Ναυάγιο στην Πύλο – Σιακαντάρης: «Tο Λιμενικό έδρασε σύμφωνα με το δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αρχές» – BINTEO

«Το Λιμενικό έδρασε σύμφωνα με το ελληνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο αλλά και με τις ανθρωπιστικές αρχές» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Nαυάγιο στην Πύλο: Συνελήφθησαν 9 διακινητές – Από την Αίγυπτο, κι όχι από την Λιβύη, ξεκίνησε το αλιευτικό

Σχετικά με το εάν οι κινήσεις του Λιμενικού ήταν οι σωστές, ο κ. Σιακαντάρης ανέφερε: «Στο Λιμενικό Σώμα υπηρετούν επαγγελματίες άνδρες και γυναίκες. Είναι σημαντικό να εμπιστευόμαστε την εμπειρία τους, την κατάρτισή τους, την εκπαίδευσή τους. Με βάση τα στοιχεία, τις αναφορές των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και τις μαρτυρίες των πληρωμάτων των παραπλεόντων πλοίων, μπορούμε να πούμε ότι το Λιμενικό έδρασε σύμφωνα με το ελληνικό και διεθνές δίκαιο αλλά και με τις ανθρωπιστικές αρχές, καθώς έσπευσε στο σημείο, παρακολούθησε το πλοίο και παρενέβη όταν το σκάφος βρισκόταν σε θέση έκτακτης ανάγκης».

Αναφορικά με τις δηλώσεις ότι το πλοίο θα έπρεπε να θεωρηθεί ύποπτο με βάση τις εικόνες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι «το διεθνές δίκαιο έχει πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις για αυτές τις περιπτώσεις. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να σταματά και να ερευνά σκάφη στα χωρικά της ύδατα. Τα χωρικά ύδατα για την Ελλάδα είναι 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο και 6 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Στα 47 μίλια μακριά από την Πύλο, που βρισκόταν το πλοίο, ήταν εκτός αυτών των ορίων. Βρισκόταν στο FIR Αθηνών, όμως σε αυτή τη ζώνη για επιχειρήσεις έρευνα και διάσωσης, το κράτος μπορεί να δράσει μόνο έπειτα από αίτημα, το οποίο σαφέστατα δεν υπήρξε».

«Εάν δεν υπήρχε το ελληνικό Λιμενικό θα είχαμε πεθάνει» – Η συγκλονιστική μαρτυρία Αφγανής που σώθηκε το 2019

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση που οφείλει να εγγυάται τη συνέχεια του κράτους. Έχουν αναλάβει ήδη οι δικαστικές αρχές όσον αφορά στην έρευνα. Η έρευνα διάσωσης φυσικά και θα συνεχιστεί. Περιμένουμε τις εισηγήσεις του Λιμενικού. Των ανθρώπων που γνωρίζου. Θα τους ακούσουμε. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, το Λιμενικό θα συνεχίσει μέχρις ότου θεωρήσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση επιζώντων» είπε κλείνοντας ο κ. Σιακαντάρης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ