Το δράμα με τα κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά που βιώνουν ένα δεύτερο «μαρτύριο» όταν… παρκάρονται επί μήνες στα νοσοκομεία μέχρι να αποφασιστεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιστροφής τους στις βιολογικές οικογένειες ή θα πρέπει να βρουν καταφύγιο σε κάποια προνοιακή δομή, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα.
Οι καταγγελίες του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου για 81 παιδιά στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και εκείνες του προέδρου του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστα Γιαννόπουλου, ο οποίος είπε την Πέμπτη στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή την Πέμπτη για παιδιά που λόγω έλλειψης θέσεων στις δημόσιες δομές του Δήμου, όπου διαμένουν, τα στέλνουν ακόμη και σε ιδρύματα στα σύνορα, όπως στην Πωγωνιανή και την Κόνιτσα, προκαλούν αίσθηση.
«Παιδιά που έχουν βασανιστεί, τα «πετούν» στα… σύνορα και θεωρούν ότι έτσι βρήκαν λύση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος επέκρινε και τις στρεβλώσεις και τις παρενέργειες που προκαλεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Βάσει αυτού μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπεται στους εισαγγελείς να στέλνουν τα παιδιά σε ιδιωτικές δομές με αποτέλεσμα να «αφήνονται» στα νοσοκομεία για μεγαλύτερο διάστημα, ακόμη και όταν ολοκληρωθεί ο προβλεπόμενος ιατρικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν και σε ποιο βαθμό έχουν κακοποιηθεί.
Ο κ. Γιαννάκος έχει εξηγήσει ότι ο αριθμός αυτών των παιδιών έχει μεγαλώσει αρκετά το τελευταίο διάστημα «και εμείς εκτιμούμε ότι σε αυτό έχει παίξει ρόλο η αυξημένη κοινωνική ευαισθησία που υπάρχει πλέον μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τους βιασμούς της 12χρονης στον Κολωνό, αλλά και επειδή οι κοινωνικοί μηχανισμοί κινούνται πιο γρήγορα. Έτσι τα παιδιά μετά από κάθε κακοποίηση βρίσκονται με μία εισαγγελική παραγγελία στο χέρι, κι επειδή δεν υπάρχουν προνοιακές μονάδες, πηγαίνουν για εξέταση, για λίγες μέρες, στα νοσοκομεία Παίδων κι εκεί παραμένουν επί πολλούς μήνες. Τις περισσότερες φορές είναι υγιή τα παιδιά αυτά και το ξέρουμε. Κανονικά θα έπρεπε η εισαγγελική παραγγελία να είναι για μια προνοιακή μονάδα δημόσια, και μετά η προνοιακή μονάδα να φροντίσει να γίνουν οι εξετάσεις.» Ο μεγάλος χρόνος παραμονής των παιδιών αυτών στο ακατάλληλο περιβάλλον ενός νοσοκομείου, είναι και ο μεγάλος τους εχθρός.
Η απάντηση της Δόμνας Μιχαηλίδου
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «όταν αναλάβαμε το 2019 δεν ξέραμε ούτε πόσα παιδιά είναι στα ιδρύματα ούτε στα νοσοκομεία. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να τα καταγράψουμε. Το 2019 βρήκαμε 340 παιδιά στα νοσοκομεία της Ελλάδας. Σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής είναι 72 και σε ολόκληρη την Ελλάδα 76. Από τα 340 στα 76 πέσαμε γιατί έχει γίνει πάρα πολύ εντατική δουλειά».
Όπως εξήγησε, «οι παραγγελίες του εισαγγελέα ότι ένα παιδί μπορεί να κακοποιείται και άρα πρέπει να ελεγχθεί ιατρικά πριν ξαναγυρίσει και αν γυρίσει στη βιολογική οικογένειά του έχουν υπερπολλαπλασιαστεί. Αυτό είναι πρόβλημα από τη μία, κέρδος από την άλλη επειδή σημαίνει ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και μιλάει περισσότερο. Και όσο μιλάει περισσότερο ο κόσμος τόσο θα προλαμβάνουμε και θα αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις.
Τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται για το εάν έχουν κακοποιηθεί. Ο έλεγχος αυτός κρατάει από μία εβδομάδα έως 10 ημέρες και μετά υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα το οποίο μπορεί να κρατήσει έως και έναν μήνα, ίσως λίγο παραπάνω, για να δουν οι υπηρεσίες του Δήμου και οι κοινωνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου αν μπορούν σύμφωνα με το βέλτιστο συμφέρον των ίδιων των παιδιών να γυρίσουν στην οικογένειά τους. Δεν έχουμε αποκτήσει ακόμα την ταχύτητα που θα θέλαμε. Ο 14χρονος ήταν τρεις μήνες μέσα στο νοσοκομείο και αυτό γιατί δύο ιδιωτικές δομές δεν είχαν κάνει αποδεκτή τη μεταφορά του».
Σύμφωνα με την κα Μιχαηλίδου, «μέχρι οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και του νοσοκομείου αποκλείσουν το στενό ή ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον (γυρίζουν κατά 65%), δεν μπορείς να τα πας για μία- δύο εβδομάδες σε μία δομή. Και φυσικά πρέπει να διαμορφώσουμε καλύτερους χώρους σε παιδιατρικά νοσοκομεία. Και ήδη στο Παίδων Πεντέλης έχει διαμορφωθεί ξενώνας που πλέον λειτουργεί και με χωρητικότητα έως 12 παιδιά».
Οι ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές και η στελέχωση
Όπως είπε η κα Μιχαηλίδου, απαντώντας σε ερώτηση για τις ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές, «οι προνοιακές δημόσιες δομές έχουν να στελεχωθούν τόσο πάνω από 20 χρόνια. Και λόγω της πανδημίας έχουμε καταφέρει ουσιαστικές στελεχώσεις των δομών αυτών και χρειάζονται και άλλους. Αισιοδοξώ ότι η κατάσταση θα είναι καλύτερη και δεν θα δημιουργηθούν τόσες καινούριες τέτοιες περιπτώσεις.
Από την άλλη είμαι κάπως εφησυχασμένη καθώς έχουν ανοίξει τα στόματα και σε αυτό έχω συμβάλει και εγώ η ίδια. Δεν φοβάμαι τίποτα, ό,τι είναι να ειπωθεί θα ειπωθεί. Και όποια κι αν είναι η δομή αυτή αν έχουν υποστεί τα παιδιά κακοποίηση ή παραμέληση θα πρέπει να στρωθεί η κατάσταση για τα υπόλοιπα παιδιά που μένουν σε δομές».