Οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος εξαπάτησης επενδυτών ρίχνουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο

Της Άννας Κανδύλη 

Δεν πήρε ποτέ πτυχίο ο Γιώργος Δασκαλέας ο επονομαζόμενος «γκουρού της οικονομίας» που φέρεται ως “εγκέφαλος” της απάτης “μαμούθ” των 500 εκατ. ευρώ, όπως ο ίδιος αποκάλυψε κατά την απολογία του. Σύμφωνα με τον άλλοτε στενό του συνεργάτη δε και τώρα συγκατηγορούμενό του Ιωάννη Λίτινα, η σύζυγός του ήταν αυτή που είχε τον «ηγετικό ρόλο» αφού εκμεταλλευόταν την «ανάγκη του Δασκαλέα για κοινωνική καταξίωση και προβολή».

Ο Λίτινας περιγράφοντας το πως γνωρίστηκε με τον Δασκαλέα είπε πως αρχικά ήταν επιφυλακτικός στις επενδυτικές προτάσεις του τελευταίου. Πείστηκε όμως, όπως λέει, όταν σε ιδιαίτερη συζήτηση που είχε με τη σύζυγο του Γ. Δασκαλέα, του είπε ότι «έπρεπε να τους εμπιστευτεί διότι ήταν άνθρωποι οικογενειάρχες και τίμιοι επιχειρηματίες και μάλιστα αυτό που με συγκλόνισε και με επηρέασε στην πορεία ήταν ότι μου είπε ότι προστάτιδα της οικογένεια της ήταν η Αγία Μαρίνα, εγώ δε ως θρησκευόμενο άτομο και έχοντας μεγαλώσει σε χωριό του Ρεθύμνου, όπου προστάτιδα ήταν η Αγία Μαρίνα και πίστευα πολύ».

“Καλοστημένη πυραμίδα”

Ο Ιωάννης Λίτινας όμως, κατηγορεί τώρα τον Γιώργο Δασκαλέα και μιλά για μία «καλοστημένη πυραμίδα», υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ήταν απλώς επενδυτής, επικαλούμενος όλες τις δικαστικές κινήσεις που έχει κάνει εναντίον του άλλοτε συνεργάτη του.

“Είμαι κάθετος ότι δεν επενδύθηκαν ποτέ τα χρήματα. Ήταν μια καλοστημένη πυραμίδα. Από την έρευνα που έχουν κάνει οι αγγλικές και ουκρανικές αρχές και τους δικούς μου εξειδικευμένους ανθρώπους στο συγκεκριμένο τομέα αποδεικνύεται ότι η ομάδα Δασκαλέα, τουλάχιστον από το 2009 μέχρι και την αναστολή λειτουργίας των δομών, δεν επένδυσε ούτε ένα cent.

Ερώτηση: Γνωρίζεις που βρίσκονται τα χρήματα που καταβλήθηκαν προς επένδυση από τους επενδυτές, αν διασώζονται ή έχουν αναλωθεί;

Απάντηση: Μόνο από το 2009 και μετά μπορώ να γνωρίζω και θα σας πω λεπτομερώς, όσα δε σας λέω προκύπτουν από έγγραφα που έχω ήδη προσκομίσει. Κατά τη χρονική περίοδο από το 2009 έως τον 8ο του 2010 καταβλήθηκαν προς επένδυση χοντρικά στην PK CΟNSULTANS USA INC, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου χρημάτων, περί τα 60.000.000 δολάρια εκ των οποίων τα 35.000.000 δολάρια ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς της PK CΟNSULTANS USA INC, στην τράπεζα Eurobank στην Ελλάδα, τα οποία και εν τέλει δεσμεύτηκαν και με τα οποία αποζημιώθηκαν τότε επενδυτές, τα δε υπόλοιπα 25.000.000 δολάρια ήταν κατατεθειμένα σε trading account στην IKO GLOBAL MARKETS INC και στη GFT. Τα 25.000.000 δολάρια που δεν μπορούσαν να δεσμευθούν μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του Δασκαλέα, της συζύγου του και δύο ακόμα κατηγορουμένων (Α… και Μ…) που ανοίχθηκαν στην ουκρανική τράπεζα Integral. Όπως προκύπτει από την άρση τραπεζικού απορρήτου που διατάχθηκε από τις αρμόδιες ουκρανικές αρχές τα ποσά αυτά που κατατέθηκαν στους επιμέρους λογαριασμούς τα ανέλαβαν οι ίδιοι ως άνω κατηγορούμενοι είτε με μετρητά είτε με εμβάσματα σε άλλους λογαριασμούς τους. Τα σχετικά παραστατικά της κίνησης αυτών των λογαριασμών ετοιμαζόμουν να προσκομίσω στους αρμόδιους αστυνομικούς, ωστόσο, δεν πρόλαβα εξαιτίας του ότι συνελήφθη και αυτά ήδη έχουν κατασχεθεί και θα αποσταλούν σε εσάς τις επόμενες ημέρες.

Από την κίνηση των λογαριασμών φαίνεται ότι σε συγκεκριμένες μέρες σήκωσαν ημερησίως μέχρι και 2.000.000 δολάρια. Θέλω επίσης να προσθέσω ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο Δασκαλέας έβρισκε αφορμές να επισκέπτεται συχνά το Κίεβο, ταξιδεύοντας πάντα με προσωπικό συνολικά πέντε ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας, προφανώς για να φυγαδεύει με ασφάλεια τα χρήματα που σήκωνε από την τράπεζα…

Δεν γνωρίζω που βρίσκονται τα χρήματα κι εγώ τα ψάχνω ως επενδυτής, δεν έχω χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό και ούτε είχα ανοίξει στο όνομα μου ποτέ trading account.

Έχω κάνει τα αδύνατα δυνατά να μάθω και μέσω ιδιωτικών ερευνητών, έκανα καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Μπελίζ για να του αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας, αλλά μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι μέχρι το Φθινόπωρο του 2015 συνεχίζει να λαμβάνει χρήματα δήθεν προς επένδυση και θεωρώ ότι το κάνει μέχρι σήμερα μέσω νέων επενδυτικών δομών, ένας δε από τους επενδυτές που συνέχισε μέχρι τέλη Μαΐου του 2015 να καταβάλει χρήματα ήταν ο Β.Ρ., ο οποίος μάλιστα επρόκειτο να φέρει κάποιον Άραβα επενδυτή με κεφάλαιο περί τα 200.000.000 δολάρια πράγμα που αν συνέβαινε δε θα αποκαλυπτόταν ποτέ όλη η απάτη του Δασκαλέα”.

Αρνείται ο Δασκαλέας

Ο Γιώργος Δασκαλέας ωστόσο ενώπιον της ανακριτρίας αρνήθηκε όσα του αποδίδει ο Ιωάννης Λιτινας: “Η προέλευση των χρηματικών ποσών που δόθηκαν σε όλους τους επενδυτές που ήθελαν να αποχωρήσουν, Έλληνες και ξένους, ήταν τα κεφάλαιά τους και τα πραγματικά τους κέρδη. Συγκεκριμένα αποζημίωσα όλους τους Έλληνες επενδυτές καθώς και όσους ξένους ήθελαν να αποχωρήσουν διότι υπήρχαν και κάποιοι ξένοι επενδυτές που επένδυσαν τα χρήματά τους.

Στη συνάντηση γνωριμίας με τον κ. Λίτινα το 2007, εκείνος υπέγραψε application για άνοιγμα trading account στην ΙΚΟΝ GLOBAL MARKETS INC, για ποσό 6 εκατ. δολαρίων, το οποίο εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι δεν είχε καταθέσει ποτέ. (…) Έκτοτε μέχρι το 2009 δεν άκουσα κάτι για το Λίτινα. Περί τα μέσα του Ιουνίου 2009 ο Καραμπούλας μου είπε ότι ήθελε να με δει ένας παλιός επενδυτής και πράγματι, ήρθε στο σπίτι μου ο Λίτινας, και μου είπε ότι ήταν διατεθειμένος να επενδύσει κάποια χρήματα και μου ζήτησε να εξηγήσω ξανά το πρόγραμμα και τη διαδικασία του foreign exchange. Το χρηματικό ποσό που επένδυσε ο Λίτινας ήταν 300.000 δολάρια.

Η σχέση μας με το Λίτινα εξελίχθηκε πάρα πολύ γρήγορα σε στενότερη συνεργασία αλλά και σε στενότερη φιλική σχέση και μάλιστα 1,5 μήνα μετά την κατάθεση του πρώτου ποσού μου ζήτησε να κατέβω στο Ρέθυμνο να τον συναντήσω, όπου εκεί μου σύστησε το V.A., που ήταν γιατρός και ενδιαφέρθηκε κι αυτός να επενδύσει περί το 1 εκατ. δολάρια.

Το Μάρτιο του 2012 συναντήθηκα με τον Β.Ρ. και εκεί άρχισε η επανεκκίνηση της PK Consultans USA INC. Συγκεκριμένα του ζήτησα να μου ανοίξει ένα λογαριασμό στην τράπεζα συμφερόντων του FIB στην Φρανκφούρτη Γερμανίας και μάλιστα εντυπωσιάστηκα με την ευκολία που το πέτυχε. Με το Β.Ρ. στη συνέχεια συνεργαστήκαμε, ήτοι αυτός πραγματοποίησε επενδύσεις στην εταιρία. Κι εγώ αντίστοιχα αγόρασα ποσοστό 2% των μετοχών στην τράπεζα FIB. Ο λόγος που το αγόρασα ήταν διότι είχαμε συζητήσει και από κοινού σκεφτόμασταν να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές μου στο trading επί των συναλλαγματικών ισοτιμιών δημιουργώντας έτσι ένα επενδυτικό προϊόν, το οποίο να μπορεί να διατίθεται με άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας σε πελάτες της τράπεζας του Β. Ρ. ή άλλους επίδοξους επενδυτές.

Από το Φλεβάρη του 2011 δημιούργησε οργανισμό συλλογικών επενδύσεων σαν hedge fund. Για μένα ήταν ένα αδιάβλητο σχήμα, ωστόσο ο Λίτινας εξέφρασε αντιρρήσεις αρχικά για την πολυπλοκότητα της δομής, την οποία οι Ουκρανοί επενδυτές δεν θα δέχονταν, αφετέρου για το ότι οι ελβετικές τράπεζες θα έλεγχαν την προέλευση των χρημάτων προς επένδυση.

Από τότε και μετά άλλαξε στάση ο Λίτινας απέναντί μου, έγινε αψύς και πολλές φορές εριστικός εκφράζοντας το παράπονό του δια αυτής της συμπεριφοράς ότι δεν τον είχε συμπεριλάβει στη μετοχική σύνθεση του fund που επρόκειτο να ιδρυθεί, παρά τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια προς εμένα, συγκεκριμένα δε έλεγε ότι δεν είναι ένας απλός πελαταγωγός και ότι είχε αξία σαν άνθρωπος και ήθελε να αναγνωριστεί εμπράκτως αυτή η προσφορά.

Τα mail που εστάλησαν το Μάιο του 2015, την περίοδο αναστολής λειτουργίας των επενδυτικών δομών, ήταν ένα θέατρο ενός καλά ενορχηστρωμένου από την αρχή σχεδίου. Όλα τα χρήματα επενδύθηκαν και επενδύθηκαν προσηκόντως και μάλιστα με πολύ μεγάλο κόπο κι εργασία δική μου.

Δεν γνωρίζω που βρίσκονται τα χρήματα που καταβλήθηκαν προς επένδυση από τους επενδυτές. Γεγονός είναι ότι λείπουν, αλλά γνωρίζω ότι δεν βρίσκονται σε δικούς μου λογαριασμούς. Οι μεταφορές των χρημάτων από λογαριασμό της εταιρίας σε προσωπικούς λογαριασμούς δικούς μου και της συζύγου μου, έγιναν εν γνώσει και με τη συναίνεση των επενδυτών, προκειμένου να μην δεσμευτούν κι αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα και να μπορέσουν κάποιοι επενδυτές να τα εξαργυρώσουν σε περίπτωση ανάγκης στη διάρκεια του εξάμηνου παγώματος των τραπεζικών λογαριασμών. Ανέλαβα δε εγώ και η σύζυγός μου και οι λοιποί συγκατηγορούμενοι μου τα χρήματα το 2011,. όταν πια είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο και είχαν αποζημιωθεί όλοι οι επενδυτές και ήξερε ο καθένας τι είχε, οπότε τα χρήματα αυτά ήταν δικά μας και για αυτό τα αναλάβαμε.”

Η εμπιστοσύνη του εφοπλιστή

Για το γεγονός ότι εμφανίζεται να συνέχισε τις επενδύσεις μετά την αναστολή λειτουργίας των επενδυτικών δομών, αναφέρει: “Συνέχισα με την Richcroft Experts LLP με δύο τρεις στενούς μου φίλους, οι οποίοι συνέχιζαν να με εμπιστεύονται, μεταξύ αυτών και ο Β.Ρ., με τον οποίο ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε τέλη Ιουλίου του 2015 με την εξής λογική: Με το Β.Ρ. συνεργαζόμασταν κατά τα έτη 2012 -2013 και είχε και αυτός και η μητέρα του πάρει τα χρήματά τους πίσω 4-5 φορές, το ίδιο και η αδελφή του Κ. Ρ. Όταν ξέσπασε όλο αυτό, τέλη Μαΐου 2015, λογικό ήταν να κλονιστεί και προφανώς να με δοκιμάσει.

Μου είπε: “επειδή σε πιστεύω και μου λες ότι είσαι καθαρός, εγώ θα βάλω χρήματα προς επένδυση στο δικό μου όνομα και αν δω κέρδος σημαίνει ότι είσαι καθαρός και όλα τα έχουν κάνει άλλοι”. Μάλιστα, μου είπε ότι αν όντως είχε κέρδος θα μου σύστηνε και άλλους επενδυτές Άραβες μέσω ενός νέου fund που θα συστήναμε.”

Ο Γ. Δασκαλέας δήλωσε στην ανακρίτρια τέλος διατεθειμένος να δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς δικούς του αλλά και των συγγενών του.

Διαβάστε επίσης:

Ολόκληρο το απολογητικό υπόμνημα του Ιωάννη Λίτινα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ