Ντοκουμέντα από κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Τους έφερναν από την Τουρκία

Άγνωστες λεπτομέρειες από κύκλωμα, το οποίο μετέφερε μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το enikos.gr.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Στη δικογραφία οι Aρχές έχουν συμπεριλάβει και φωτογραφίες από το σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες στην Εύβοια, ενώ περιλαμβάνονται και λεπτομέρειες από τον τρόπο της οργάνωσης του κυκλώματος. Η οργάνωση είχε δομή με αρχή, μέση και τέλος και άριστη συνεργασία μεταξύ των μελών της, όμως μια ανώνυμη καταγγελία ήταν αρκετή για να εξαρθρωθεί το κύκλωμα.

Κύκλωμα μετέφερε μετανάστες

«Προς πληρέστερη ενημέρωσή σας αναφέρουμε ότι την 20-4-2023 και περί ώρα 7:10 η υπηρεσία μας ενημερώθηκε τηλεφωνικά από πολίτη για την ύπαρξη ικανού αριθμού παράνομων μεταναστών στην παραλία «Μάγειρας» Πετριών  Ευβοίας. Συγκεκριμένα, κατά δήλωσή του περί ώρα 7, πλαστικό σκάφος με δύο εξωλέμβιες μηχανές αποβίβασε περί τα 25 άτομα, τα οποία επιβιβάστηκαν σε μικρό φορτηγό κλειστού τύπου λευκού χρήματος, το οποίο απομακρύνθηκε προς την Αθήνα. Κατά δήλωση του πολίτη στην παραλία υπήρχε ακόμη ένα όχημα. Άμεσα στελέχη μας αναχώρησαν για την εν λόγω παραλία ενώ διενεργήθηκε τροχονομικός έλεγχος στην περιοχή για την ανεύρεση των ανωτέρω οχημάτων. Περί τις 8 εντοπίστηκε το όχημα με δύο επιβαίνοντες υπηκόους Ιράκ και Παλαιστίνης αντίστοιχα. Στην κατοχή του εντός εντοπίστηκε νάιλον συσκευασία με κάνναβη», επισημαίνεται στη δικογραφία της υπόθεσης που δημοσιεύει σήμερα το enikos.gr.

Κύκλωμα μετέφερε παράνομα μετανάστες

H απολογία

Οι δράστες είχαν υποστηρικτική ομάδα στην Ελλάδα. Μάλιστα, είχαν οργανωθεί να μεταφέρουν καύσιμα στο φουσκωτό για να επιστρέψει πίσω στην Τουρκία, ενώ θα υπήρχαν και οχήματα, τα οποία θα συνόδευαν τους μετανάστες για να ταξιδέψουν παράνομα στο εξωτερικό. Δύο από τους αλλοδαπούς που εντοπίστηκαν όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό του Λιμενικού, ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά καυσίμων για να επιστρέψει το φουσκωτό πίσω στην Τουρκία.

Ένας από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση ανέφερε στις αρχές τα εξής: «Πριν από μερικούς μήνες στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε πλατεία στην περιοχή Αχαρνές γνώρισα κάποιον Κούρδο, ο οποίος είναι διακινητής μεταναστών. Μου είπε ότι μπορώ να δουλέψω μαζί του για να βγάλω λεφτά. Συναντηθήκαμε μερικές φορές και συζητούσαμε να μεταφέρουμε μετανάστες. Μου ζήτησε να κάνω τον οδηγό και να μεταφέρω μετανάστες στο αεροδρόμιο για να φύγουν στο εξωτερικό παράνομα. Εγώ όμως δεν δέχτηκα. Στις 19 Απριλίου με πήρε τηλέφωνο και μου είπε να ετοιμαστώ για να κάνουμε μία δουλειά το βράδυ. Με ξαναπήρε γύρω στις 2:30 και μου ζήτησε να πάω σε ένα βενζινάδικο. Εκεί όταν έφτασα ήταν ο…  μαζί με έναν Αλβανό που δεν είχα δει ξανά και είχε ένα λευκό βαν έξω από το βενζινάδικο».

Μετέφεραν παράνομα μετανάστες από την Τουρκία

Σύμφωνα με τον ίδιο στο βενζινάδικο δούλευε ένας Πακιστανός «ο οποίος ανέλαβε να γεμίσει 10 μπιτόνια των είκοσι λίτρων. Αφού τα γέμισε του είπε ο… να τα βάλει σε ένα λευκό βαν που οδηγούσε ο Αλβανός. Μου είπε ότι η δική μου δουλειά ήταν να συνοδεύω το λευκό βαν μέχρι την παραλία σε περιοχή της Εύβοιας όπου θα ερχόταν ένα σκάφος και θα έφερνε μετανάστες από την Τουρκία. Εκεί έπρεπε να ξεφορτώσω τα καύσιμα και να τα δώσω στο σκάφος για να μπορέσει να φύγει πίσω στην Τουρκία. Εγώ τότε του πρότεινα να πάρω μαζί μου έναν φίλο για να με βοηθήσει και εκείνος συμφώνησε. Έτσι λοιπόν εγώ ξεκίνησα. Γι’ αυτή τη δουλειά θα παίρναμε 200 ευρώ ο καθένας.

 Οι δηλώσεις των δικηγόρων

«Το κατηγορητήριο που βαρύνει τον εντολέα μας όσο και αν είναι βαρύ, είναι ασύνδετο και με σχεδόν καμία αναφορά στο προανακριτικό υλικό. Πρόκειται για αναπόδεικτες εκτιμήσεις των Αρχών οι οποίες έχοντας το βάρος της απόδειξης δεν πρόκειται να καταφέρουν να ανταποκριθούν σ’ αυτό και να «αποδείξουν» την κατηγορία», δήλωσαν στο enikos.gr οι συνήγοροι υπεράσπισης του ενός εκ των κατηγορουμένων, Γιάννης Γλύκας και Δημήτρης Μπελδέκος.  

Γιάννης Γλύκας- δικηγόρος
Ο δικηγόρος, Γιάννης Γλύκας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ