Την πεποίθηση του ότι τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία δεν συζητιούνται προεκλογικά «με επιλογή Μητσοτάκη, γιατί γνωρίζει ότι υστερεί στον προγραμματικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «’Ακου 99.6» της Βέροιας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσεις, όπως στο τι θα γίνει όταν σταματήσουν οι επιδοτήσεις στο τέλος του χρόνου, «γι’ αυτό αποφεύγει την προγραμματική αντιπαράθεση και συζήτηση» και γι’ αυτό, όπως είπε, απέφυγε το ντιμπέιτ των δυο και βρήκε ευκαιρία για να αποφύγει και το ντιμπέιτ των πέντε.
Ισχυρή κοινωνία με ΣΥΡΙΖΑ
Κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιουνίου και για έναν ακόμα λόγο που σχετίζεται με την «ανάγκη να υπάρξει και ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία». Τόνισε ότι βλέπει μια έπαρση και αλαζονεία από την πλευρά της ΝΔ σε σχέση με τους συσχετισμούς της 21η Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι «ο σχεδιασμός τους δεν είναι άπλα να νικήσουν, αλλά να είναι ανεξέλεγκτοι και ασύδοτοι, δεν θέλουν μια αντιπολίτευση απέναντι τους να τους ελέγχει».
Μιλώντας για το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, είπε ότι αναδείχθηκε με τον πιο δραματικό τρόπο ένα θέμα που κρυβόταν κάτω απ το χαλί. Είπε πως όταν υπάρχει ένα σάπιο καράβι με 750 ανθρώπους στη μέση του πελάγους οι άνθρωποι αυτοί έχουν δύο πιθανούς προορισμούς με ισόποσες πιθανότητες: τον προορισμό τους που είναι η Ευρώπη και ο άλλος προορισμός είναι ο πάτος της θάλασσας. Υπογράμμισε ότι τόσο από τις διεθνείς συμβάσεις όσο κυρίως από τις αξίες μας είναι απολύτως σαφές ότι θα πρέπει προτεραιότητα των ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών να είναι η διάσωση της ανθρώπινης ζωής, «αλλά δεν είναι δυστυχώς». «Προτεραιότητα είναι να μην έρθει στη δική μου αυλή αυτό το βάρος», σχολίασε. Είπε ότι δεν έχει να επιρρίψει ευθύνες «αλλά εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα». «Θα διερευνηθεί φαντάζομαι από τους αρμοδίους», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι υπάρχει μια σειρά από αντιφάσεις, «άλλη ενημέρωση δέχτηκα εγώ από τον υπηρεσιακό υπουργό και τους αξιωματικούς του λιμενικού στην Καλαμάτα, άλλα μου είπαν οι διασωθέντες, άλλα είπε την επόμενη μέρα ο εκπρόσωπος της υπηρεσιακής κυβέρνησης». Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η ουσία είναι ότι η ανθρώπινη ζωή δεν μετρά το ίδιο, έχει να κάνει με το αν έχεις χρήματα ή όχι, το χρώμα του δέρματος, τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι 4 χρόνια ως κυβέρνηση έχει μια σκληρή στρατηγική που υπηρετεί πιστά σε σχέση με το μεταναστευτικό, «την οποία όμως ανέχεται και η ΕΕ, η οποία έχει τεράστιες ευθύνες».
Ο φράχτης
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία μετατόπιση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν είμαστε αντίθετοι στον φράχτη, αλλά δεν τον φετιχοποιούμε». Σχολίασε ότι δεν «δεν μπορεί να λες ψέματα στον κόσμο, ότι αν φτιάξεις φράχτες σώθηκες από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, γιατί είναι πρόβλημα που υπερβαίνει τους φράχτες». Πρόσθεσε ότι «ο φράχτης στα σύνορα μας μπορεί να είναι ένα επιχειρησιακό μέσο απαραίτητο, αλλά δεν θα σε σώσει αυτό το μέτρο». «Δεν σε σώζει ο φράχτης, είναι αναγκαίο να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη ένα άλλο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, την αναθεώρηση του Δουβλίνου 2, να έχουμε ως προτεραιότητα το δίπτυχο: προφανώς η προστασία των συνόρων μας, όπως προβλέπουν επιχειρησιακά σχέδια που είναι στη διάθεση των αρχών, αλλά ταυτόχρονα, όπως ορίζουν οι αξίες μας και το διεθνές δίκαιο, η προστασία της ανθρώπινης ζωής όταν αυτή κινδυνεύει. ‘Αρα και το ένα και το άλλο. Και τα δυο μαζί», υπογράμμισε. Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη για τη διαχείριση του θέματος, με αφορμή τις φωτογραφίες στον φράχτη του Έβρου, ότι «ακολουθεί πιστά την επικοινωνιακή στρατηγική του Τραμπ σε ό,τι αφορά την υπερδεξιά ατζέντα στο μεταναστευτικό αλλά και σε ό,τι αφορά τα ψέματα και τα fake news».
Το ΕΣΥ, οι ΜμΕ, η ακρίβεια και οι πλειστηριασμοί
Αναφορικά με τις εκλογές ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το διακύβευμα δεν αλλάζει, ήταν και είναι το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα και με ποιο πρόγραμμα την επόμενη τετραετία, έχει να κάνει κυρίως με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Έθεσε τέσσερα «κρίσιμα» προγραμματικά ζητήματα. Το ζήτημα του ΕΣΥ «που είναι στη χειρότερη κατάσταση από τότε που ιδρύθηκε, σχεδόν σε πλήρη κατάρρευση». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει σχέδιο για περαιτέρω συρρίκνωση, κλείσιμο δομών, μετατροπή σε ιδιωτικά. Σχολίασε ότι τα φανέρωσε ο κ. Πνευματικός, αλλά ότι «δεν είναι τόσο κρυφή ατζέντα», καθώς επιχείρησε ο κ. Μητσοτάκης να την υλοποιήσει αλλά μεσολάβησε η πανδημία. «Είναι η νεοφιλελεύθερη άποψη του κ. Μητσοτάκη».
Δεύτερο ζήτημα είναι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα «που ο σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη ήταν και είναι το σχέδιο Πισσαρίδη που προβλέπει τη συρρίκνωση των ΜμΕ σε επιχειρήσεις ζόμπι». Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μεταξύ άλλων ειδικό ταμείο στην αναπτυξιακή τράπεζα που θα δίνει μικροπιστώσεις στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και πως στόχος είναι να ανοίξει η πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Σχολίασε ότι «υπήρξε μια απίστευτη διαστρέβλωση των θέσεων μας δύο μέρες πριν τις εκλογές», η οποία «βασίστηκε πάνω σε ένα λάθος ενός δικού μας στελέχους». Σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται με σχέδιο να αυξήσει τις εισφορές στους μικρομεσαίους επαγγελματίες αλλά να ρυθμίσει τα χρέη τους». Τρίτο ζήτημα είναι η ακρίβεια, όπου κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μείωση των έμμεσων φόρων. Έθεσε το ερώτημα «τι θα γίνει όταν στο τέλος του χρόνου τελειώσουν τα περιβόητα pass. «Εκεί δεν υπάρχει απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη», είπε. Ως τέταρτο κρίσιμο ζήτημα προσδιόρισε εκείνο των πλειστηριασμών, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αναλυτικά την πρόταση του και ότι ‘ο κ. Μητσοτάκης κάνει ότι δεν υπάρχει αυτό το θέμα και τα ΜΜΕ αποκρύπτουν το θέμα».
Το γεωργικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Ερωτηθείς για το θέμα των αγροτικών αποζημιώσεων και ζητήματα που αφορούν στην περιφέρεια, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει έτοιμη μελέτη για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, η οποία «έμεινε στο συρτάρι του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης 4 χρόνια τώρα». Είπε ότι το σχέδιο προέβλεπε την πλήρη αλλαγή μοντέλου του ΕΛΓΑ, να μπορεί να προβλέπει ουσιαστικές αποζημιώσεις, αλλά κυρίως άλλαζε και το μοντέλο της χρηματοδότησης, δίνοντας τη δυνατότητα διμερούς χρηματοδότησης: 50% από τον παραγωγό και 50% από το κράτος, ενώ «είχαμε εξασφαλίσει κοινοτικούς πόρους που θα συνέδραμαν στην κρατική συμμετοχή και αυτό θα έδινε τη δυνατότητα για να διπλασιαστούν οι πόροι του ΕΛΓΑ».
«Κρίμα που έχει μείνει στα συρτάρια αυτό το σχέδιο, έχουμε θέσει ως πρωταρχικό στόχο μας την ανάσυρση αυτού του σχεδίου από τα συρτάρια για να πάμε σε ένα νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να είναι αποτελεσματικά δίπλα στον αγρότη», τόνισε. Ανέφερε ακόμα για την Ημαθία, αλλά και την περιφέρεια γενικότερα, ότι το βασικό πρόβλημα είναι ότι νέοι δεν βρίσκουν δουλειές για να μείνουν στον τόπο τους. Επισήμανε ότι αυτό έχει σχέση και με τις αδυναμίες στήριξης της αγροτικής παραγωγής και τον εκσυγχρονισμό της δουλειάς των παραγωγών, αλλά και με τις ευκαιρίες για στήριξη της οικονομίας. Σημείωσε ότι κρίσιμο στοιχείο είναι η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, «μιας πολύ μεγάλης ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί», που «δεν πρέπει να πάει σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους».