Ολυμπία Οδός: “Pit Stop” για την οδική ασφάλεια – Η δράση για την ενημέρωση και εκπαίδευση των οδηγών

Έχετε ποτέ σκεφτεί τι αναζητάτε, ως οδηγός, από έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο; Ίσως να είναι άνετος, περιποιημένος, φιλικός προς το περιβάλλον και ασφαλής. Η ασφάλεια στον δρόμο ήταν, είναι και θα είναι το νούμερο ένα ζητούμενο κάθε ταξιδιώτη. Και η Ολυμπία Οδός μας την προσφέρει κάνοντας, όχι μονάχα ό,τι περνάει από το χέρι μας, αλλά και ό,τι περνάει από εκείνο κάθε ταξιδιώτη. Πώς; Μέσα από ακόμη μία δράση ενημέρωσης κι εκπαίδευσης των οδηγών σχετικά με κάθε πτυχή της οδικής ασφάλειας.

Έτσι, την Παρασκευή 15/7, από τις 15.00 έως τις 19.00, όλοι όσοι πέρασαν από τον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) Μεγάρων με κατεύθυνση προς Πάτρα, έκαναν ένα “Pit Stop για την Οδική Ασφάλεια”. Η δράση, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.), έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας της Ολυμπίας Οδού για την οδική ασφάλεια «Η ζωή δεν έχει undo».

Ολυμπία Οδός - οδική ασφάλεια

Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι ταξιδιώτες που πέρασαν από εκεί πραγματοποίησαν έναν δωρεάν Τεχνικό Έλεγχο του οχήματός τους από το Ι.Ο.ΑΣ. και συμμετείχαν σε μια κλήρωση με πλούσια δώρα όπως: προ-φορτισμένους πομποδέκτες ΟΛΥΜΠΙΑ PASS Hybrid, προπληρωμένες κάρτες AVIN, backpack TOTAL Energies και άλλα δώρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Οι ταξιδιώτες είχαν, ακόμη, την ευκαιρία να δοκιμάσουν προσομοιωτές πρόσκρουσης και διάφορες βιωματικές δραστηριότητες με επίκεντρο την Οδική Ασφάλεια. Το βασικότερο σημείο της δράσης, ωστόσο, ήταν ο σύντομος τεχνικός έλεγχος, μετά τον οποίο οι οδηγοί είχαν τη δυνατότητα να λάβουν ένα «Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου». Πρόκειται για ένα έγγραφο με συμβουλευτικό κι εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπου παρουσιάζονταν τα αποτελέσματα  του ελέγχου, καθώς και τυχόν παρατηρήσεις σε σημεία που συνδέονται με την οδική ασφάλεια, όπως για παράδειγμα τα ελαστικά, τα φώτα και οι υαλοκαθαριστήρες.

Παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της να προσφέρει άνετες κι ασφαλείς διαδρομές με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης, η Ολυμπία Οδός υλοποίησε και φέτος τη δράση “Pit Stop” που λειτουργεί επικουρικά με κάθε δική της νέα επένδυση και αναβάθμιση στον αυτοκινητόδρομο, ευαισθητοποιώντας κι εκπαιδεύοντας τους οδηγούς σχετικά με την οδική ασφάλεια. Γιατί η ασφάλεια στους δρόμους οφείλει να είναι έργο συλλογικό.

Ολυμπία Οδός- οδική ασφάλεια

Η δράση αυτή εντάσσεται στη γενική φιλοσοφία της Ολυμπίας Οδού απέναντι στην οδική ασφάλεια. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως από την ημέρα Έναρξης Παραχώρησης, τον Αύγουστο του 2008, έως και σήμερα οι διαρκείς προσπάθειές της έχουν καταφέρει να μειώσουν κατά 93% τον αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων στον αυτοκινητόδρομο. Καθώς στόχος της παραμένει πάντα η διαρκή βελτίωση της εξυπηρέτησης των ταξιδιωτών, η εταιρία έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να πραγματοποιεί μεγάλη προσπάθεια ώστε να βελτιώνει διαρκώς την οδική ασφάλεια, τόσο μέσα από την αναβάθμιση του αυτοκινητοδρόμου, αλλά και με τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων του Ι.Ο.Α.Σ.

Ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων ήταν 8 έτη, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος, στα 16,6 έτη. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί εν μέρει ότι δεν καταγράφηκαν πολλές παρατηρήσεις στους ελέγχους που έγιναν.

Παρόλα αυτά στο 26% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε πως τα ελαστικά χρειάζονταν αντικατάσταση. Σε μικρότερο ποσοστό, 13%, εντοπίστηκαν προβλήματα στην κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων, ενώ δεν σημειώθηκαν παρατηρήσεις σχετικά με τη λειτουργία των φώτων.

Σχεδόν όλοι οι οδηγοί ήταν προετοιμασμένοι για να ταξιδέψουν και έχοντας φροντίσει για την περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου τους και στην πλειοψηφία τους είχαν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (πυροσβεστήρα, φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο). Το 43% όμως των οδηγών δεν είχαν ανακλαστικό γιλέκο στο αυτοκίνητό τους και το 13% δεν είχε πυροσβεστήρα.

Ολυμπία Οδός- οδική ασφάλεια

Όλα τα οχήματα είχαν ασφαλιστήριο και δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ελεύθερες αποσκευές εντός της καμπίνας  σε περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητα (52%). Έτσι, δόθηκαν συμβουλές για την ορθή τοποθέτηση των αποσκευών και για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.  Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση παιδικών καθισμάτων μέχρι το ύψος του παιδιού να είναι 150 cm ή το βάρος του 36 kg.

Η Βάσω Μυλωνά, πρόεδρος του Ι.Ο.Α.Σ., με αφορμή την κοινή δράση, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία ​με συσπείρωση δυνάμεων που επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, που έχει ως στόχο να αφυπνίσει και να ενημερώσει τους οδηγούς για την αξία της πρόληψης και τη διασφάλιση της οδικής τους ασφάλειας. Στόχος είναι η συνεχής ενημέρωση των οδηγών και των επιβατών για πιο ασφαλείς μετακινήσεις.  Ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εν μέσω της θερινής περιόδου, που οι εξορμήσεις και τα ταξίδια με το αυτοκίνητο είναι συχνότερα και παρατηρείται μεγάλη αύξηση των τροχαίων συμβάντων.»

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ