Νέα Φιλαδέλφεια: Γνώριζαν τη βίαιη δράση των «σκίνχεντ» – Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για το προφίλ και το οπλοστάσιο των «Bad Blue Boys»

Το προφίλ, το οπλοστάσιο και το παρελθόν των Bad Blue Boys, των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, είχε αποτυπωθεί σε έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας που είχε ετοιμάσει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας πριν από τον προγραμματισμένο για χθες αγώνα με την ΑΕΚ, που αναβλήθηκε λόγω της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη και των άγριων επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Νέα Φιλαδέλφεια: Το προφίλ των σκληροπυρηνικών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ «Bad Blue Boys»

Η βίαιη δράση των Bad Blue Boys, η σύνδεσή τους με τον νεοναζιστικό χώρο, όπως και το ιστορικό της επεισοδιακής παρουσίας τους ακόμη και στην Ελλάδα πριν από λίγα χρόνια, είχαν αποτυπωθεί σε αυτή την αναφορά των 27 σελίδων. Η απειλή ήταν γνωστή και είχε επισημανθεί, ωστόσο, στην πράξη δεν αντιμετωπίστηκε.

Στο έγγραφο, που παρουσιάζει η «Καθημερινή», αναφέρεται ότι «η ομάδα των ΒΒΒ από τα χρόνια της ίδρυσής της φέρεται να έχει δυναμική δράση τόσο στον ποδοσφαιρικό χουλιγκανισμό, όσο και σε θέματα γεωπολιτικού ακόμη και θρησκευτικού ενδιαφέροντος». Όπως επισημαίνεται, κάνουν επιθέσεις με μαχαίρια, πτυσσόμενα κλομπ, αυτοσχέδια ρόπαλα, φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ. Στην ίδια έκθεση ανάλυσης κινδύνου (Pre-Match Report) της αστυνομίας επισημαίνεται ότι αναμενόταν η άφιξη περίπου 100 οργανωμένων οπαδών της κροατικής ομάδας στην Αθήνα, παρότι δεν τους είχαν δοθεί εισιτήρια για τον αγώνα με την ΑΕΚ για λόγους ασφαλείας.

Νέα Φιλαδέλφεια: «Από τις 4 Αυγούστου Europol και Interpol είχαν ενημερώσει την Αθήνα για τους οπαδούς της Ντιναμό» λένε οι Κροάτες

«Διακατέχονται έντονα από το στοιχείο του εθνικισμού υποστηρίζοντας έντονα την εθνική τους ταυτότητα ως ύψιστο ιδανικό. Θεωρούνται από τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Ευρώπης (κατηγορίας Risk), τόσο για τον σωματικό όσο και για τον φωνητικό εκφοβισμό που προκαλούν, ενώ στις τάξεις τους συμμετέχουν άτομα με τον ευρύ χαρακτηρισμό “σκίνχεντ”, πράγμα που επιβεβαιώνει τη φασιστική και ρατσιστική τους διάθεση», σημειώνεται στην έκθεση ανάλυσης κινδύνου της ΕΛ.ΑΣ.

Οι ΒΒΒ δημιουργήθηκαν το 1986 στρατολογώντας μέλη από διάφορες περιοχές του Ζάγκρεμπ. Ως σήμα τους έχουν ένα μπουλντόγκ. Τρέφουν άσβεστο μίσος απέναντι στους Σέρβους οργανωμένους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα, τους «Delije». Μάλιστα, έχει επισημανθεί από την ΕΛ.ΑΣ. ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό είναι αδελφοποιημένοι με εκείνους του Παναθηναϊκού, ενώ αυτοί του Ερυθρού Αστέρα διατηρούν αντίστοιχους δεσμούς με τους οργανωμένους του Ολυμπιακού.

Νέα Φιλαδέλφεια: Γνώριζαν στην ΕΛ.ΑΣ. ότι θα έρθουν οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Έγγραφο ντοκουμέντο

«Συσχετίζοντας τους αιώνιους αντιπάλους της χώρας μας και βάσει των αδελφοποιήσεων δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν σημειωθεί περιστατικά βίας κατά τις μετακινήσεις οπαδών μεταξύ των αδελφοποιημένων ομάδων» σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο, όπου γίνεται αναφορά και στα όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 2015, όταν η Ντιναμό Ζάγκρεμπ επρόκειτο να αναμετρηθεί με τον Ολυμπιακό για την 4η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Champions League.

«Με τον μανιώδη ενθουσιασμό που τους διακατέχει και την άκριτη αφοσίωση στην ομάδα, τις περισσότερες φορές δρουν αμοραλιστικά, ενισχύοντας τη βία, τον φόβο και την πόλωση εντός και εκτός γηπέδου», τονίζεται, επίσης, στην αναφορά της ΕΛ.ΑΣ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ