Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι παίρνουν σειρά

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και η επέκταση του και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες εξετάζεται από την κυβέρνηση, με τους ένστολους και τους εργαζομένους σε κρίσιμες υποδομές του κράτους να είναι στο μικροσκόπιο.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΑΔΗΜΑ

Μετά τους εργαζομένους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους εργαζομένους στα δημόσια και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επεκτάθηκε και στους ιδιώτες γιατρούς και στους φαρμακοποιούς, με τη ρύθμιση μάλιστα να προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν κάνουν το εμβόλιο.

Τοπικές παρεμβάσεις

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, ενόψει του φθινοπώρου, θα προχωρήσει σε όσα μέτρα χρειαστεί, αφού ο βασικός στόχος, πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας, είναι να μην υπάρξει ένα νέο γενικό lockdown.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν τοπικές παρεμβάσεις και μέτρα όπου απαιτείται, ανάλογα με τα υγειονομικά δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, η επόμενη ομάδα για την οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός είναι οι ένστολοι. Δηλαδή, πέρα από τις Ενοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική.

Εδώ βέβαια η κατάσταση είναι λίγο πιο σύνθετη, καθώς, ειδικά στις Ενοπλες Δυνάμεις, υπάρχουν επίλεκτα τμήματα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν απευθείας.

Ετσι, και στα τρία Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατό Ξηράς, Αεροπορία και Ναυτικό, πέρα από περικοπή μισθού, φαίνεται πως θα υπάρχει ένα πλέγμα αποφάσεων για τους ανεμβολίαστους που θα δυσκολεύει την επαγγελματική πορεία τους. Ουσιαστικά θα προβλέπονται υπηρεσιακές κυρώσεις και όχι αναστολή εργασίας για όσους δεν εμβολιαστούν.

Για παράδειγμα, θα μπορεί να καθυστερεί η βαθμολογική τους εξέλιξη, άρα και η μισθολογική ανέλιξη, ή να απαιτούνται περισσότερα χρόνια για μια μετάθεση σε άλλη περιοχή ή για μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία.

Στον αντίποδα, όσοι εμβολιάζονται θα μπορούν να έχουν πιο γρήγορη εξέλιξη και πιο εύκολες μετακινήσεις. Το ίδιο πλαίσιο αναμένεται να ακολουθηθεί και στην Αστυνομία, στο Λιμενικό και στην Πυροσβεστική, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν και μετακινήσεις. Πρόκειται για προτάσεις (κυρώσεις και μπόνους επιβράβευσης) που συζητούνται στο ενδεχόμενο που αποφασιστεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους ένστολους και σε κάθε περίπτωση θα εξεταστούν όλες οι νομικές προεκτάσεις.

Διαβάστε το δημοσίευμα της Realnews

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

 

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.