Ναυάγιο στην Πύλο – Αλεξίου: Κανένα λάθος στον επιχειρησιακό σχεδιασμό

Για τις ενέργειες του Λιμενικού Σώματος, κατά την επιχείρηση διάσωσης στο ναυάγιο της Πύλου, μίλησε στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Ακτοφυλακής πλωτάρχης Νίκος Αλεξίου.

Ο κ. Νικολάου διέψευσε τις φήμες ότι σκάφος του Λ.Σ πλαγιοδέτησε στο αλιευτικό που βυθίστηκε. «Εμείς από την πρώτη στιγμή, έχουμε βγάλει δελτίου τύπου που με χρόνους, αναφέρουμε αναλυτικά τι έχει γίνει. Δεν έγινε ποτέ καμία πλαγιοδέτηση, σχοινιά έριξε μόνο εμπορικό πλοίο για να τους δώσει εφόδια.

Όταν βλέπεις την κατάσταση που επικρατεί με τον κόσμο στο κατάστρωμα, δεν πας βιαίως να του εκτρέψεις την πορεία του, γιατί αν αυτός ο κόσμος αντιδράσει τότε, μπορεί να μετακινηθεί και να προκαλέσεις ναυτικό ατύχημα, και η δυνατότητα η επιχειρησιακή που θα έχει για τους σώσεις θα είναι πολύ πιο περιορισμένη, από αυτό που εντέλει έγινε», είπε.

Ο κ. Αλεξίου είπε ότι στην επιχείρηση διάσωσης «συμμετείχαν τρία παραπλέοντα φορτηγά, το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, και στη συνέχεια οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού και με άλλα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος. Δεν υπήρξε σε καμία στιγμή ένδεια επιχειρησιακών μέσων. Από την πρώτη στιγμή είχαν διασωθεί 104 άνθρωποι και στη συνέχεια άρχισε και η περισυλλογή των σορών. Δεν υπήρξε ένδεια επιχειρησιακών μέσων ούτε κάποιο λάθος στον επιχειρησιακό συνδυασμό.» Όπως είπε δεν χρειάστηκε να επέμβει το σύγχρονο ναυαγοσωστικό του Λιμενικού που ήταν στην περιοχή. «Δεν χρειαζόταν κανένα ακόμη σκάφος όταν έχεις αυτά τα μέσα», δήλωσε.

Στη συνέχεια είπε πως, «κατά τη διάρκεια της προανάκρισης, ενημερωθήκαμε ότι πριν φτάσει στην Λιβύη, είχε ξεκινήσει από την Αίγυπτο και έκανε μια ενδιάμεση στάση στην Λιβύη.
Όσον αφορά τους διακινητές ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί οι ύποπτοι ως διακινητές και ότι αργότερα σήμερα θα γίνονταν συλλήψεις, όπως και τελικά συνέβη ύστερα από λίγη ώρα.

Για την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης, ανέφερε: “Συνεχίζουμε τις έρευνες, δεν έχουμε μπει καν στην διαδικασία συζήτησης για την λήξη της επιχείρησης. Από τις μαρτυρίες, είναι ετερόκλητο το νούμερο από 400 με 500 έως 600 με 700. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι υπήρχαν παιδιά και γυναίκες στο αμπάρι. Σαφής αριθμός δεν υπάρχει», είπε ο κ. Αλεξίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ