Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: «Προσεγγίσαμε την Βουλή και μας επιτέθηκε η αστυνομία με χημικά και γκλοπ» – Mαρτυρίες για τα επεισόδια στο Σύνταγμα

Μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, πάνω από τα ονόματα των 57 των θυμάτων των Τεμπών που είναι ακόμα γραμμένα με κόκκινα γράμματα, οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με την αστυνομία κατά τη διάρκεια του σημερινού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

Σύμφωνα με το Mega, με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης οι αστυνομικοί απώθησαν τους φοιτητές. Νεαροί πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς.

Η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Η «καρδιά» της Αθήνας φλέγεται. Μέσα στο κοινοβούλιο συζητείται το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και έξω η περιοχή έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Μια διμοιρία εγκλωβίζει μικρή ομάδα φοιτητών και επιτίθεται με ρίψη χημικών και με τα γκλοπ. Υπάρχουν τραυματίες.

«Αναίτια τελείως ήρθε η αστυνομία και άρχισε να βαράει φοιτητές. Δεν έκανα τίποτα απολύτως και απλά έρχεται ένας ΜΑΤας και αρχίζει να με βαράει με το γκλοπ και με την ανάποδα στο κεφάλι, στο χέρι, παντού», είπε στο Mega φοιτητής που τραυματίστηκε.

«Με γκλοπ αστυνομίας, ούτε πέτρα ούτε τίποτα. Κάναμε τον κλασικό γύρο που κάνουμε συνήθως, φτάσαμε εδώ, προσεγγίσαμε την Βουλή και μας επιτέθηκε η αστυνομία με χημικά και γκλοπ», λέει στην κάμερα του Mega άλλος τραυματίας φοιτητής.

Διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν άμεσα στο σημείο με μοτοσυκλέτες, παρείχαν τις πρώτες βοήθειες μέχρι να τους παραλάβουν τα ασθενοφόρα.

Νεαροί έχουν καταφέρει να φτάσουν στην ταράτσα εμπορικού κτιρίου της πλατείας Συντάγματος και ανάβουν πυρσούς. Οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν έναν νεαρό. Στην Βασιλέως Γεωργίου συνεχίζονται οι μάχες σώμα με σώμα μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών. Σε πεδίο αντιπαράθεσης εντός του κοινοβουλίου μετατράπηκαν τα σοβαρά επεισόδια στο Σύνταγμα.

Οι φοιτητές διαμηνύουν ότι και την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν.

Οχτώ τραυματίες μεταφέρθηκαν τελικά στο νοσοκομείο Γεννηματάς για ιατρική περίθαλψη, ενώ έως τώρα έχουν προσαχθεί 12 άτομα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων αστυνομικός έχασε μέρος του εξοπλισμό του, συγκεκριμένα μια γεμιστήρα με σφαίρες. Την γεμιστήρα εντόπισε εικονολήπτης, ο οποίος την παρέδωσε στην αστυνομία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ