Nαυάγιο στην Πύλο: 59 οι νεκροί – Σοκάρει η μαρτυρία μετανάστη – «Υπάρχουν άνθρωποι στο αμπάρι του αλιευτικού»

 Στους 59 ανέρχονται οι νεκροί από το ναυάγιο αλιευτικού σκάφους που σημειώθηκε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου.

Επικοινωνία Σαρμά – Μητσοτάκη για το ναυάγιο στην Πύλο – Αναβάλλεται η ομιλία του στην Πάτρα

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει κατά τις πρώτες πληροφορίες των αρχών από το Τομπρούκ (Λιβύη) με προορισμό την Ιταλία. Oι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 2.30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Τις πρώτες τους καταθέσεις στα στελέχη του Λιμενικού σώματος αρχίζουν και δίνουν σταδιακά οι μετανάστες που διασώθηκαν από το ναυάγιο που έγινε ανοιχτά της Πύλου.

“Ξεκινήσαμε από τη Λιβύη. Πηγαίναμε στην Ιταλία. Άγνωστο πως το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά. Υπήρχαν άτομα στο αμπάρι του πλοίου”, φέρεται να κατέθεσε ένας από τους διασωθέντες.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων αγνοούμενων συνεχίζονται.  Έως τώρα έχουν περισυλλεγεί 104 άτομα. Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη ένα ναυαγοσωστικό του λιμενικού μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Πύλος ναυάγιο Καλαμάτα μετανάστες

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος βρίσκεται στην Καλαμάτα, «έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες».

Παράλληλα, τόνισε ότι «έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα». Επίσης, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι «έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για την μετακίνηση των μεταναστών».

Πύλος ναυάγιο Καλαμάτα μετανάστες

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε ότι «ο Δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα, να έλθουν στρώματα, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζεται». Επίσης, ανέφερε ότι «έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ υπάρχει ήδη κινητοποίηση για την παρασκευή και την διανομή φαγητού στους μετανάστες».

Πύλος ναυάγιο Καλαμάτα μετανάστες

Δείτε βίντεο της ΕΡΤ από το σημείο

Το χρονικό της τραγωδίας με τους μετανάστες ανοιχτά της Πύλου

  • Το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε την Τρίτη σύμφωνα με τις αρχές, από προορισμό από το Τομπρούκ (Λιβύη) στην Ιταλία.
  • Οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 2:30 τα ξημερώματα.
  • Το αλιευτικό προσεγγίστηκε από σκάφος της Frontex και σκάφη του Λιμενικού. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι επιβαίνοντες στο σκάφος αρνήθηκαν τη βοήθεια που τους προσφέρθηκε και δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι προς Ιταλία
  • Αμέσως, τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.
  • Στην Καλαμάτα μετέβη ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ, ο κ. Καρβέλης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νίκος Παπαευσταθίου, όπως και ιατροδικαστικό κλιμάκιο από την Αθήνα.
  • Σχεδόν 100 μετανάστες έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας.
  • Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα μεταβεί στη Μεσσηνία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ