Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στο enikos.gr: Έμαθα από τον Τύπο για τη δίωξη – Δεν θα συνεργαστούμε με την αστυνομία

της Ευανθίας Τασσοπούλου

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μίλησε στο enikos.gr μετά τη δημοσίευση το πρωί της δικογραφίας που σχηματίστηκε εις βάρος του γιατί παραβίασε – όπως κατηγορείται- τους νέους κανόνες για τη χωροθέτηση των δημοσίων συναθροίσεων.

Η κατηγορία που του αποδίδεται- σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”- είναι ότι δεν υπάκουσε στις υποδείξεις του ειδικού διαμεσολαβητή της ΕΛ.ΑΣ. ώστε η κινητοποίηση των εργαζομένων στην οποία ηγείτο να γίνει στα όρια που είχαν ορίσει οι αστυνομικές Αρχές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν μικρής έκτασης επεισόδια με τους ενστόλους.

“Κανονικά στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, θα έπρεπε να έχουμε λάβει εμείς την κλήτευση για να ξέρουμε γιατί κατηγορούμαστε. Και μάθαμε από τον Τύπο σήμερα το πρωί ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για μια κινητοποίηση που είχαμε κάνει τον Σεπτέμβριο και ξαφνικά σήμερα μετά τις κινητοποιήσεις που είχαμε χθες, γιατί δεν τηρήσαμε τον νέο συνδικαλιστικό νόμο, ο οποίος λέει ότι θα έπρεπε να συνεννοηθούμε με τον διαμεσολαβητή για να μην αποκλείσουμε την Αριστοτέλους μπροστά από το υπουργείο Υγείας. Πράγμα που εμείς τον Σεπτέμβρη είχαμε κάνει μια κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας, ήμασταν 200 υγειονομικοί προκειμένου να ζητήσουμε μέτρα από την κυβέρνηση στα νοσοκομεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας” δήλωσε.

“Εκεί οι αστυνομικοί μας ζήτησαν να πάμε στο πεζοδρόμιο. Η Αριστοτέλους είναι ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, δεν είναι κεντρικός. Και οι οδηγοί έπαιρναν παρακαπτήριες οδούς χωρίς να σημειωθούν ταλαιπωρία και ουρές. Οι αστυνομικοί με τραυμάτισαν εμένα με κλωτσιές, αλλά και άλλους συναδέλφους και πήγαμε στο νοσοκομείο. Ζητήσαμε μάλιστα και θα σας πω κάτι που είναι σημαντικό, διατάχθηκε έρευνα στο εσωτερικό της αστυνομίας, για να διαπιστωθούν στους αστυνομικούς για το αν υπήρξε ποινική ή πειθαρχική ευθύνη για τους τραυματισμούς μας. Με παρακάλεσαν και κατέθεσα και είπα ότι παρότι τραυματίστηκα δεν επιθυμώ τη δίωξη κανενός αστυνομικού. Και νομίζαμε ότι έληξε εκεί η ιστορία. Και αντιθέτως τώρα μαθαίνουμε από τον Τύπο ότι ασκείται δίωξη. Δεν είναι μόνο σε εμένα. Ασκούνται διώξεις, όχι για τον ίδιο λόγο για τις πορείες, ασκούνται διώξεις και σε συναδέλφους μου άλλων σωματείων στα Γιαννιτσά και στην Έδεσσα γιατί ανέδειξαν τα προβλήματα των νοσοκομείων. Και ποινικές και πειθαρχικές” περιέγραψε.

“Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με αυταρχικό τρόπο να ελέγξει τις κινητοποιήσεις. Εμείς βέβαια δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με την αστυνομία, θα κάνουμε τις κινητοποιήσεις μας, δεν πρόκειτα να υπακούσουμε στον νέο συνδικαλιστικό νόμο, αλλά δηλώνουμε εκ των προτέρων όμως ότι δεν πρόκειται να ταλαιπωρούμε την κοινωνία και τους οδηγούς. Από μόνοι μας ξέρουμε όταν έχουμε λίγο κόσμο, ότι πάμε στην άκρη του δρόμου. Όταν έχουμε πολύ κόσμο όμως, θα κλείνουμε τον δρόμο” συμπλήρωσε ο κ. Γιαννάκος.

Ελεύθερα 60 κρεβάτια ΜΕΘ

Σχετικά με την υγειονομική κατάσταση στην Αττική σχολίασε ότι “έχουμε στην Αττική πολλά περιστατικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που είναι πολύ πιο επιθετικός. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Στα νοσοκομεία, μπορεί να μην έχουμε ιδιαίτερη πίεση, στις COVID κλινικές, αλλά τα περιστατικά έχουν αυξηθεί, έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές και έχουμε πλέον βαριά περιστατικά που έρχονται. Δηλαδή στο νοσοκομεία, για παράδειγμα στο “Γεννηματά” προχθές διασωληνώθηκαν τρία περιστατικά μέσα σε ένα 24ωρο, μέσα στην εφημερία του. Στο “Θριάσιο” υπάρχουν περιστατικά στις κλινικές που είναι στο όριο της διασωλήνωσης, είναι βαριά περιστατικά και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Θα πρέπει οι ΜΕΘ που λέμε ότι είναι διαθέσιμες στο 35%, πρέπει να μιλάμε με απόλυτους αριθμούς κάποια στιγμή. Γιατί πράγματι ισχύει ότι το 35% είναι διαθέσιμο ακόμη, αλλά το 35% είναι 60 κρεβάτια. Είναι 198 ΜΕΘ στην Αττική και είναι καλυμμένες οι 38. Έχουμε 60 κενές κλίνες ΜΕΘ, αν υπάρξει έξαρση μέσα σε μια εβδομάδα θα γεμίσουν. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, και βέβαια για να ελεγχθεί και ο νέος ιός ο μεταλλαγμένος θέλει περισσότερα τεστ προληπτικά και δωρεάν”.

Ερωτηθείς αν αναμένει έξαρση των κρουσμάτων μετά τις χθεσινές εικόνες συνωστισμού στις πορείες απάντησε ότι “εμείς όσον αφορά τις δικές μας πορείες χθες, τις κάναμε μεν μεγαλύτερες των 100 ατόμων αλλά τηρήσαμε τα μέτρα. Υπηρετούμε τη δημόσια υγεία, ακολουθώντας πάντα όλους τους κανόνες. Για τις άλλες πορείες δεν μπορώ να πάρω θέση. Στις δικές μας τηρήσαμε τα μέτρα, όμως θα πρέπει να μην υπάρξει έξαρση. Να κάνουμε προληπτικά τεστ και στα σχολεία σε καθηγητές, δασκάλους και μαθητές. Θα πρέπει να δούμε και τα εμπορικά κέντρα που γίνεται χαμός χωρίς να τηρούν τα μέτρα, όλα αυτά είναι ζητήματα, δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τις πορείες για πολιτικές σκοπιμότητες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ