιρίων της περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ζαχάρως, αρμόδια κλιμάκια εξετάζουν τις αναφορές, ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα για προληπτικούς λόγους τα σχολεία, ο παιδικός σταθμός και το ΚΔΑΠ Δήμου Ζαχάρως.

Ο σεισμός, με εστιακό βάθος 15,4 χλμ. και οι μετασεισμοί μέτριας έντασης που ακολούθησαν, έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου.

zimies_sxoleio_zaxarw
Πηγή: ilialive.gr
σεισμός Ηλεία
Πηγή: ilialive
Πηγή: ertnews.gr
Ζημιές στο στάδιο Ζαχάρως
Πηγή: ertnews.gr
Ζημιές στο στάδιο Ζαχάρως
Πηγή: ertnews.gr
Ζημιές στο στάδιο Ζαχάρως
Πηγή: ertnews.gr
Ζημιές στη Ζαχάρω
Πηγή: ilialive.gr

Ζάκυνθος: Συναγερμός μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ – Μικρές ζημιές στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια

Μικροζημιές προκλήθηκαν στο καστρομονάστηρο στα Στροφάδια από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από τον σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στον χώρο, υπήρχαν τεχνίτες εργάτες, οι οποίοι, εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Στην Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό.

Οι μαθητές βγήκαν στα προαύλια των σχολείων, ενώ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πραγματοποιείται συνάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου με τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια για το θέμα.

Τέλος, κλιμάκια της πυροσβεστικής υπηρεσίας πραγματοποιούν προληπτικούς ελέγχους.

Καλαμάτα: Αυτοψίες σε κτίρια και σχολικές μονάδες

«Αυτοψίες σε κτίρια και σχολικές μονάδες των δήμων Τριφυλίας και Πύλου – Νέστορος για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από τους σεισμούς πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών» όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ευστάθιος Αναστασόπουλος.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «υπάρχουν αναφορές για κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια, αλλά αυτό θα διαπιστωθεί μετά τους ελέγχους που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ευστάθιο Αναστασόπουλος, «κλειστά θα παραμείνουν, για προληπτικούς λόγους, σήμερα τα σχολεία του Δήμου Τριφυλίας, καθώς και σχολεία του Δήμου Πύλου – Νέστορος».

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην Μεσσηνία, ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές, ενώ στις 13:00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το συντονιστικό τοπικό όργανο πολιτικής προστασίας».

Το αλαλούμ με τον αριθμό των σεισμών – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, ακόμη και στην Αττική. Αρχικά, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρθηκε ότι δευτερόλεπτα αργότερα έγινε και δεύτερος ισχυρός σεισμός, επίσης μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων και εστιακό βάθος 21,5 χιλιόμετρα. Ωστόσο, επρόκειτο για τεχνικό λάθος και τελικά δεν πρόκειται για «δίδυμο» σεισμό.

Για περίπου 20 λεπτά επικράτησε ένα αλαλούμ με τον αριθμό των σεισμικών δονήσεων. Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έδινε δύο σεισμούς αλλά τελικά επρόκειτο για έναν. Είχε προηγηθεί ένας σεισμός 4,5 Ρίχτερ, που όμως ήταν προσεισμός και σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για διπλό σεισμό, εξηγούν οι σεισμολόγοι. Ορισμένοι δε, αφήνουν και αιχμές για τα συχνά «τεχνικά λάθη» που γίνονται και τις εσφαλμένες ανακοινώσεις.

Σεισμογενής περιοχή

Όπως λένε οι ειδικοί, η θαλάσσια περιοχή όπου έγινε ο σεισμός είναι μια σεισμογενής περιοχή που δίνει συνήθως μεγάλα μεγέθη. Υπενθυμίζουν δε, ότι στην ίδια περιοχή το 2018 είχε γίνει σεισμός 6,8 Ρίχτερ.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το σημερινό φαινόμενο, καθώς ο σεισμός έγινε στη θάλασσα, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

«Παρακολουθούμε ωστόσο το φαινόμενο» τονίζουν χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί έπειτα από τα 5,8 Ρίχτερ μεγέθους από 2,9 έως 3,4 Ρίχτερ.

Παπαδόπουλος στο enikos.gr: Η περιοχή δίνει μεγάλα μεγέθη σεισμών – Οι αιχμές για το «μπέρδεμα»

Όπως εξήγησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο enikos.gr, «το θρίλερ τελείωσε με καθυστέρηση 20 λεπτών. Αρχικά στην ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου φαινόταν να έχουν γίνει δύο σεισμοί 5,6 και 5,7 Ρίχτερ, όμως τελικά έγινε λάθος και υπήρξε ένας σεισμός 5,7 Ρίχτερ. Νωρίτερα υπήρξε μία δόνηση 4,5 Ρίχτερ η οποία ήταν προσεισμός».

Ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε αφήνοντας αιχμές για το «μπέρδεμα» που έγινε ότι «είμαστε σε μια εποχή που στην Ιαπωνία τα τρένα σταματούν αυτόματα σε περίπτωση σεισμού και εδώ ανακοινώνουμε δύο σεισμούς. Πρόκειται για τεχνικό λάθος, αλλά και αυτό κάποιος πρέπει να το λύσει».

Ως προς τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ ο σεισμολόγος τόνισε ότι «είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ευτυχώς μακριά από κατοικημένες περιοχές της Ηλείας και της Μεσσηνίας».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό το μέγεθος και γι’ αυτό έγινε αισθητός ακόμη και στην Αττική. Πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου καθώς πρόκειται για μια περιοχή που δίνει μεγάλα μεγέθη σεισμών. Θυμίζουμε ότι το 2018 είχε κάνει 6,8 Ρίχτερ».

Τσελέντης: Θα ακολουθήσουν και άλλοι μικρότεροι σεισμοί

«Θα ακολουθήσουν και άλλοι μικρότεροι σεισμοί» είπε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σχετικά με τον σεισμό ανοιχτά της Ηλείας.

Μιλώντας στο enikos.gr, ο Άκης Τσελέντης υποστήριξε ότι «πρόκειται για 5,7 Ρίχτερ και 15 χλμ βάθος, σε θαλάσσια περιοχή. Είναι ένας σεισμός που δεν εμπνέει κανέναν λόγο ανησυχίας, ωστόσο παρακολουθούμε το φαινόμενο».

Όπως είπε ο κ. Τσελέντης «θα ακολουθήσουν και άλλοι μικρότερης έντασης σεισμοί», ενώ εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός.

Λέκκας: Ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε Μεσσηνία, Ηλεία και Κορινθία

«Μάλλον πρόκειται για έναν σεισμό, δεν ξέρουμε αν είναι ο κύριος σεισμός» είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Το μέγεθος είναι 5,7, ευτυχώς είναι σε θαλάσσιο χώρο μακριά από κατοικημένο χώρο. Δεν πρέπει να ανησυχούμε. Έγινε έντονα αισθητός σε Μεσσηνία, Ηλεία, ακόμα και στην Κορινθία. Είναι μεγάλος σεισμός που όμως δεν μας δημιουργεί καμία ανησυχία» σημείωσε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ