Μίκης Θεοδωράκης: Γιατί ο Διονύσης Σαββόπουλος τον χαιρέτησε στρατιωτικά

Το “ύστατο χαίρε” λέει σήμερα η Ελλάδα και ο πλανήτης στον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο παγκόσμιος Μίκης επιστρέφει σήμερα στην κρητική γη, όπως ακριβώς επιθυμούσε.

Η σορός του σπουδαίου Έλληνα είχε τεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, έως το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ ακολούθησε η τελετή αποχαιρετισμού.

Μίκης Θεοδωράκης

Η οικογένειά του όπως και πολιτική και πολιτειακή ηγεσία αλλά και καλλιτέχνες βρέθηκαν μέσα στον Ναό, ενώ απέξω εκατοντάδες κόσμου έλεγαν το δικό τους “αντίο”.

Οι στιγμές ήταν άκρως συγκινητικές, καθώς οι παριστάμενοι δεν σταμάτησαν να τραγουδούν, να φωνάζουν “αθάνατος” και να χειροκροτούν.

Ο στρατιωτικός χαιρετισμός του Διονύση Σαββόπουλου και η εξήγηση

Ένας από τους καλλιτέχνες που είπαν το “αντίο” στον Μίκη Θεοδωράκη ήταν και ο Διονύσης Σαββόπουλος.

Η εικόνα του δημιουργού, να στέκεται μπροστά στο φέρετρο και να χαιρετά στρατιωτικά έκανε τον γύρο του διαδικτύου, ενώ δεν έλειψαν και τα επικριτικά σχόλια από χρήστες των social media.

Σε ανάρτηση που έκανε ο Σύλλογος Συνθετών Στιχουργών Το Μετρον στο Facebook, εξηγεί γιατί ο Διονύσης Σαββόπουλος αποχαιρέτισε με αυτόν τον τρόπο τον Μίκη Θεοδωράκη, αναφέροντας ότι “πάντα όταν τον έβλεπε τον χαιρετούσε ως «Κάπταιν, μάϊ κάπταιν» κάνοντας τρυφερή αναφορά στην ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών»”.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Συλλόγου:

Σε μια στιγμή μεγάλης συγκίνησης και θλίψης, που ενώνει όλο τον κόσμο του ελληνικού τραγουδιού, τη στιγμή της απώλειας του κορυφαίου μας Μίκη, αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε το εξής: χθες τα σωματεία των συνθετών και των τραγουδιστών απηύθυναν κάλεσμα στα μέλη τους για έναν ομαδικό αποχαιρετισμό στον μεγάλο συνθέτη.Αρκετοί από εμάς συγκεντρωθήκαμε στο Σύνταγμα, προχωρήσαμε προς τη Μητρόπολη και δώσαμε τον τελευταίο ασπασμό μαζί.Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε από τους πρώτους ο Διονύσης Σαββόπουλος. Τυχαίνει να γνωρίζουμε πως πάντα όταν τον έβλεπε τον χαιρετούσε ως «Κάπταιν, μάϊ κάπταιν» κάνοντας τρυφερή αναφορά στην ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών». Έτσι επέλεξε να τον αποχαιρετήσει και στη Μητρόπολη. Αφού αποχαιρετηθήκαμε όλοι, φύγαμε ήσυχα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, όπως άρμοζε άλλωστε στην περίσταση.Επειδή είδαμε σήμερα μια άδικη διαστρέβλωση των γεγονότων, θέλουμε να καταθέσουμε αυτή τη μαρτυρία μας. Ένας άνθρωπος που χαιρετάει με συντριβή τον φίλο και δάσκαλό του δεν θα έπρεπε να χρειάζεται υπεράσπιση για οποιονδήποτε λόγο, να όμως που στην συγκεκριμένη περίπτωση την χρειάζεται. Αυτά-και ας επιστρέψουμε στο μεγάλο γεγονός της απώλειας.Θα μας απασχολεί για καιρό.

Η συγκινητική ανάρτηση του Διονύση Σαββόπουλου για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη

Ο Διονύσης Σαββόπουλος είχε κάνει μία συγκινητική ανάρτηση για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, λέγοντας το δικό του “αντίο” στον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη.

Με ανάρτησή του στο facebook, χαρακτήριζε τον Μίκη Θεοδωράκη ως τον “τελευταίο των μεγάλων” αλλά και ως έναν άνθρωπο “μεγαλοφυή, λεοντόκαρδο, αναγεννησιακό, οικουμενικό”.

Διονύσης Σαββόπουλος - Μίκης Θεοδωράκης

Διαβάστε την ανάρτηση του Διονύση Σαββόπουλου

Έφυγε σήμερα ο τελευταίος των μεγάλων. Των τελευταίων μεγάλων Ελλήνων. Είναι ημέρα πένθους, βαθιάς συγκίνησης αλλά και πνευματικής ανάτασης νομίζω, γιατί μετά τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, του Γιώργου Σεφέρη, του Γιάννη Ρίτσου, του Οδυσσέα Ελύτη, και όλων των άλλων πνευματικών ηγετών μας, έρχεται τώρα και η αναχώρηση του Μίκη Θεοδωράκη, στην 200η επέτειο της Ανεξαρτησίας, σαν να μας λέει “κοιτάξτε τι έχει πραγματική αξία σε όλη αυτή την πορεία και αφήστε τα μικρά και τα ασήμαντα”.

Ηταν παράφορος. Δεν τον χωρούσε ο τόπος. Ξεχείλιζε από μουσική, αιώνια νιάτα, πάθος και ρομαντισμό. Ηταν ένας μεγαλοφυής, ένας λεοντόκαρδος, ένας άνθρωπος αναγεννησιακός. Ενας οικουμενικός άνθρωπος.

Θα ζει πάντα στην μνήμη της Αντίστασης, στην τραγική μνήμη του εμφυλίου και της εξορίας, στους αγώνες της δεκαετίας του ΄60, στην φυλακή του αντιδικτατορικού αγώνα.

Μα πάνω από ολα θα ζει πάντα στο αιώνιο τραγούδι της ελληνικής λαλιάς με την συναρπαστική και θυελλώδη μουσική του.

«O Captain, my Captain
Η δάφνη κερδήθηκε
Ποτέ δεν θα πεθάνεις»

Πηγή εξωτερικής ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ