Νέο κύμα ψύχους και χιόνια στην Αθήνα

Νέο κύμα κακοκαιρίας προβλέπουν για τις επόμενες ημέρες οι μετεωρολόγοι. Για την Παρασκευή, ανήμερα των Θεοφανίων, αναμένονται χαμηλές θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ισχυροί άνεμοι στα πελάγη.

Στην Αττική, αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Στα βόρεια προάστια το θερμόμετρο το μεσημέρι των Θεοφανίων θα δείχνει 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ το πρωί (08.00) του Σαββάτου θα πέσει στους -5 βαθμούς, ωστόσο η αίσθηση του ψύχους θα είναι στους -14.

Βελτίωση των έντονων αυτών καιρικών φαινομένων ανά τη χώρα θα επέλθει σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πέμπτη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά, τα νότια και την ανατολική νησιωτική χώρα και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Ύφεση των φαινομένων τη νύχτα στα δυτικά.

Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία στα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία σε πτώση στα βόρεια.

Την Παρασκευή, ημέρα των Θεοφανείων, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες.

Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά και βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση. Η θερμοκρασία σε πτώση από βορρά σε νότο. Παγετός κατά τόπους τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Για νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από την Σκανδιναβία και φαίνεται να είναι πιο ισχυρό από το προηγούμενο μίλησε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλω να σας τρομοκρατήσω, όμως αυτή τη στιγμή με αυτά που βλέπω στους προγνωστικούς χάρτες δεν γίνεται να μην ανησυχήσω. Όχι τόσο για τα χιόνια που έρχονται, που θα είναι πάρα πολλά ειδικά στην κεντρική και την βόρεια Ελλάδα, αλλά για το κρύο που θα επικρατήσει από την προσεχή Παρασκευή και μετά.

Αντιλαμβάνομαι, μελετώντας τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να σημειωθούν θερμοκρασίες ρεκόρ. Για παράδειγμα πως θα σας φαινόταν αν ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, από την Παρασκευή και μετά, σημειωθούν θερμοκρασίες της τάξεως των -8 ή -10 °C; Την ίδια ώρα στα αντίστοιχα ορεινά τμήματα η θερμοκρασία θα κατρακυλήσει στους -18 με -20 °C(!!!).

Ασχέτως με τις περιοχές που θα χιονίσει, αυτό είναι κάτι που πολλοί θα το ευχαριστηθούν, εγώ ανησυχώ για τους ανθρώπους που δεν έχουν χρήματα για θέρμανση, για τις ευπαθείς ομάδες, για τους άστεγους και τους ηλικιωμένους. Για αυτό και σας ενημερώνω από τώρα και ειλικρινά εύχομαι να μην έρθει αυτό που φαίνεται αυτή τη στιγμή ή τουλάχιστον να έρθει πολύ εξασθενημένο.

Πάμε τώρα να δούμε μια πρώτη εκτίμηση για τις περιοχές χιονοπτώσεων. Με πολύ απλά λόγια θα σας πω ότι κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (Θεοφάνεια) θα χιονίσει από την Λαμία και βορειότερα σχεδόν παντού!

Το σύστημα έχει ιδιαίτερη δυναμική και έτσι τα χιόνια θα κατέβουν και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Οπότε στην Θεσσαλονίκη αναμένονται πολύ πυκνά χιόνια, σύμφωνα πάντα με τα τελευταία στοιχεία.

Από το Σάββατο (ανήμερα του Αγίου Ιωάννη) σταδιακά τα χιόνια θα σταματήσουν από τις περισσότερες περιοχές της βόρειας Ελλάδας και οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν νοτιότερα γεωγραφικά.

Άρα θα πρέπει να περιμένουμε χιόνια στην ανατολική Στερεά (και στο κέντρο της Αθήνας ή και σε παραθαλάσσιες περιοχές του νομού), στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στις Σποράδες και στα νησιά του Αιγαίου. Και όλες αυτές οι χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινά τμήματα.

Όμως αυτή τη στιγμή που σας γράφω, φαίνεται ότι δεν θα έχουμε τόσες πολλές και πυκνές χιονοπτώσεις στη νότια και ανατολική Ελλάδα σε σχέση με αυτό που αναμένεται να συμβεί στα βόρεια. Όμως η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού και κατά πόσο θα “εγκλωβιστεί” αυτό στο Αιγαίο, θα μας δώσει αυτές τις απαντήσεις στα επόμενα “τρεξίματα” των προγνωστικών μοντέλων.

Μέχρι νεοτέρας λοιπόν κρατήστε αυτό που είπα αρχικά, ότι σαφώς και τα χιόνια θα είναι πάρα πολλά ώστε αν λειτουργήσει άψογα ο κρατικός μηχανισμός δεν θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα, σαφώς και οι άνεμοι θα είναι σφοδροί, σαφώς θα εκδηλωθούν αρχικά και καταιγίδες έντονες μέχρι να πέσει η θερμοκρασία …αλλά το κρύο που έρχεται θα είναι πράγματι επικίνδυνο. Και για να σας τονίζω εγώ την επικινδυνότητα αυτής της μετεωρολογικής διαταραχής, πιστέψτε με, βλέπω κάτι ισχυρό και σημαντικό.

Έχω χρόνια να δω τέτοια “κατάβαση” ψύχους και ειλικρινά μακάρι να αλλάξουν τα επόμενα προγνωστικά στοιχεία και τελικά να έρθει κάτι πιο εξασθενημένο».

Διαβάστε επίσης:

Τι καιρό θα κάνει σήμερα – Η αναλυτική πρόγνωση 3/1/2017

«Λευκά» Θεοφάνεια: Έρχεται «πολική» κακοκαιρία με -20°C και χιόνια και στην Αθήνα

Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας με χιόνια

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ