Μηνύσεις για τον βιασμό του 17χρονου στη φυλακή – Τι δηλώνει ο δικηγόρος της οικογένειας

Η οικογένεια του ανηλίκου που κατήγγειλε βιασμό μέσα στη φυλακή στρέφεται κατά της διοίκησης του σωφρονιστικού καταστήματος Κασσαβέτειας. Τι δηλώνει στη Realnews ο δικηγόρος που την εκπροσωπεί.

Καταγγελία – σοκ 17χρονου στην Κρήτη: «Μαμά με βίαζαν κάθε βράδυ σε κελί»

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΝΟΥ

Σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, προκειμένου να αναζητηθούν οι ευθύνες που βαραίνουν τους υπαίτιους του ομαδικού βιασμού και ξυλοδαρμού του 17χρονου αγοριού στο σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων Κασσαβέτειας, προχωρούν οι γονείς του ανηλίκου.

«Δεν είναι μόνο οι πέντε δράστες του ομαδικού βιασμού. Είναι και οι ποινικές παραλείψεις των οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών από πλευράς των υπευθύνων, διοίκησης και σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίες θα αναζητηθούν και ποινικά και αστικά», αποκαλύπτει στη Realnews ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιώργος Κοκοσάλης, κάνοντας λόγο για «μια ανεπανάληπτα τραγική και συγκλονιστική ιστορία, η οποία είναι 100% αληθινή».

Όπως ο ίδιος τονίζει, η οικογένεια βρήκε το θάρρος να δημοσιοποιήσει τα όσα εγκληματικά έλαβαν χώρα στην Κασσαβέτεια, ενάντια στον φόβο και στις εύλογες συστολές. «Το πράξαμε κυρίως για να έχουν περισσότερη ευθύνη, εποπτεία και έλεγχο αυτοί που είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν ανήλικες ψυχές που έχουν αποθηκευτεί σε δομές. Το κάνουμε μήπως και αλλάξει κάτι προς το συμφέρον των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί. Γιατί, όταν μιλάμε για προφυλάκιση ανηλίκων, μιλάμε στην ουσία για μια εναλλακτική σωφρονιστική θεραπευτική αντιμετώπιση. Υποτίθεται ότι ο ανήλικος μπαίνει εκεί για να θεραπευτεί. Αν είναι να βγαίνει χειρότερος ή κατεστραμμένος ψυχολογικά, δεν έχει νόημα», σχολιάζει ο Γ. Κοκοσάλης και σημειώνει ότι ο πελάτης του είχε βρεθεί στο κατάστημα κράτησης νέων γιατί είχε απασχολήσει τις Αρχές για παραβίαση της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τον νομικό, μετά το συμβάν η οικογένεια του 17χρονου θεώρησε σωστό να υπάρξει μια οριοθέτησή του, καθώς πίστευε ότι θα συνετιζόταν με αυτόν τον τρόπο. «Όμως, το κατάστημα κράτησης αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος αποθήκη ψυχών», λέει ο Γ. Κοκοσάλης, αμφισβητώντας, παράλληλα, ότι οι αλλοδαποί δράστες του ομαδικού βιασμού είναι ανήλικοι, καθώς δεν μπορεί να επαληθευθεί με ακρίβεια η ηλικία τους εξαιτίας των χωρών από όπου προέρχονται.

Η μαρτυρία

Οι αστυνομικές Αρχές στον Βόλο διενεργούν προανάκριση για την υπόθεση και στο πλαίσιό της ο 17χρονος, που αποφυλακίστηκε μετά από παραμονή έξι μηνών, κλήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου να δώσει κατάθεση. Το θύμα κατήγγειλε ότι πέντε, αλλοδαποί συγκρατούμενοί του από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Συρία, σχεδόν κάθε βράδυ, έμπαιναν στο κελί του και τον βίαζαν διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο. «Ο ένας τελείωνε, ο άλλος ξεκινούσε», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς.

Τα συγκεκριμένα άτομα, τα οποία ο 17χρονος έχει κατονομάσει, φέρονται να έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά και άλλον ανήλικο κρατούμενο. Σύμφωνα με τον κ. Κοκοσάλη, ο πελάτης του έχει αποφασίσει να αποκαλύψει τα στοιχεία και του άλλου θύματος στις Αρχές. «Θα καταθέσει στην Αστυνομία ποιο είναι αυτό το παιδί. Είναι ευαίσθητο θέμα. Είναι αυτεπάγγελτο το αδίκημα και θέλει προσοχή».

Στην κατάθεσή του το θύμα ισχυρίστηκε ότι η κόλαση που φέρεται να έζησε ξεκίνησε με την άφιξή του στο κατάστημα ανηλίκων. Την πρώτη ημέρα τού έκλεψαν τα ρούχα και στην «τελετή υποδοχής» εξαναγκάστηκε να χτυπήσει συγκρατούμενό του για να γλιτώσει ο ίδιος τον άγριο ξυλοδαρμό. «Αν δεν το έκανα, θα έπεφταν πάνω μου 20 άτομα, για να με χτυπήσουν με μπουνιές και κλοτσιές», φέρεται να είπε ο 17χρονος.

Ο ίδιος είχε ζητήσει να μεταφερθεί σε πτέρυγα προστασίας. Το γεγονός έγινε γνωστό στους υπόλοιπους κρατουμένους, όπως καταγγέλλει. «Τέσσερα άτομα με έριξαν στο πάτωμα και άρχισαν να με χτυπούν με κλοτσιές και μπουνιές. Με πατούσαν κάτω». Τελικά, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παραμονής του στο σωφρονιστικό κατάστημα, όπως υποστήριξε, υπέστη πολλές φορές ξυλοδαρμό. Μία φορά, μάλιστα, μετά από επεισόδιο, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και να νοσηλευτεί λόγω της βαρύτητας των τραυμάτων του.

Ο 17χρονος εκμυστηρεύτηκε στη μητέρα του τα όσα βίωσε μέσα στο αυτοκίνητο, λίγη ώρα μετά την αποφυλάκισή του και τρεις ημέρες μετά, στις 20 Μαρτίου, μητέρα και γιος αποφάσισαν να τα καταγγείλουν στις Αρχές. Το αγόρι εξετάστηκε από ιατροδικαστή και κλήθηκε να δώσει κατάθεση παρουσία ψυχολόγου, που φέρεται να επιβεβαίωσε την αλήθεια των καταγγελιών.

Σχολιάζοντας το πώς αντιμετωπίστηκε ο πελάτης του κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο σωφρονιστικό κατάστημα, ο δικηγόρος λέει: «Το παιδί τόλμησε και κατήγγειλε την αρχική έκνομη συμπεριφορά, δηλαδή τον ξυλοδαρμό, τις σωματικές βλάβες που υπέστη. Επελήφθη το συμβούλιο της φυλακής και -απ’ ό,τι φαίνεται- τιμώρησε την κλίκα των πέντε δραστών. Από εκεί και έπειτα, όμως, ξεκίνησε μεγαλύτερο μαρτύριο. Τον λόγο τώρα έχει η Δικαιοσύνη».

Παραδειγματική τιμωρία

Ο νεαρός, που βρέθηκε στο συγκεκριμένο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων με δικαστική απόφαση, δέχεται σήμερα ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη από τις δημόσιες δομές. Η μητέρα του 17χρονου ζητά με δηλώσεις της την παραδειγματική τιμωρία των ατόμων που κακοποίησαν τον γιο της, ενώ εξαπολύει πυρά και σε εκείνους που δεν έπραξαν το καθήκον τους προστατεύοντάς τον.

Μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η εισαγγελέας Ανηλίκων Βόλου παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τα αδικήματα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση και της κακοποίησης κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή σε βάρος του ανηλίκου από την Κρήτη. Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου διέταξε άμεση πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση προς την αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «αποτελεί προτεραιότητα των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας η εις βάθος διερεύνηση καταγγελιών που προσβάλλουν το κράτος δικαίου και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων κατά παντός υπευθύνου, ώστε να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ