Λαμπεντούζα: Η ευρωπαϊκή τραγωδία και το ναυάγιο του 2013 με περισσότερους από 360 νεκρούς

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Οκτωβρίου 2013 όταν εκατοντάδες μετανάστες έχασαν την ζωή τους σε ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στη ιστορία της Ευρώπης με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες.

Πύλος: «Με ρωτούσαν συγγενείς στο τηλέφωνο αν ζούσαν οι δικοί τους ή αν πέθαναν» – Συγκλονίζει γιατρός στο νοσοκομείο Καλαμάτας

Η τραγωδία σημειώθηκε μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από τις ακτές της Λαμπεντούζα στη Ιταλία, η οποία αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών από την Αφρική.

Το πλοιάριο μήκους 20 μέτρων αναφέρθηκε ότι ξεκίνησε από την Μισράτα της Λιβύης με εκατοντάδες μετανάστες από την Ερυθραία, την Σομαλία και την Γκάνα. Υπήρχαν αναφορές αρχικά ότι στο πλοιάριο βρίσκονταν πάνω από 500 πρόσφυγες.

Ναυάγιο στην Πύλο: Τριήμερο εθνικό πένθος για την πολύνεκρη τραγωδία

Η μηχανή άρχισε να αντιμετωπίζει πρόβλημα και το πλοιάριο γέμιζε νερά. Τότε κάποιοι έβαλαν φωτιά σε μία κουβέρτα για να καλέσουν σε βοήθεια τα παρακείμενα σκάφη. Η φωτιά επεκτάθηκε με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες για να σωθούν να πέσουν στην θάλασσα.

Τελικά η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 155 μετανάστες. Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου οι αρχές είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τις σορούς 108 μεταναστών. Στις 11 Οκτωβρίου ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 339 και περισσότεροι από 50 άνθρωποι δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και στις 12 Οκτωβρίου βρέθηκαν ακόμη 20 νεκροί μετανάστες. Τελικά ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε περισσότερους από 360.

Ναυάγιο στην Πύλο – Αλεξίου στον ΑΝΤ1: Η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί και το βράδυ με την συνδρομή C-130

Σκληρά κυκλώματα και βιασμοί

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, οι πρόσφυγες είχαν πληρώσει ο καθένας 3.000 δολάρια στο κύκλωμα των διακινητών για τους μεταφέρουν από την Λιβύη στην Ιταλία.

Οι γυναίκες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους διακινητές έπεσαν θύματα βιασμών. Όσοι άνδρες αντιδρούσαν οι διακινητές τους έδεναν και τους βασάνιζαν.


Δεν υπήρχε χώρος ούτε για ζωντανούς ούτε για νεκρούς

«Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς. Είναι μια φρίκη, φρίκη, δεν σταματούν να φέρνουν πτώματα», είπε δηλώσει τότε η δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Τζούλι Νικολίνι.

«Υπάρχουν ακόμη παντού πτώματα. Δεν μπορούμε να πούμε πόσα. Είναι όλα στοιβαγμένα, το ένα πάνω στο άλλο, βλέπουμε μόνο αυτά που είναι πάνω», είχε δηλώσει τότε στο δίκτυο SkyTG24 ένας από τους διασώστες, ο Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ