Ο Κώστας Παπαδάκης στον RealFm 97,8: Γιατί η δίκη της Χρυσής Αυγής διήρκεσε 5,5 χρόνια

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εν αναμονή και της απόφασης του δικαστηρίου που θα εκφωνηθεί την προσεχή Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, αναφέρθηκε ο Κώστας Παπαδάκης συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων ψαράδων, μιλώντας στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Μάνου Νιφλή και Άκη Παυλόπουλου.

Ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως το κρίσιμο σημείο είναι “αν το δικαστήριο θα δεχτεί την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης, κρίση από την οποία εξαρτάται η τύχη των 65 από τους 68 κατηγορουμένων της δίκης”.

Ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε πως είναι δύο οι παράγοντες που συνέβαλαν στη μεγάλη διάρκεια της δίκης. “Ο ένας αντικειμενικός και αναπόφευκτος, ο άλλος μπορούσε να αποφευχθεί. Θα πω σχηματικά ότι στο 70% έχει συμβάλει το γεγονός ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο όγκο δικογραφιών, αποδεικτικών στοιχείων, παραγόντων της δίκης κλπ, το οποίο οφείλεται στην ανάγκη να συνεκδικαστούν αυτές οι υποθέσεις όλες μαζί, την οποία και εμείς οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής προβάλαμε, διότι αν δεν υπήρχε συνεκδίκαση και συνεξέταση δεν θα ήταν δυνατή η διερεύνηση ποινικών ευθυνών πέραν των εκτελεστικών οργάνων και δεν θα ήταν δυνατή η αναζήτηση των κοινών συνδετικών στοιχείων όλων των υποθέσεων αυτών. Ήταν αναγκαίο να διαμορφωθεί μεγάλος όγκος δικογραφίας και αριθμός παραγόντων και συνεπώς ο αριθμός των συνεδριάσεων των 453, αν εξαιρέσω κάποιες κωλυσιεργίες των συνηγόρων υπεράσπισης λίγο πολύ προσεγγίζει το αντικειμενικό μέγεθος της δικογραφίας”.

Όμως, υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης “δεν χρειάζονταν 5,5 χρόνια για να διεξαχθούν οι 453 συνεδριάσεις, μπορούσαν και σε 3 χρόνια. Γιατί δεν έγιναν; Εδώ είναι τώρα οι παράγοντες που μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και φταίει η προηγούμενη κυβέρνηση και η προηγούμενη διοίκηση του Εφετείου, πρώτον διότι δεν φρόντισαν για την καθημερινή διεξαγωγή της δικής, το οποίο σήμαινε απαλλαγή των δικαστών από άλλες δικαστηριακές υποχρεώσεις, ώστε να υπάρχει ευχέρεια καθημερινής διεξαγωγής και επιλογή ως μόνιμου τόπου τέλεσης της δίκης της αίθουσας του Εφετείου, όπως ζητούσαμε από την πρώτη ημέρα, και όχι περιθωριοποίηση στον Κορυδαλλό, το οποίο εξόντωνε όλους τους παράγοντες της δίκης, την καθιστούσε απρόσβατη για το κοινό. Αν δεν τα είχαμε αυτά τα δύο πιστεύω ότι η δίκη θα μπορούσε να είχε λήξει τουλάχιστον 1 με 1,5 χρόνο νωρίτερα, ίσως και περισσότερο”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είναι ευχαριστημένος από τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η δίκη, ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως “σε γενικές γραμμές η ποιότητα διεξαγωγής της δίκης ήταν καλή, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουμε παράπονα, και σοβαρά. Έχω καταγγείλει στην αγόρευσή μου που έχει κυκλοφορήσει και σε βιβλίο ότι το δικαστήριο αρνήθηκε να λάβει υπόψη του αποδεικτικά έγγραφα τα οποία προσκομίσαμε προηγούμενες καταδικαστικές αποφάσεις κλπ, συμπεριφέρθηκε με τρόπο αντιφατικό άλλοτε επιτρέποντας και άλλοτε απαγορεύοντάς μας ερωτήσεις, άμεσα ή έμμεσα, σε μάρτυρες και κατηγορουμένους και ήταν ανεκτικό, λυπάμαι που το λέω, σε προκλήσεις ορισμένων δικηγόρων της άλλης πλευράς απέναντί μας”. Παρότι αυτά, όπως είπε, δεν θεωρεί ότι είναι η κύρια πλευρά της υπόθεσης, “απλώς έχοντας την εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια, δεν θεωρώ και άψογη την διαδικασία που υπήρξε”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ