Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Κραυγή αγωνίας από φοιτητές Γεωπονίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων – Τι λένε στο enikos.gr

Tην κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων διεκδικούν οι φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας – Αγροτεχνολογίας στη Λάρισα, και ακόμη 16 σχολών της χώρας. Όπως καταγγέλλουν, βρίσκονται στον «αέρα», καθώς μετά την αποφοίτησή τους από το Πανεπιστήμιο δεν έχουν το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος.

Άρτα: Παραιτούνται οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής – «Απαλλάσσουμε το Δημόσιο από το κόστος της μισθοδοσίας μας»

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη

Μιλώντας στο enikos.gr ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ιωάννης – Κωνσταντίνος Πλατής, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι «πληρούμε όλα τα κριτήρια όμως δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα με άλλα πανεπιστήμια».

«Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2018 με τον νόμο που κατήργησε τα ΤΕΙ, δημιουργώντας 17 νέα τμήματα ΑΕΙ . Μαζί με τα νέα τμήματα έπρεπε να υπάρξει και νέα νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έλεγε ότι τα τμήματα αυτά ανήκουν στον κλάδο της Γεωπονίας. Ωστόσο αυτό δεν έγινε ποτέ», αναφέρει.  «Από τα 17 νέα τμήματα, τα 5 βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», τόνισε ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου.

«Έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά ενός 5ετούς προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, ακολουθούμε ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα με το πανεπιστήμιο της Αθήνας. Αύριο μάλιστα ορκίζονται οι πρώτοι απόφοιτοι του τμήματος και μέχρι τώρα δεν μας έχουν αποδοθεί τα επαγγελματικά μας δικαιώματα», υποστήριξε ο Ιωάννης Κωνσταντίνος Πλατής.

«Δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τα τμήματα Γεωπονίας που προϋπήρχαν στα ελληνικά πανεπιστήμια», συμπλήρωσε ο φοιτητής.

Σχολιάζοντας την σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στην Βουλή ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του τμήματος Γεωπονίας την χαρακτήρισε «πολύ επιφανειακή», ενώ επεσήμανε ότι «δεν λύνει επί της ουσίας το πρόβλημα».

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο enikos.gr o Ιωάννης Κωνσταντίνος Πλατής την Τέταρτη(29/03) τα 17 τμήματα Γεωπονίας θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων ζητώντας την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλευρό των φοιτητών είναι και οι καθηγητές της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς έχουν επιλέξει να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, διεκδικώντας την νομοθετική κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους του τμήματος.

Στην ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Κατατέθηκε το άρθρο 126, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που “προβλέπει” την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου στους αποφοίτους των Σχολών μας. Το συγκεκριμένο άρθρο αποπνέει, ακόμη και τώρα, τη διάθεση της Πολιτείας να μη δώσει καθαρή λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε. Είναι γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας το διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων. Όλα αυτά, θα τα θέσουμε υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας τις επόμενες ημέρες, ώστε κανείς να μην μπορεί να επικαλεστεί εκ των υστέρων άγνοια.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αισθανόμαστε ότι η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το έργο μας και την ποιότητά του. Έχοντας πλήρη επίγνωση για τις πράξεις μας και με αίσθημα ευθύνης και αξιοπρέπειας, τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφασίζουμε να υποβάλουμε τις παραιτήσεις μας στην αξιότιμη κα. Πρύτανη και να απαλλάξουμε πλέον το Δημόσιο, από το κόστος της μισθοδοσίας μας, αφού, όπως φαίνεται, δεν μας χρειάζεται».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ