Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα – Δυναμικό “παρών” και συνθήματα κατά της ακρίβειας

Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας, όπου συνδικαλιστικοί φορείς, εργατικά σωματεία, ενώσεις, κόμματα της Αριστεράς έδωσαν το δυναμικό “παρών” στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχε κηρυχθεί σήμερα από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

Πλέον διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων στην κέντρο της Αθήνας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα.

Με κεντρικό σύνθημα «η ακρίβεια τσακίζει, αυξήστε τους μισθούς» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στη Βουλή. Συγκέντρωση στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν εργατικά σωματεία, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Επίσης πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ με μέλη του να κρατούν πανό με ορισμένα από τα συνθήματα που αναγράφονταν να είναι: «Δεν συμβιβαζόμαστε με την ακρίβεια», «λέμε όχι στην ακρίβεια», «δεν κάνουμε βήμα πίσω».

«Ο κόσμος της εργασίας, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, για 12 χρόνια τώρα στενάζουν. Μετά τη μεγάλη κρίση χρέους και των δίδυμων ελλειμμάτων ήρθε η πανδημία κι αυτά κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι είναι παρελθόν αλλά άφησαν μεγάλα τραύματα και τώρα έχουμε ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας που κάποιοι κερδοσκοπούν ασύστολα.

Πίνουν στην υγειά των κορόιδων και η κυβέρνηση κάνει ελάχιστα απ’ αυτά που θα έπρεπε να κάνει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ενώ τόνισε ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση «είναι να αυξήσει τον κατώτερο μισθό, να αυξηθούν όλοι οι μισθοί».

«Καλώ τον πρωθυπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υλοποιήσει την προεκλογική του δέσμευση, να είναι σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης η αύξηση του κατώτερου μισθού, να φτάσει στα 751 ευρώ.

Καλώ όλο το πολιτικό σύστημα να σπεύσει να βοηθήσει στην προσπάθεια να επανέλθει ο κατώτερος μισθός στην διαπραγμάτευση εργοδοτών- εργαζομένων με εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και βεβαίως να μην ισχυρίζεται κανένας ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται», κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, ζητά μεταξύ άλλων: «Αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016-17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21), προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων».

Από την πλευρά του, ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην ομιλία του στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα συνδικάτων και μαζικών φορέων ενάντια στην ακρίβεια και την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, τόνισε πως «η σημερινή απεργία είναι έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα άλλα αστικά κόμματα, στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, είναι απάντηση στην μεγαλοεργοδία που όλοι μαζί τρομοκρατούν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους:

Ότι τώρα δεν είναι ώρα για διεκδικήσεις και αγώνες για να ανακουφιστούν τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά από το κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το εισόδημα τους. Δεν είναι δυνατόν την ίδια στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πρώτες στις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, πληρώνοντας πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο σε εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας, να κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους, να επικαλούνται τις «αντοχές» τις οικονομίας και να μας λένε ότι πρέπει να ζούμε με ψίχουλα».

Πρόσθεσε ότι η απεργία «είναι απάντηση στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους που σχεδιάζουν να επιβάλουν με βάση το νόμο έκτρωμα Βρούτση – Αχτσιόγλου, νέες αυξήσεις ψίχουλα στον κατώτατο μισθό».

«Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, δεν συμβιβάζονται αλλά απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, στους κλάδους και στις επιχειρήσεις» είπε σημειώνοντας «καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που για άλλη μια φορά προσπάθησε να ποινικοποίησει την απεργία στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και στα τρόλεϊ, χρησιμοποιώντας το αντιδραστικό οπλοστάσιο που η ίδια έφτιαξε με τον νόμο Χατζηδάκη. Όμως οι εργαζόμενοι της χώρας έδωσαν απάντηση. Ο νόμος Χατζηδάκη κατέληξε σήμερα εκεί που του αξίζει, στα σκουπίδια».

Είπε ότι «σήμερα, ημέρα απεργίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ακόμη πρόκληση. Έφερε στην Βουλή για ψήφιση την μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ΑΕ. Να δοθούν τα χρήματα των ασφαλισμένων πεσκέσι στους ομίλους. Το μίσος απέναντι στον λαό δεν κρύβεται».

«Γι’ αυτό η σημερινή απεργία είναι και συνέχεια και κλιμάκωση μιας σειράς αγώνων που αναπτύχθηκαν από Ομοσπονδίες και συνδικάτα που είχαν ως προμετωπίδα την κλαδική σύμβαση, την υπεράσπιση δικαιωμάτων και θέσεων εργασίας, που έδωσαν βαθιές ανάσες στο κίνημα, που το ώθησαν να κάνει κάποια βήματα μπροστά» όπως οι αγώνες των εργατών της ΛΑΡΚΟ, των Πετρελαίων Καβάλας, της Cosco, της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ότι «το σύνολο των αστικών κομμάτων σαν έτοιμα από καιρό στρατεύτηκαν με το ένα από τα δύο ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα και στηρίζουν ενεργά τους νατοϊκούς συμμάχους».

«Σκοπός τους είναι να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αστική τάξη της χώρας, στο να πάρει μέρος από την λεία του πολέμου. Τα κέρδη από αυτό το μακέλεμα του Ουκρανικού λαού είναι ήδη πολλά, το εφοπλιστικό κεφάλαιο με την μεταφορά LNG από την Αμερική θα του επιφέρει τεράστια κέρδη. Όλος ο προπαγανδιστικός μηχανισμός λοιδόρησε, χλεύασε και επιτέθηκε σε όποιον δεν στρατεύθηκε με κανένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, σε όποιον μίλησε για ιμπεριαλιστικό πόλεμο και διατράνωσε την αλληλεγγύη του στον Ουκρανικό λαό» τόνισε.

Εξέφρασε την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης «στους εργαζόμενους που αρνούνται να υπηρετήσουν τους σκοπούς των ΝΑΤΟϊκών μακελάρηδων μεταφέροντας πολεμικό υλικό έξω από τα σύνορα της χώρας όπως έγινε από εργαζόμενους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στους φαντάρους που αρνούνται να υπηρετούν τα ίδια βάρβαρα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια και καταγγέλλουν δημόσια με επιστολές στις μονάδες τους τη νέα ανθρωποσφαγή» τονίζοντας «τα Εργατικά Κέντρα σε κάθε πόλη και όλα τα συνδικάτα θα είναι η ασπίδα τους, το στήριγμα τους σε αυτή τη μάχη».

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους καλλιτέχνες και σε όποιον υπερασπίζεται την Ειρήνη και το δίκιο. Ναι, δεν επιλέγουμε ληστή, είμαστε με τους λαούς. Απαιτούμε καμία εμπλοκή της χώρας μας, κανένας φαντάρος εκτός συνόρων. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Αλήθεια όλοι αυτοί οι Ευρωπαίοι και νατοϊκοί, νεοφιλελεύθεροι και προοδευτικοί, που ήταν όταν ο Πούτιν έστειλε στρατεύματα στο Καζακστάν; Εκεί τσιμουδιά δεν έβγαλαν γιατί πήγε να καταπνίξει μια εργατική λαϊκή εξέγερση. Τους οδηγεί το ταξικό τους ένστικτο στο μόνο που μονιάζουν είναι όταν τσακίζουν εργατικά-λαϊκά κινήματα» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, τόνισε ότι «το ταξικό εργατικό κίνημα θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για το αγαθό της ενέργειας που πρέπει να είναι φθηνό για όλο τον λαό, για να μην μείνει κανείς στο σκοτάδι, για να μπει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, για να καταργηθεί η άθλια ρήτρα αναπροσαρμογής». Είπε ότι «το νέο ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση και σημαίνει παραπέρα ιδιωτικοποίηση, είναι ευθύνη όλων μας να το αντιπαλέψουμε. Έχουμε χρέος στα παιδιά μας και σε αυτούς που άδικα χάθηκαν από την πανδημία».

Ο κ. Συρίγος ανέφερε ότι «το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έδωσε στην δημοσιότητα την πρότασή του για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με την οποία διαμορφώνουμε πρόταση ως βάση επαναφοράς της διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες στα 825 ευρώ κατώτερο μεικτό μισθό» με κριτήριο «την ανάγκη να αναπληρωθεί ένα μέρος των μεγάλων απωλειών του εργατικού εισοδήματος».

Ταυτόχρονα κατέθεσε συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και υπογράμμισε την αναγκαιότητα «όλο και μεγαλύτερης συμμετοχής των εργαζομένων σε αγώνα για τη διεκδίκηση ΕΓΣΣΕ που είναι απαραίτητος όρος για να υπάρχουν νίκες και σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς».

Είπε ότι «σε όλα τα παραπάνω η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει πάρει σαφή θέση, με βάση τις «αντοχές» της οικονομίας και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν παρέλειψε να στρατευθεί και στο ζήτημα του πολέμου με το ευρωνατοϊκό στρατόπεδο» και σημείωσε, μεταξύ άλλων ότι «η λογική που προσπαθούν να καλλιεργήσουν, ότι οι αγώνες στον δρόμο έχουν ταβάνι και αυτό που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να περιμένουν τις εκλογές ώστε να ψηφίσουν να αλλάξει η κυβέρνηση είναι προκλητικό και επιζήμιο για το εργατικό κίνημα». Ο κ. Συρίγος κάλεσε σε ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής και αντιϊμπεριαλιστικής πάλης, κλιμάκωση των αγώνων την Πρωτομαγιά και κατέληξε:

«Αυτή η Πρωτομαγιά έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί ο λαός μας δοκιμάζεται σε συνθήκες ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου και πληρώνει πανάκριβα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Εμείς όμως δεν διαλέγουμε στρατόπεδο ληστών. Είμαστε με τους λαούς, ενάντια στη φτώχεια, τον πόλεμο, στην προσφυγιά, στην εκμετάλλευση. Αυτό το μήνυμα πρέπει να κυριαρχήσει στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων, την Κυριακή της Πρωτομαγιάς, στις 10.30πμ στο Σύνταγμα και σε κάθε πόλη της Ελλάδας».

Ανδρουλάκης: Δεν είναι αξιοκρατική η δημοσιονομική πολιτική του κ. Μητσοτάκη

Στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνοντας με τη παρουσία του την στήριξη στις κινητοποιήσεις. Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι διαδηλώνουν για τα αυτονόητα. «Για μισθούς αξιοπρέπειας. Είναι ανάγκη να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και πολιτικές στήριξης των κατώτατων εισοδημάτων και της μεσαίας τάξης. Πρέπει ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά να μειωθεί. Να υπάρξει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιριών» ενώ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα υπολογίζει στα 200 δισ. ευρώ για το 2022.

«Αυτά τα χρήματα πρέπει να γίνουν δημοσιονομικά εργαλεία για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους Ευρωπαίους πολίτες», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας το πλαίσιο προτάσεων του κόμματός του.

Ειδικότερα, για τον κατώτατο μισθό ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι τα 751 ευρώ είναι ένα πρώτο βήμα για να υπάρξει τόνωση του εισοδήματος των εργαζομένων.

Δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα δώσει αγώνα δίπλα στους ευάλωτους, δίπλα στους μικροσυνταξιούχους, για να γίνει μια αξιοκρατική δημοσιονομική πολιτική.

Άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας πως την περίοδο της πανδημίας ξοδεύτηκαν 43 δισ. ευρώ -πολλές φορές χωρίς κριτήρια- κι εξαγγέλθηκε από τη ΔΕΘ μείωση του φόρου, που αφορά στη μεταβίβαση πλούτου μέχρι 4,2 εκατ.» και τόνισε: «Αυτά δεν είναι πολιτικές αξιοκρατικής δημοσιονομικής πολιτικής. Είναι πολιτικές που ο κ. Μητσοτάκης τις προτεραιοποιεί βάσει των δικών του ιδεών και των δικών του απόψεων. Έχουμε άλλη αντίληψη για την δημοσιονομική πολιτική».

Δημήτρης Κουτσούμπας: Σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος

«Η σημερινή πανελλαδική απεργία αποτελεί σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «η απεργία αποτελεί βήμα κλιμάκωσης της πάλης με τα μεγάλα μέτωπα της ακρίβειας, της προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με το μέτωπο για την αύξηση των μισθών, και οπωσδήποτε το μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι «μπορεί να αποτελέσει παραπέρα σταθμό στην ενίσχυση της κοινής δράσης των εργατών, των υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των επιστημόνων, των αγροτών, των φοιτητών, των γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Συνεχίζουμε δυναμικά».

Βαρουφάκης: Η ακρίβεια δεν είναι θεωρητική, δεν είναι ζήτημα για εμάς τους πολιτικούς στη Βουλή, καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων

«Τα ψέματα τελειώνουν κάπου εδώ. Η ακρίβεια δεν είναι θεωρητική, δεν είναι ζήτημα για εμάς τους πολιτικούς στη Βουλή, καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων και χρειάζονται άμεσα πρακτικά μέτρα», υπογραμμίζει σε δήλωσή του στη συγκέντρωση της γενικής απεργίας ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. «Μετά από εδώ θα είμαι στην Ολομέλεια που θα καταθέσω εκ μέρους του ΜέΡΑ25 μια τροπολογία. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε όλοι οι βουλευτές, ανεξαρτήτως κομμάτων. Να μην κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό για τρεις μήνες, και μετά βλέπουμε, ας συσσωρευτούν χρέη, θα κουρευτούν», σημείωσε και σχολίασε:

«Ο κ. Μητσοτάκης λέει θα φορολογήσει την κερδοφορία της ΔΕΗ, ας το δούμε αυτό. Σήμερα πρέπει να περάσουμε στη Βουλή την τροπολογία του ΜέΡΑ25, να μην κοπεί κανένα νοικοκυριό από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία, ότι αφήνουμε τους ολιγάρχες να κλέβουν τον κόσμο στον λογαριασμό της ΔΕΗ και μετά λέει θα τους φορολογήσουμε κάποια στιγμή. Είναι σαν η αστυνομία να αφήνει τους ληστές να ληστεύουν επειδή λέει θα φορολογηθούν αργότερα από την εφορία, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

«Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή τώρα, όχι να περιμένουμε τον πολυχρονεμένο πρωθυπουργό πότε θα αποφασίσει αν θα ανεβάσει τον κατώτατο μισθό, πώς θα τον ανεβάσει. Να ανέβει ανάλογα με την αύξηση του τιμάριθμου του τελευταίου ενάμισι έτους, τώρα, άμεσα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα να υπάρχει Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή. Αυτά είναι τα απολύτως ελάχιστα, όλα τα άλλα είναι θεωρία», είπε και κατέληξε:

«Ο κόσμος εκεί έξω για να μπορεί να ακούει εμάς τους πολιτικούς και να συμμετάσχει στη δημοκρατική διαδικασία αυτή τη στιγμή χρειάζεται την προστασία μας και την προστασία μπορούμε να τη δώσουμε περνώντας την τροπολογία του ΜέΡΑ25».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ