Ο Συνήγορος του Πολίτη για την άδεια του Ξηρού

Ο Συνήγορος του Πολίτη για την άδεια του Ξηρού

«Δεν υπήρξε ποτέ καμία επί της ουσίας πρόταση, παρατήρηση ή υπόδειξη της Αρχής για χορήγηση αδείας στον Χριστόδουλο Ξηρό», διευκρινίζει με ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η Ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει, ότι «το 2010 ο Χριστόδουλος Ξηρός μέσω του δικηγόρου του, υπέβαλε αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη επικαλούμενος ότι, ενώ είχε τις τυπικές προϋποθέσεις χορήγησης τακτικής άδειας, το αίτημά του δεν εισήχθη στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου του σωφρονιστικού καταστήματος, παρά το γεγονός ότι αυτό είχε επανειλημμένα συνεδριάσει.

Ο Συνήγορος έστειλε έγγραφο στο αρμόδιο Συμβούλιο Τακτικών Αδειών, ζητώντας ενημέρωση για τους λόγους της μη εισαγωγής στην ημερήσια διάταξη και της μη απάντησης στο αίτημα που είχε υποβληθεί.

Στη συνέχεια, η Αρχή ενημερώθηκε, ότι το αίτημα είχε ήδη εξετασθεί και απορριφθεί. Στο σημείο αυτό τερματίστηκε η διαμεσολάβηση του Συνηγόρου για τη συγκεκριμένη περίπτωση».

Η Αρχή επισημαίνει επίσης, ότι «ο Συνήγορος παρενέβη επί της διαδικασίας, καθώς δεν υποκαθιστά τα αρμόδια διοικητικά όργανα στην κρίση τους επί της ουσίας».

Τέλος, η Αρχή σημειώνει πως «ο θεσμός των αδειών υπηρετεί τον στόχο της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων και την αντεγκληματική πολιτική και γι’ αυτό τον λόγο ο Συνήγορος του Πολίτη σε σχετικό πόρισμά του έχει ήδη προτείνει στην Πολιτεία να υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια εξειδίκευσης της σχετικής κρίσης του αρμόδιου Συμβουλίου στη βάση της νομιμότητας, της ίσης μεταχείρισης και της αμεροληψίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ