Παναγόπουλος: Εργοδότες-εργαζόμενοι να συνάπτουν τις συλλογικές συμβάσεις

Παναγόπουλος: Εργοδότες-εργαζόμενοι να συνάπτουν τις συλλογικές συμβάσεις

 

Αίσθηση και πολλά ερωτήματα προκάλεσε η σημερινή δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των ελεύθερων διαπραγματεύσεων του κατώτατου μισθού αλλά με την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να τον πληρώνουν οι εργοδότες.

Ο κ. Παναγόπουλος πρότεινε ο κατώτατος μισθός να διαμορφώνεται ελεύθερα μεταξύ εργαζομένων και εργοδότη και όχι δια νόμου.

Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε:

«Το αίτημά μας είναι οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις οι οποίες δυστυχώς με το δεύτερο μνημόνιο και την 6η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου στην ουσία έχουν ανασταλεί και ο κατώτερος μισθός δε θα είναι και αντικείμενο διαπραγμάτευσης μετά το 2016, ούτως ή άλλως τώρα δεν είναι, έχει παγώσει».

«Σ’ αυτό  υπάρχουν δυο διαφορετικές λογικές. Κάποιοι λένε με νομοθετική παρέμβαση, κάποιοι λένε με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εγώ θα έλεγα ότι η νομοθετική παρέμβαση απαιτείται για την επαναφορά δίνοντας επίσης κι ένα πολιτικό μήνυμα αλλά από κει και πέρα πρέπει ελεύθερα ν’ αφεθούν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι να συνάπτουν τις συλλογικές συμβάσεις», τόνισε και συμπλήρωσε:

«Γιατί κι αυτός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, το σοκ που προκάλεσε στην αγορά και το είδατε, της παραγωγικής αλλά και καταναλωτικής καθίζησης με την υποχώρηση του κατώτερου μισθού με νόμο, ενδεχομένως και με νόμο να προκαλέσει άλλο σοκ που δεν ξέρω αν η αγορά εργασίας μπορεί να το αντέχει».

«Άρα δεν είναι ένας νομικός βολουνταρισμός η λύση, η λύση είναι να μπορέσουμε να βρούμε το πραγματικό επίπεδο ισορροπίας που θα δίνει και ανάσα στους εργαζομένους και θα διατίθενται πόροι προς την κατανάλωση αλλά βεβαίως να μπορεί και η αγορά να τους πληρώνει χωρίς να καταστρέψουμε την παραγωγική διαδικασία», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος. 

 

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ