Ναυάγιο στην Πύλο: Συνταράσσουν οι μαρτυρίες των διασωθέντων – «Περίπου 100 παιδιά είναι στα αμπάρια»

Όσο περνούν οι ώρες νέες τραγικές πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα για τις συνθήκες του ναυαγίου με μετανάστες και πρόσφυγες στην Πύλο.

Εθνικό Πένθος: Πότε κηρύσσεται και τι σημαίνει

Ένας από τους διασωθέντες είπε σε γιατρό, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, ότι «περίπου 100 παιδιά είναι στα αμπάρια» του αλιευτικού που βυθίστηκε. Μέχρι στιγμής οι διασώστες επιβεβαιώνουν ότι έχουν διασωθεί κυρίως άνδρες, οι οποίοι βρίσκονταν στα εξωτερικά μέρη του αλιευτικού.

Παναγιώτης Νίκας: Τα γυναικόπαιδα ήταν στα αμπάρια και πνίγηκαν

Για ανείπωτη τραγωδία έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Λαβίθη και της Στεφανίας Κασσίμη στον Realfm 97,8.

Ναυάγιο στην Πύλο: Λεπτό προς λεπτό το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 78 σοροί μεταναστών. «Έχουμε νοικιάσει ένα ψυγείο η Περιφέρεια για να τους μεταφέρουμε στα νεκροτομεία στην Κόρινθο και στον Πειραιά», είπε ο Παναγιώτης Νίκας.

Και συνέχισε: «Εκείνο που είναι δραματικό είναι ότι έχουν διασωθεί μόνο άνδρες νεαρής ηλικίας γύρω στα 25 χρόνια και καθόλου γυναίκες και παιδιά».

Κρήτη: Σώοι στο λιμάνι του Ηρακλείου οι 80 μετανάστες – Πού θα φιλοξενηθούν – ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Σε ερώτηση αν έχει πληροφορηθεί τι έχει συμβεί στις γυναίκες και τα παιδιά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου απάντησε: «Ότι ήταν κάτω στα αμπάρια τα γυναικόπαιδα και ότι, όπως τούμπαρε το πλοίο εγκλωβίστηκαν μέσα και πνίγηκαν».

Ακούστε το ηχητικό:

Άνδρες οι περισσότεροι διασωθέντες 

Ο εθελοντής διασώστης Κωνσταντίνος Βλαχονικολός είπε στο πρακτορείο Associated Press ότι σχεδόν όλοι οι επιζώντες είναι άνδρες. «Ήταν όλοι εξαντλημένοι. Πως θα μπορούσαν να μην είναι;», ανέφερε ο εθελοντής.

Διασώστες είπαν στο πρακτορείο ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνώριζαν κολύμπι αλλά επέπλευσαν γιατί κρατήθηκαν από κομμάτια του αλιευτικού ενώ κανείς δεν φορούσε σωστικό σωσίβιο.

Η επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Καλαμάτα, Κατερίνα Τσάτα περιέγραψε την περίθαλψη των διασωθέντων. «Ουσιαστικά ζητούσανε βοήθεια με την έννοια ότι οι άνθρωποι αυτοί πραγματικά πονούσαν και υπέφεραν. Κάποιοι είχαν βρεγμένα ρούχα. Από εκεί και πέρα ξέρανε ελάχιστα αγγλικά. Εμείς δεν γνωρίζουμε αραβικά αλλά η γλώσσα του σώματος μιλούσε και έλεγε ότι πραγματικά είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι», είπε στον Alpha η Κατερίνα Τσάτα.

Τι είπαν στις καταθέσεις τους

Στις πρώτες τους καταθέσεις που έδωσαν οι μετανάστες που διασώθηκαν στα στελέχη του λιμενικού άρχισαν να δίνουν πληροφορίες για το ναυάγιο. «Ξεκινήσαμε από τη Λιβύη. Πηγαίναμε στην Ιταλία. Άγνωστο πως το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά. Υπήρχαν άτομα στο αμπάρι του πλοίου», φέρεται να κατέθεσε ένας από τους διασωθέντες.

«Το σκάφος άρχισε να κλυδωνίζεται δεξιά και αριστερά. Και μετά ανετράπη» ανέφεραν μετανάστες που διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr. «Υπήρχε κόσμος στο αμπάρι του πλοίου. Πιθανότατα τσακώθηκαν και άρχισε καυγάς» πρόσθεσαν.

Αλεξίου: Οι πληροφορίες λένε για πολλά άτομα στο εσωτερικό του αλιευτικού 

«Συνεχίζουμε να επιχειρούμε ανοιχτά της Πύλου και θα το κάνουμε και τη νύχτα, με τη συνδρομή του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας» επιβεβαίωσε ο Νικόλαος Αλεξίου, Πλωτάρχης και εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,

«Όταν το σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το αλιευτικό σκάφος 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, στο εξωτερικό κατάστρωμά του ήταν στοιβαγμένα πολλά άτομα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξίσου πολλά άτομα ήταν και στο εσωτερικό αλλά ακριβή αριθμό δεν μπορούμε να έχουμε» ανέφερε αρχικά ο κ. Αλεξίου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου.

Θανάσης Βασιλόπουλος: Οι διασωθέντες λένε ότι ήταν περισσότερα από 500 άτομα στο σκάφος

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε ότι οι διασωθέντες αναφέρουν πως πάνω στο σκάφος ήταν περισσότερα από 500 άτομα. «Νομίζω ότι έχουν ψαλιδιστεί οι ελπίδες για να βρεθεί κάποιος ζωντανός. Δεν ξέρω αν υπάρχουν ελπίδες πλέον», είπε ο Θανάσης Βασιλόπουλος στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Λαβίθη και της Στεφανίας Κασσίμη στον Realfm 97,8.

Μάλιστα εξήγησε ότι το νοσοκομείο της περιοχής δέχεται τηλεφωνήματα από συγγενείς όσων επέβαιναν στο αλιευτικό που ψάχνουν να εντοπίσουν τους δικούς τους ανθρώπους. «Μας ενημέρωσε το νοσοκομείο ότι δέχονται τηλέφωνα αν υπάρχουν εκεί παιδιά και φιλοξενούνται. Είναι πραγματικά 104 άνδρες (σ.σ. διασωθέντες) έφηβοι από 16 έως 41 ετών. Οι ίδιοι αυτό που λένε ότι υπήρχαν παιδιά και γυναίκες μεταξύ τους που φιλοξενούνταν στα αμπάρια του σκάφους».

Ακούστε το ηχητικό:
Προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους

Για τους μετανάστες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας μίλησε στο enikos.gr ο καρδιολόγος του νοσηλευτικού ιδρύματος Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος τόνισε ότι η μεγαλύτερη ανάγκη που έχουν αυτή τη στιγμή οι διασωθέντες είναι να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους.

«Το δύσκολο εγχείρημα αυτή τη στιγμή είναι να βρουν τρόπο επικοινωνίας με τους δικούς τους ανθρώπους, ώστε να τους βεβαιώσουν ότι είναι καλά», είπε ο καρδιολόγος και έπειτα συμπλήρωσε πως «συγκινήθηκα ιδιαίτερα όταν έδωσα το κινητό μου τηλέφωνο σε έναν μετανάστη που κατάφερε να μιλήσει με την οικογένειά του».

«Μόλις έκλεισε το τηλέφωνο, άρχισαν να μου στέλνουν μηνύματα συγγενείς άλλων διασωθέντων που βρήκαν το τηλέφωνό μου βλέποντας την κλήση. Με ρωτούσαν αν ζούσαν οι δικοί τους ή αν πέθαναν. Δεν ήξερα τι να απαντήσω», τόνισε στο enikos.gr ο κ. Μάκαρης.

Παράλληλα, αναφερόμενος στον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στο σκάφος ο ίδιος αποκάλυψε πως σύμφωνα με μαρτυρία μετανάστη τα άτομα που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος ήταν περίπου 750.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ