Νίκος Σειραγάκης: Το χρονικό της σύλληψης, η καταδίκη σε 401 χρόνια φυλακή και η αποφυλάκιση του παιδεραστή προπονητή

Νέο σάλο έχει προκαλέσει η αποφυλάκιση υπό όρους του Νίκου Σειραγάκη, αποκαλούμενου και ως «παιδεραστή του Ρεθύμνου». Ο προπονητής, που έχει καταδικαστεί για ασέλγεια σε 36 ανήλικους στην Κρήτη, αποφυλακίστηκε από τις φυλακές της Τρίπολης, μόλις 12,5 χρόνια μετά την σύλληψη του και τρία χρόνια μετά την πρώτη αποφυλάκισή του, η οποία δεν κράτησε παρά λίγες ημέρες.

Νίκος Σειραγάκης: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την αποφυλάκιση του παιδεραστή

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, ο Νίκος Σειραγάκης αποφυλακίστηκε έπειτα από σχετική αίτηση που κατέθεσε στο συμβούλιο του σωφρονιστικού καταστήματος, όπου κρατείτο τα τελευταία χρόνια.

Ο Σειραγάκης έχει δηλώσει ως τόπο κατοικίας περιοχή της Αττικής, όπου υποχρεούται να παρουσιάζεται δύο φορές τον μήνα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για να δίνει το «παρών», ενώ από τους βασικότερους όρους που του έχουν επιβληθεί είναι να μην επιστρέψει σε οποιαδήποτε περιοχή της Κρήτης και να μην έχει την παραμικρή επαφή με ανήλικο χωρίς παρουσία ή την συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια. Παράλληλα, προβλέπεται να παρακολουθεί συνεδρίες με ψυχίατρο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα κρητικά ΜΜΕ.

Παρέμβαση Ντογιάκου για τη νέα αποφυλάκιση Σειραγάκη

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης (4/4), η αποφυλάκιση με όρους του Νίκου Σειραγάκη μπήκε στο «μικροσκόπιο» του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από την εισαγγελία Ναυπλίου το βούλευμα που του άνοιξε την πόρτα της φυλακής έπειτα από 12,5 χρόνια εγκλεισμού, προκειμένου να εξετάσει εάν είναι εμπεριστατωμένη η αιτιολογία του. Σε περίπτωση που ο κ. Ντογιάκος διαπιστώσει «κενά» στο σκεπτικό μπορεί να προχωρήσει σε αναίρεση του βουλεύματος.

Η σύλληψη, το παραπεμπτικό βούλευμα και η ποινή των… 401 ετών

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Σειραγάκης είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2011. Οι αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα του διαμερίσματος του 48χρονου, τότε, προπονητή και τον συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω σε ασελγείς πράξεις σε βάρος δύο 13χρονων αγοριών. Το αρχικό σοκ διαδέχτηκαν νέα, ισχυρότερα, καθώς αποκαλύπτονταν η διεστραμμένη δράση του Σειραγάκη. Η υπόθεση είχε συνταράξει όχι μόνο την κοινωνία του Ρεθύμνου αλλά το πανελλήνιο.

Είναι χαρακτηριστικό το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου, με το οποίο ο Σειραγάκης παραπεμπόταν για 53 περιπτώσεις ανηλίκων και ειδικότερα με τις κατηγορίες:

-Για τετελεσμένη κατάχρηση σε ασέλγεια 25 ανηλίκων που δεν συμπλήρωσαν τα 14 έτη, κατά συρροή και κατ” εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό.
-Για τετελεσμένη κατάχρηση σε ασέλγεια επτά ανηλίκων που συμπλήρωσαν τα 14 έτη, όχι όμως και τα 18, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, από γυμναστή-εκπαιδευτικό.
-Για αποπλάνηση δύο παιδιών που δεν συμπλήρωσαν τα 12 έτη, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
-Για τετελεσμένη και σε απόπειρα αποπλάνηση 13 παιδιών που συμπλήρωσαν τα 12 έτη, όχι όμως και τα 14, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, κατ’ ορθή μεταβολή της κατηγορίας.
-Για τετελεσμένη και σε απόπειρα αποπλάνηση τεσσάρων παιδιών που συμπλήρωσαν τα 14 έτη όχι όμως και τα 15, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
-Για ασέλγεια παρά φύση δύο προσώπων νεότερων των 17 ετών, κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση.
-Για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας δια ηλεκτρονικού υπολογιστή κατά συνήθεια.

Δύο χρόνια μετά την σύλληψή του, ο «παιδεραστής του Ρεθύμνου» καταδικάστηκε για πράξεις ασέλγειας σε βάρος 36 παιδιών σε ποινή κάθειρξης 401 χρόνια, ποινή πρωτοφανής για τα ελληνικά δικαστήρια.

Όλα τα έξοδα για τον συνήγορο πολιτικής αγωγής της δίκης, είχε αναλάβει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου. Στη δίκη είχαν κληθεί να καταθέσουν 16 μάρτυρες κατηγορίας και τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης.

Την ίδια ποινή του επέβαλε το 2016 και το Εφετείο Πειραιά, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση για λόγους προστασίας της ανηλικότητας των θυμάτων του.

Η πρώτη αποφυλάκιση και οι αντιδράσεις – «Είναι απειλή κατά της κοινωνίας»

Πριν από τρία χρόνια, στα τέλη Απριλίου του 2020, είχε αποφυλακιστεί από τις φυλακές των Γρεβενών, όπου τότε εξέτιε την ποινή του. Όταν συμπλήρωσε τα προβλεπόμενα χρόνια έκτισης, ο κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης, η οποία έγινε δεκτή. Στην πρότασή του ο τότε διευθυντής του σωφρονιστικού ιδρύματος Γρεβενών ανέφερε ότι, εκτός του ότι είχε συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια, είχε δείξει καλή συμπεριφορά και είχε συμπληρώσει και 1.300 μεροκάματα στο κυλικείο των φυλακών.

Τότε, είχε δηλώσει ως τόπο διαμονής του την Θεσσαλονίκη, απ’ όπου δεν επιτρεπόταν να απομακρυνθεί, καθώς του είχαν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισής του κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα, ενώ με βάση την καταδίκη του δεν μπορούσε να επισκεφθεί το Ρέθυμνο. Η είδηση της αποφυλάκισής του είχε σκάσει σαν βόμβα στην Κρήτη, πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Με αφορμή την τότε αποφυλάκιση του «παιδεραστή του Ρεθύμνου», ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Βαγγέλης Μουνδριανάκης, είχε δηλώσει στο δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV ότι «ο Νίκος Σειραγάκης αποτελεί δυναμική απειλή κατά της κοινωνίας» και είχε επαναλάβει την θέση του ότι «ο άνθρωπος αυτός δεν έχει σωφρονιστεί».

«Η αποφυλάκιση αυτή αντιβαίνει ευθέως προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα», είχε πει και είχε συμπληρώσει ότι «ο Σειραγάκης παρέμενε θρασύτατος και αμετανόητος μέχρι τέλους. Δεν έδειξε καμία μεταμέλεια».

Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Μουνδριανάκης, όσο και άλλοι συνάδελφοι του από τον δικηγορικό σύλλογο Ρεθύμνου στάθηκαν αφιλοκερδώς και μέχρι τέλους στο πλάι των οικογενειών στην δύσκολη δικαστική διαμάχη.

Λίγο αργότερα συνελήφθη και πάλι με εισαγγελική εντολή για παραβίαση των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί. Στη συνέχεια με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών, αφέθηκε ξανά ελεύθερος, ενώ ακολούθησε έφεση από τον εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να επιστρέψει εκ νέου στις φυλακές.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ