Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οι δύο διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και συνδικάτα, ενάντια στο νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που προωθεί η κυβέρνηση.
Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη Βουλή, ενώ τα μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και ακολούθως κατευθύνθηκαν στη Βουλή.
Κεντρικά συνθήματα στις διαδηλώσεις, ήταν: “καταργούν τις ΣΣΕ, χειραγωγούν τα συνδικάτα, αντιδρούμε, απεργούμε” και “κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, όχι στην ιδιωτικοποιηση της επικουρικής ασφάλισης”.
“Με τη σημερινή απεργία βάζουμε και τα θέματα του δημόσιου τομέα. Πρώτο και κύριο είναι η επανομοθέτηση του 13ου και 14ου μισθού, η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου”, δήλωσε ο Γιάννης Πάιδας, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.
“Σήμερα υπήρχε μια μεγάλη προσέλευση εργαζομένων. Κρίνεται επιτυχημένη η απεργία. Αυτό που θέλουμε να σηματοδοτήσουμε είναι ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι επικίνδυνο, καταργεί ουσιαστικά τις κλαδικές συμβάσεις και έρχονται σαν επακόλουθο οι μειώσεις μισθών. Είναι ένα νομοσχέδιο πολύ σοβαρό και πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να μην περάσει”, τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Ηλίας Γκιουλάκης.
Στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ παρέστη ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή για τα συμφέροντα των λίγων καπιταλιστών είναι κόλαφος για την εργατική τάξη, για το λαό μας”.
Για “πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα” και “σκάνδαλο, που κάνει νόμο το δίκιο του επενδυτή” έκανε λόγο στην ομιλία του ο Αλέκος Περράκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι το πρώτο βήμα κλιμάκωσης για να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο.
Παρόντες στην κινητοποίηση, ήταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Αννέτα Καββαδία, η Τασία Χριστοδουλοπούλου αλλά και ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ:
Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία
Με απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας συμμετέχουν στη σημερινή πανελλαδική απεργία, οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας.
Αναλυτικά, ακινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος ( γραμμή 1 μετρό, πρώην ΗΣΑΠ), λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ αντίστοιχα.
Οι εργαζόμενοι στο Μετρό ( γραμμή 2 και 3) και το Τραμ θα συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση με στάσεις εργασίας. Το Μετρό θα λειτουργήσει από 9:00 έως και τις 21:00 και το Τραμ θα λειτουργήσει από τις 7:00 έως τις 23:00.
Επίσης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τραίνα συμπεριλαμβανομένου και του προαστιακού, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ως εκ τούτου αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων.
“Δεμένα” θα είναι και τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στα πληρώματα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Εξαιτίας της κινητοποίησης, τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως στις 6 το πρωί της επόμενης ημέρας.
Απεργούν δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Με κοινή διακήρυξη, οι τρεις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ) αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία ενάντια στο “μίνι συνδικαλιστικό” σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση και “περιέχει δυσμενείς διατάξεις για τις συλλογικές συμβάσεις, την συνδικαλιστική εκπροσώπηση, τους μισθούς και τους όρους εργασίας χιλιάδων ανθρώπων”, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ανακοίνωσε και η ΠΟΕΔΗΝ, καλώντας τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας και την Πρόνοια να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου, που “περιορίζει Εργασιακά και Συνδικαλιστικά δικαιώματα”.
“Δεν πρόκειται η ΠΟΕΔΗΝ να δεχθεί κανέναν περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων ψηφισθεί δεν ψηφισθεί ο νόμος. Θα είμαστε στο δρόμο όποτε χρειάζεται με αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων και της ΠΟΕΔΗΝ. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων”, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της.
Κλειστά και τα δικαστήρια
H Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι με το επίμαχο νομοσχέδιο “επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα των Σωματείων και των συνδικαλιστών”.
Απεργούν και οι τραπεζοϋπάλληλοι
Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) καλεί όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση.
Στην ανακοίνωσή της, η ΟΤΟΕ αναφέρει ότι αποφάσισε να αντιδράσει με δυναμικές κινητοποιήσεις “στο ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων και την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων που επιφέρουν οι ρυθμίσεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου”.
Στάση εργασίας των εργαζομένων στα ΜΜΕ
Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης συμμετείχαν στην απεργία, με 3ωρη στάση εργασίας, από τις 12.00 έως τις 15.00.
“Αντιδρούμε ενάντια σε όλες τις προωθούμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και υποβαθμίζουν καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ