Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων – Τα σενάρια για πιστοποιητικό εμβολιασμού και χρήση της μάσκας

Στο τραπέζι βρίσκεται η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και η χρήση της μάσκας .
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει καταθέσει στην Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας το σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων. Στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης (30/3) οι εμπειρογνώμονες θα κληθούν να αξιολογήσουν τα δεδομένα για τον οδικό χάρτη άρσης των μέτρων (όσον αφορά στις μάσκες και τα πιστοποιητικά), με αφετηρία την 1η Απριλίου και έως τις 31 Αυγούστου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών την Πέμπτη εάν η χώρα βρίσκεται κοντά στην κατάργηση του πιστοποιητικού και εάν θα καταργηθεί και το rapid test για τους ανεμβολίαστους πολίτες στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης.

“Προχωρούμε βήμα -βήμα σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα”, απάντησε και υπενθύμισε ότι από από χθες  υπάρχουν αλλαγές “σε ό,τι αφορά την πληρότητα στους αθλητικούς χώρους. Πηγαίνουμε στο 100% στην πληρότητα στους αθλητικούς χώρους και έχουμε ένα τεστ την εβδομάδα στα σχολεία. Αντίστοιχες σκέψεις για άρση περαιτέρω μέτρων που έχουν θεσπιστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας  συζητούνται στην Επιτροπή. Θα περιμένουμε τις εισηγήσεις και αντίστοιχα θα αποφασίσει και θα δράσει η κυβέρνηση”.

Διευκρινίσεις Πλεύρη για την κατάργηση πιστοποιητικού και τη χρήση της μάσκας 

Στην ερώτηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ εάν την Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας είπε  ότι ο σχεδιασμός “είναι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να αποκλιμακώνουμε μέτρα πρωτίστως για τους εμβολιασμένους”.

Yπενθύμισε ότι ” αυτή τη στιγμή στους εμβολιασμένους το μόνο μέτρο που έχει μείνει είναι η μάσκα σε κάποιους χώρους. Σε όλο το άλλο κομμάτι οι εμβολιασμένοι έχουν πλήρη ελευθερία. Αντιστοίχως θα δούμε πού μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση και σε ανεμβολίαστους αλλά αυτό είναι δυναμικό, δηλαδή έχουμε έναν πρώτο σχεδιασμό εάν αυτά τα μοντέλα μας αλλάξουν”.

“Το Πάσχα είναι κρίσιμο γιατί έχει συνωστισμούς και  έχει εκκλησίες , θέλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αλλά το πλάνο της κυβέρνησης είναι προσεγγίζοντας το καλοκαίρι να είμαστε όσο την δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα ” ,πρόσθεσε και ανέφερε ότι ” υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός αλλά αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με τις εισηγήσεις της Επιτροπής αλλά και την πορεία της πανδημίας “.

Eπίσης αναφέρθηκε και στο θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Όπως είπε, το θέμα των τεστ και το ζήτημα της μεγαλύτερης ελεύθερης πρόσβασης χωρίς επίδειξη πιστοποιητικού θα εξετάζονται κάθε εβδομάδα στην Επιτροπή.

Συνέχεια ρωτήθηκε εάν υπάρχει περίπτωση τα μέτρα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και του πιστοποιητικού να αρθούν το καλοκαίρι και όχι το Πάσχα.

“Εμείς θέλoυμε, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, να αίρονται. Μακάρι να έχουν αρθεί αρκετά το Πάσχα. Αλλά αυτό θα το  βλέπουμε δυναμικά”, απάντησε και τόνισε ότι “το Πάσχα είναι σε έναν μήνα από τώρα.  Εάν ακολουθηθούν τα μοντέλα που πιστεύουμε και έχουμε υποχώρηση της πανδημίας, θα πάμε σε αποκλιμάκωση,  διαφορετικά θα γίνει βάσει δεικτών και σίγουρα με την εισήγηση των ειδικών”

Πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Το μέτρο της επιβολής διοικητικού προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών δεν καταργείται, αλλά αναστέλλεται από 15 Απριλίου και «τον Σεπτέμβριο που περιμένουμε ότι πάλι θα πιεστεί το ΕΣΥ, το πρόστιμο θα επανέλθει. Η σχετική διάταξη αφήνει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο», ανάφερε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε κ. Πλεύρης, η επιβολή προστίμου είχε ως αποτέλεσμα από τους περίπου 560.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν περισσότεροι από 250.000 και η εμβολιαστική κάλυψη σε αυτόν τον ευάλωτο πληθυσμό να έχει ξεπεράσει το 90%.

Σημείωσε ότι έχει καταλογιστεί πρόστιμο 300 ευρώ μέχρι τις 15 Απριλίου και εξήγησε πως «όταν μπήκε το πρόστιμο ήμασταν σε φάση κλιμάκωσης της πανδημίας και το ΕΣΥ ήταν επιβαρυμένο. Επομένως, ήταν απολύτως λογικό. Τώρα που είμαστε σε αποκλιμάκωση, μπορούμε να αναστείλουμε το μέτρο, όμως δεν το καταργούμε».

Για το θέμα ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Για την κατάργηση του προστίμου στους ανεμβολίαστους στους άνω των 60 είπε ότι μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου ισχύουν τα πρόστιμα, σημείωσε ότι έχουν βεβαιωθεί και έχουν εισπραχθεί πρόστιμα και θα δοθούν αναλυτικά στοιχεία σύντομα.

“Να αποσαφηνίσουμε ότι η απόφαση αυτή – δηλαδή το ότι δεν θα επιβάλλονται από ένα σημείο και μετά νέα πρόστιμα, δεν σημαίνει ότι όσα έχουν επιβληθεί θα ακυρωθούν” τόνισε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ