Ναυάγιο στην Πύλο: Νέες μαρτυρίες για το «ταξίδι κόλαση» – Τα βασανιστήρια από τους διακινητές

Νέα στοιχεία προκύπτουν για το πώς εκτυλίχτηκε η τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου, με το ναυάγιο  του αλιευτικού, καθώς οι διασωθέντες συνέρχονται και μιλάνε. Αναγνωρίζουν τους διακινητές και περιγράφουν ένα ταξίδι με σάπιο καράβι και με βασανιστήρια.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι συγκεκριμένοι διακινητές φέρεται να είχαν κάνει το ίδιο δρομολόγιο άλλες 18 φορές ενώ είχαν διακριτούς ρόλους στο πλοίο. Χρησιμοποιούσαν ακόμα και μαστίγια για να κρατούν ήσυχους τους μετανάστες, χτυπώντας τους ενώ δεν τους έδιναν νερό, αν δεν το πλήρωναν.

Τους χτυπούσαν με μαστίγια

Η μαρτυρία ενός διασωθέντα σοκάρει: «Αναγνωρίζω αυτό το άτομο που μας φώναζε και μας έδινε διαταγές. Αυτό το άτομο μας έδινε φαγητό, μόνο εάν του δίναμε λεφτά. Μας έβριζε και μας χτυπούσε». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τους χτυπούσαν ακόμα και με αυτοσχέδια μαστίγια.

 

Χωρίς φαγητό και νερό

«Ταξιδεύαμε τρεις μέρες και μετά χάλασε η μηχανή του σκάφους. Βραδινές ώρες στις 13/6 οι διακινητές είχαν σβήσει τις μηχανές του σκάφους για να μην ακούν το θόρυβο δίπλα τους τα πλοία που περνούσαν. Κάποιοι από τους Αιγύπτιους ζήτησαν νερό από κάποιο πλοίο που περνούσε. Το πλήρωμα κάποιου πλοίου πέταξε νερό, όμως το πήραν όλο οι Αιγύπτιοι και δεν έδωσαν σε εμάς».

Η βύθιση του σκάφους

«Στο σκάφος ήταν δύο άτομα που είχαν ενεργό ρόλο στη μεταφορά μας και έκαναν κουμάντο. Εμένα με έβαλαν να κάτσω στο επάνω κατάστρωμα και τη γυναίκα μου με τα παιδιά μου την έβαλαν σε καμπίνα. Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας την Παρασκευή και στο σκάφος επιβαίναμε περίπου 700 άτομα». Το σκάφος γύρισε ξαφνικά από την μια μεριά γιατί είχε περισσότερο κόσμο.. Από αυτή την μεριά μπήκαν νερά και το σκάφος άρχισε να βυθίζεται», είπε.

Σύμφωνα με την μαρτυρία του ίδιου διασωθέντα: «Κάποιοι πήδηξαν στη θάλασσα και κάποιοι άλλοι κρατιόντουσαν από διάφορα σημεία του σκάφους. Εγώ πήδηξα στη θάλασσα, όμως επειδή δεν ήξερα κολύμπι, καθόμουν ανάσκελα και περίμενα να με σώσουν. Όσοι δεν πρόλαβαν να βγουν βυθίστηκαν στο νερό μαζί με το σκάφος και μεταξύ αυτών και η γυναίκα μου και τα παιδιά μου.

«Άλλος έφτιαχνε τη μηχανή, άλλος μας έδινε νερό και φαγητό»

Τη μαρτυρία ενός διασωθέντα από το ναυάγιο στην Πύλο φέρνει στη δημοσιότητα το OPEN, στην οποία περιγράφει τη φρίκη που βίωναν οι μετανάστες στα χέρια των διακινητών. «Το Νο 64 ήταν το άτομο που έφτιαχνε τη μηχανή όταν χαλούσε. Τα άτομα με τα Νο 56,57, 74, 83 και 94 ήταν τα άτομα που μας έδιναν φαγητό και νερό που κινούνταν ελεύθερα μέσα στο πλοίο και μας φώναζαν και μας φοβέριζαν», λέει άλλος μετανάστης στην κατάθεσή του, κατά την αναγνώριση των διακινητών

«Όχι, δεν υπήρχαν σωσίβια στο πλοίο, κανένας μας δεν φορούσε σωσίβιο» πρόσθεσε. «Ναι, ήμασταν πολλά άτομα για ένα τέτοιο πλοίο, το πλοίο ήταν παλιό και σκουριασμένο. Χαλούσε συνέχεια η μηχανή. Γι’ αυτό και τελικά τούμπαρε και βυθίστηκε. Και χάθηκαν τόσοι πολλοί άνθρωποι».

Άλλος μετανάστης αναφέρει ότι   «υπήρχε ο καπετάνιος, το δεξί του χέρι, ο οποίος έπαιρνε το τιμόνι  όταν αυτός ήθελε να ξεκουραστεί και στη συνέχεια υπήρχαν και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης. Ήταν δύο άτομα τα οποία έκαναν κουμάντο επάνω στο αλιευτικό και φρόντιζαν να είναι όλοι ήρεμοι οι μετανάστες, να μην διαμαρτύρονται. Ήταν αυτοί που χτυπούσαν και έβριζαν τους μετανάστες ακόμη και με αυτοσχέδια μαστίγια, ενώ άλλοι λειτουργούσαν υποστηρικτικά.

Οι συλληφθέντες

Καθώς  ανάκριση συνεχίζεται, οι συλληφθέντες μεταφέρονται πίσω στην Καλαμάτα, για να δώσουν συμπληρωματικές καταθέσεις.  Σήμερα  είχαν συνάντηση και με τους δικηγόρους που τους όρισε το κράτος αυτεπάγγελτα. Η συνάντηση έγινε στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καλαμάτας, προκειμένου οι συνήγοροι να ενημερωθούν για την υπόθεση. Οι 8 από τους συλληφθέντες δηλώνουν αθώοι, πως δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο κύκλωμα. Υποστηρίζουν δηλαδή  ότι είναι μετανάστες που ήθελαν να πάνε στην Ιταλία. Ο ένατος φέρεται να έχει ομολογήσει ήδη τη δράση του, ωστόσο οι περισσότεροι διασωθέντες του ναυαγίου στην Πύλο έχουν δείξει τη δράση που είχαν και οι άλλοι στο πλοίο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ