Oruc Reis: Σχεδιασμένες ή τυχαίες οι κινήσεις του; Τα τουρκικά “τσαλιμάκια” και ο καιρός

Του Χρήστου Μαζανίτη

“Πρόκληση ανήμερα των Ιμίων”. Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη στο μυαλό του καθενός. Στην αρχή υπήρξε η εκτίμηση ότι το τουρκικό πλοίο Oruc Reis το παρέσυρε ο καιρός για να διευκρινιστεί μετά ότι ο καιρός ανάγκασε τον κυβερνήτη να αλλάξει ρότα.

Τα “καλώδια”

Το Oruc Reis είναι ωκεανογραφικό – σεισμογραφικό πλοίο ερευνών. Πίσω του σέρνει 8 καλώδια. Αυτά φέρουν κάποιες ηχοβολιστικές συσκευές, οι οποίες δίνουν την δυνατότητα να εντοπίσουν και να καταγράψουν τις ζώνες ερευνητικού ενδιαφέροντος, που είναι πιθανό να οδηγήσουν στην ανακάλυψη ακόμη και ενεργειακών κοιτασμάτων.

Αυτή η ενέργεια ονομάζεται “παρέαση κροτάλων” και είναι το σύρσιμο αυτών των καλωδίων με τις συσκευές που είναι ποντισμένα στο νερό.

“Παρέαση κροτάλων”

Πολλοί αναρωτήθηκαν “και γιατί δεν μάζευε τα καλώδια”; Η απάντηση δεν είναι σαφής. Ωστόσο υπάρχουν κάποια δεδομένα. Όταν γίνεται παρέλαση κροτάλων το μήκος των καλωδίων που σέρνει το πλοίο φτάνουν τα 8 χιλιόμετρα! Γι᾽αυτό τον λόγο όταν πραγματοποιεί έρευνες κινείται περίπου σαν ῾ζιγκ – ζαγκ᾽ από βορρά προς νότο και το αντίθετο και ποτέ ευθεία, ώστε να πιάσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος. Ο καιρός που “χτύπησε” το τουρκικό πλοίο ήταν δυτικός, δηλαδή τον είχε στο πλάι. Προκειμένου να μην μπερδευτούν τα καλώδια ή στην χειρότερη να κοπούν λόγω καιρού αυτό που ακολουθείται στις περιπτώσεις αυτές είναι να στρέφει την πλώρη κόντρα στον καιρό. Έτσι προστατεύονται τα ευαίσθητα και πανάκριβα μηχανήματα.

Οι δύσκολες στιγμές

Για να μπορέσει να κάνει στροφή το συγκεκριμένο πλοίο χρειάζεται να εκμεταλλευτεί μία θαλάσσια ακτίνα 15 ναυτικών μιλίων, συνυπολογίζοντας αυτά που σέρνει πίσω του.

Αυτό που προβλημάτισε τους Έλληνες Επιτελείς, στο ελληνικό πεντάγωνο, ήταν αρχικά η ενημέρωση του καιρού, που σίγουρα γνώριζε ο κυβερνήτης του Oruc Reis. Άρα; Αφού γνώριζε ότι θα χειροτερέψουν οι συνθήκες, μήπως τελικά επίτηδες άπλωσε καλώδια για έρευνες και προέβη τελικά σε αυτή την κίνηση;

Το παραπάνω σενάριο άρχισε να φουντώνει όταν η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, άρχισε να εκπέμπει μηνύματα δια ασυρμάτου, για να λάβει στη μία και μοναδική φορά απόκριση από τον Τούρκο κυβερνήτη με μια προκλητική φράση: βρίσκομαι μες στην τουρκική ΑΟΖ.

Αυτό συνέβη περίπου στις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής κι εκεί άρχισαν να γίνονται δεύτερες και τρίτες σκέψεις ότι η Τουρκία ίσως το πηγαίνει για κλιμάκωση. Προς τούτο συνηγορούσε και το γεγονός ότι πλησίασε, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και μία τουρκική φρεγάτα.

Η Ελλάδα έθεσε αμέσως σε ετοιμότητα στην περιοχή και την φρεγάτα “Σπέτσαι”, που είχε αποσπαστεί από την αρμάδα συνοδείας του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle. Το μόνο στοιχείο που άφηνε μία χαραμάδα αισιοδοξίας ήταν ότι ο Τούρκος καπετάνιος είχε ρίξει την ταχύτητά του από τους 8 στους 5 κόμβους.

Η αναστροφή

Και τελικά λίγο μετά τις 5 το απόγευμα κατάφερε να κάνει την πολυπόθητη αναστροφή και να χαράξει ρότα προς τις ακτές της Τουρκίας, με κατεύθυνση ανατολική βορειοανατολική. Αν και ακόμη και τότε έδειχναν ότι είχαν διάθεση να παίξουν με τα ατσάλινα νεύρα των Ελλήνων, χαμηλώνοντας ταχύτητα και πηγαίνοντας με 3,5 κόμβους ανά ώρα.

Γεγονός, πάντως, είτε ήθελαν να δοκιμάσουν τα όρια της ελληνικής αντοχής είτε παρασύρθηκαν λόγω καιρού, οι Τούρκοι πήραν μία ισχυρή δόση από την πραγματική αντίδραση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση που επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν την παραμικρή ενέργεια εντός της περιοχής που έχουν ανακηρύξει ως τουρκική ΑΟΖ, μες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, βασιζόμενοι στην ψευτοσυμφωνία με το καθεστώς Σάρατζ στην Λιβύη. ​

Εξήλθε του ελληνικού FIR

Στις 8.45, το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» εξήλθε του ελληνικού FIR με πορεία σταθερά ανατολική. Εισήλθε στην εντός κυπριακής ΑΟΖ στο σημείο που έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία. Η κίνησή του παρακολουθείται από την Φρεγάτα του ΠΝ, Νικηφόρος Φωκας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που έκανε σχεδόν 20 ώρες να βγει από την ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι γιατί κινείτο με ταχύτητα 3ων κόμβων, σταθερή.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.