Νέα Φιλαδέλφεια: Το προφίλ των σκληροπυρηνικών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ «Bad Blue Boys»

Οι διαβόητοι «Bad Blue Boys», οι φανατικοί οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, εκ των οποίων κάποιοι πρωταγωνίστησαν στα αιματηρά και άγρια επεισόδια που σημειώθηκαν χθες (07/08) στη Νέα Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, και έπεσε νεκρός ένας 29χρονος από πολλαπλές μαχαιριές, είναι γνωστοί στον πανευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη για την ακραία φυσιογνωμία τους.

UEFA: Η ανακοίνωση για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια – Στο τραπέζι δύο ημερομηνίες για τον αγώνα

Οι Bad Blue Boys, όπως αυτοαποκαλούνται, θεωρούνται από τους πλέον σκληροπυρηνικούς στην Ευρώπη και τυπικά ιδρύθηκαν το 1986. Το σήμα τους είναι το μπουλντόγκ και έχουν δραστηριοποιηθεί σε εθνικιστικές οργανώσεις της Κροατίας, έχοντας αναφορές στη φασιστική οργάνωση Ουστάσι του Άντε Πάβελιτς που είχε συνεργαστεί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τους ναζί, παίζοντας ρόλο στην εξόντωση Εβραίων, Ρομά και Σέρβων.

Νέα Φιλαδέλφεια: «Βραδιά τρομοκρατίας, ήταν δολοφόνοι όλοι – Έκοψαν το αυτί του φίλου μου» – Νέα μαρτυρία

Με τη λήξη του πολέμου διέφυγε στη Λατινική Αμερική, μέχρι τη δολοφονία του στην Αργεντινή από Σέρβο το 1957. Οι Bad Blue Boys είχαν ενεργό ανάμιξη στον πόλεμο και το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στο πλευρό της κροατικής πλευράς και έχουν επαφές με ανάλογης φυσιογνωμίας συνδέσμους οπαδών σε άλλες χώρες.

Νέα Φιλαδέλφεια: Την «παραδειγματική τιμωρία για τους δολοφόνους και τους υπεύθυνους» ζητά η ΠΑΕ ΑΕΚ

Υπήρξε περίοδος που διαταράχθηκαν οι σχέσεις τους με την τότε διοίκηση της ομάδας, γεγονός που οδήγησε στην αποχή τους από την παρακολούθηση αγώνων από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2011.

Σε εφόδους της κροατικής αστυνομίας το 2018 σε λέσχες τους, εντοπίστηκαν αυτοσχέδια όπλα, γκλοπ, πυρομαχικά πυροβόλων όπλων, ενώ υπήρχαν γκράφιτι με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Άντε Πάβελιτς.

Mετά τη δολοφονία του φίλου της ΑΕΚ ανάρτησαν στο λογαριασμό τους στο facebook, σχόλιο με το οποίο καταδικάζουν το γεγονός.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ