Ναυάγιο στην Πύλο: Fact checking για τα βίντεο στα social media – Είναι από άλλο πλοίο;

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ώρες βίντεο που φέρεται να προέρχονται από το μοιραίο σκάφος με τους εκατοντάδες μετανάστες που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου.

Πύλος: Τι συμβαίνει με τα βίντεο μέσα από το σκάφος

Τα βίντεο ανέβηκαν στo TikTok και όπως ήταν λογικό έγιναν viral. Λίγες ώρες μετά παραγωγός του BBC έκανε fact checking και υποστήριξε πως μάλλον δεν πρόκειται για το ίδιο πλοίο, εντοπίζοντας κάποιες διαφορές.

Επίσης, ΜΚΟ με έδρα την Νορβηγία αναφέρει ότι η γέφυρα του αλιευτικού που βυθίστηκε έχει μεγαλύτερο ύψος από αυτή του πλοίου που παρουσιάζεται στα βίντεο. Μάλιστα για να υποστηρίξει αυτό το επιχείρημα επισυνάπτει ένα καρέ από τα βίντεο με έναν άνδρα που στέκεται όρθιος δίπλα από την γέφυρα.


Ακόμη, αναφέρει πως υπάρχουν κάποιες διαφορές στην πρύμνη του σκάφους που βυθίστηκε σε σχέση με την πρύμνη του σκάφους που παρουσιάζεται στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας. Όπως για παράδειγμα ένα παράθυρο στο κατάστρωμα του πλοίου που φαίνεται στα βίντεο, το οποίο όμως δεν διακρίνεται στις φωτογραφίες με το μοιραίο σκάφος.

Επίσης, φαίνεται πως ο γερανός στα δύο σκάφη είναι διαφορετικός, ενώ δεν υπάρχουν γράμματα με την ονομασία του πλοίου στο ίδιο σημείο.

Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει πως τα πλοία είναι μάλλον διαφορετικά είναι ότι η γέφυρα δεν είναι όλη μπλε, όπως φαίνεται στα βίντεο. Στις φωτογραφίες με το βυθισμένο πλοίο φαίνεται να έχει λευκό χρώμα στην κορυφή.

Τέλος, ένα από τα βίντεο που κυκλοφορεί -αυτό στο οποίο οι μετανάστες φορούν χοντρά μπουφάν- είχε ανέβει στο TikTok από άλλο λογαριασμό στις 30/5/2023.

@balikhan870 #foryou #labia to itlay#🇮🇹🇮🇹🇮🇹🇮🇹🇮🇹🇮🇹🤲🏻🤲🏻 #foryou ♬ Sar nai palosda – ✌🏻MR✌🏻PATTLO

Δείτε τις φωτογραφίες:

σκάφος βίντεο Πύλος σκάφος βίντεο Πύλος σκάφος βίντεο Πύλος σκάφος βίντεο Πύλος

σκάφος βίντεο Πύλος

σκάφος βίντεο Πύλος σκάφος βίντεο Πύλος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ