Η απάντηση της Δόμνας Μιχαηλίδου για τα παιδιά που είναι «παρκαρισμένα» στα νοσοκομεία Παίδων

«Είναι κάτι που μας απασχολεί πάρα πολύ, τα παιδιά σε νοσοκομεία. Σήμερα υπάρχουν 74 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, με εισαγγελικές παραγγελίες, σε νοσοκομεία», είπε η υφυπουργός Εργασίας και  Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, στο LiveNews, μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον 14χρονο που κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις σε ένα 7χρονο αγόρι και ένα 13χρονο κορίτσι.

Όπως εξήγησε, «ο εισαγγελέας, όταν υπάρχει καταγγελία για βία σε μια οικογένεια, στέλνει τα παιδιά στα νοσοκομεία για να διαπιστωθεί, με εξετάσεις πρωτοκόλλου, αν έχουν υποστεί κακοποίηση. Οι εξετάσεις αυτές δεν κρατούν πάνω από μία εβδομάδα με δέκα ημέρες συνήθως. Όταν ξεκινήσαμε ως κυβέρνηση βρήκαμε 340 παιδιά, στα νοσοκομεία. Με πολύ καλή συνεργασία των νοσοκομείων, της Πρόνοιας και της εισαγγελίας, τα 340 παιδιά σε δύο χρόνια γίνανε 42 και επειδή έχουμε τρομερή έξαρση που είναι και καλό και κακό (γιατί από τη μια υπάρχουν πολλά περιστατικά που είναι κακό, αλλά πλέον μιλάει ο κόσμος κι έρχονται στην επιφάνεια τα περιστατικά και αυτό είναι καλό) ο αριθμός έχει αυξηθεί.»

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ακόμα ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία μας,  το 60-65% των παιδιών που στέλνονται στα νοσοκομεία ξαναγυρνάνε στην βιολογική της οικογένεια. Η τελευταία περίπτωση δεν είναι ο κανόνας ότι τα παιδιά γυρνάνε στο περιβάλλον τους χειρότερα. Πρέπει να δούμε τι έγινε σε αυτή την περίπτωση. Δεν θέλουμε να γκέτο ποιήσουμε παιδιά που είναι κακοποιημένα γι’  αυτό είναι όλα μαζί στα νοσοκομεία. Η προστασία ποια είναι; Η προστασία είναι ότι βρήκαμε 340 παιδιά, μετά γίνανε 42 και μετά είχαμε πολλαπλασιασμό των εισαγγελικών παραγγελιών και πλέον έγιναν 70. Αλλά και πάλι είμαστε στα 70 από τα 340 και γι’   αυτά κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να γυρίσουν πιο γρήγορα στις οικογένειές τους και αν όχι να πάνε σε κάποια δομή. Μπορούμε και χρειάζεται να κάνουμε παραπάνω. Είμαστε όλοι μαζί εδώ, οι κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, η εισαγγελία και εμείς, για να κάνουμε ακόμη πιο εύκολη ή έστω λιγότερο δύσκολη της ζωή των ανθρώπων.

Δόμνα Μιχαηλίδου για Κιβωτό του Κόσμου: Η καταγγελία αφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα

«Δεν φοβάμαι τίποτα, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας μπορώ να πω ότι είμαι και η πρώτη που έβαλε το μαχαίρι στο κόκκαλο», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο Live News.

«Πέρσι τέτοια περίοδο είχε έρθει μία καταγγελία στο γραφείο μου για κακοποίηση σε μία δομή και την επομένη πήγα η ίδια στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τώρα αυτή η δομή έκλεισε. Είναι η πρώτη φορά από το 1666 που υπάρχουν ορφανοτροφεία στην Ελλάδα, έκλεισε μία δομή, κι αυτό έγινε τον Φεβρουάριο του 2022» ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου και πρόσθεσε:

«Η καταγγελία για την Κιβωτό του Κόσμου έγινε χθες βράδυ και η αστυνομία το ερευνά και είμαι σε επαφή με την αστυνομία, η οποία κάνει ότι περνά από το χέρι της. Η καταγγελία αφορά συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα. Είναι κάτι που μας σοκάρει και εμάς. Και αυτός  είναι ο λόγος που επιμένουμε πάρα πολύ στην σημασία των προδιαγραφών και των κανόνων που για πρώτη φορά βάλαμε τον Ιούνιο. Είμαι σε επικοινωνία και με την δικαιοσύνη και με την αστυνομία που έχει πάρει μία κατάθεση και συνεχίζει για να πάρει κι άλλες, ώστε να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση.

Οι κανόνες προβλέπουν ότι όποιος εργάζεται σε αυτές τις δομές πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, πλέον. Στις δομές αυτές δεν πρέπει να εργάζεται κάποιος που έχει εκτελέσει ποινές. Δεν πρέπει να εργάζεται και κάποιος που έχει κατηγορηθεί για τέτοιου τύπου έγκλημα. Πλέον υπάρχει ειδικός παιδικής προστασίας σε κάθε δομή. Πρέπει να υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί στις δομές αυτές, πρέπει να υπάρχει χώρος και ιδιωτικότητα στα παιδιά. Υπάρχουν λοιπόν κανόνες και υπάρχουν και άνθρωποι που μπορούν και συνεργάζονται. Γιατί για να κλείσει η άλλη  δομή στην Αττική, μια παλιά δομή στην Αττική,  υπήρξαν άνθρωποι που συνεργάστηκαν,  από το υπουργείο μας, την εισαγγελία, την Περιφέρεια, που με την κοινωνική της υπηρεσία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των δομών αυτών, και το καταφέραμε, για πρώτη φορά.

Είναι πολύ σημαντικό που πλέον υπάρχουν κανόνες. Από τον Ιούνιο πλέον υπάρχουν κανόνες, σε όλες τις μονάδες παιδικής προστασίας».

Η ανακοίνωση από το “Χαμόγελο του Παιδιού”

«Περισσότερα από 80 παιδιά παραμένουν, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, στα Νοσοκομεία Παίδων μόνο στην Αθήνα

Δεκάδες εξ αυτών παραμένουν «έγκλειστα» στα Νοσοκομεία για μήνες, όσο περιμένουν να τοποθετηθούν σε έναν χώρο παιδικής προστασίας
Υποχρεωμένοι οι Εισαγγελείς, εξαιτίας της ΚΥΑ 40494 και του άρθρου 67 του Νόμου 4921 του Υφυπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να αναθέτουν τη φροντίδα των παιδιών μόνο σε κρατικές δομές παιδικής προστασίας, οι οποίες όμως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.
Ένα παιδί 14 ετών «κατηγορείται» ότι παρενόχλησε σεξουαλικά 2 παιδιά στον χώρο του Νοσοκομείου.
Ποιος αναρωτήθηκε πως νιώθει αυτό το παιδί, θύμα βάναυσης κακοποίησης, όταν παραμένει από τον Ιούλιο έγκλειστο στον ακατάλληλο χώρο του Νοσοκομείου χωρίς την απαραίτητη φροντίδα;
Για μία ακόμα φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με τη φρικτή πραγματικότητα των παιδιών, που κατόπιν εισαγγελικών εντολών απομακρύνονται για την ασφάλειά τους, από το περιβάλλον που μεγαλώνουν και μεταφέρονται στα Νοσοκομεία Παίδων.

Αυτός είναι ο πρώτος σταθμός των παιδιών που στόχο έχει τη διενέργεια απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, ώστε ακόλουθα να τοποθετηθούν σε κάποιον κατάλληλο χώρο παιδικής προστασίας για τη φιλοξενία τους.

Η διαδικασία παραμονής τους στα Νοσοκομεία δεν πρέπει να υπερβαίνει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση των εξετάσεων».

«Τα στέλνουν σε ιδρύματα στα σύνορα» – Τι καταγγέλλει ο Κώστας Γιαννόπουλος

Όπως κατήγγειλε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρόεδρος στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος «ακόμη και τα παιδιά που καταφέρνουν να πάνε κάπου, τα μεταφέρουν στην Κόνιτσα και την Πωγωνιανή, σε δημόσια ιδρύματα στα σύνορα. Φεύγουν από τις περιοχές τους και έτσι χάνεται και η δυνατότητα για οικογενειακή επανασύνδεση κάποια στιγμή εφόσον συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις».

Ο κ. Γιαννόπουλος πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να φεύγουν τα παιδιά από την περιοχή τους, από εκεί όπου υφίσταται το πρόβλημα, καθώς θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με κάποιους συγγενείς τους».

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» μίλησε και για τις στρεβλώσεις και τις συνέπειες που δημιουργούνται από το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Βάσει αυτού, μεταξύ άλλων δεν επιτρέπεται στον εισαγγελέα να στέλνει τα παιδιά σε ιδιωτικές δομές.

Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννόπουλος «πολλά παιδιά βασανίζονται και τα «πετούν» στα σύνορα».

Ακούστε εδώ όλα όσα είπε ο κ. Γιαννόπουλος στον Realfm

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ