“Μήδεια”: Χωρίς ρεύμα 10.000 νοικοκυριά στην Αττική – “Μάχη” για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Με επιπλέον 60 τεχνικούς από την Περιφέρεια της Πελοποννήσου Ηπείρου και της Κεντρικής Ελλάδος (στις οποίες οι ζημιές αποκαταστάθηκαν) ενισχύονται σήμερα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, που εργάζονται για την αποκατάσταση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστια της Αθήνας μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας “Μήδεια”.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση 5 γραμμών Μέσης Τάσης, σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία, ενώ είχαν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 60.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις 70.000 που αντιμετώπισαν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Εξάλλου και στη Βόρεια Εύβοια, που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την κακοκαιρία, μέσα στις επόμενες ώρες ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης στο Δίκτυο και στους τελευταίους 4 οικισμούς.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά εκ νέου την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή. Καλεί, επίσης, όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 , μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Χρυσοχοΐδης: Θα ξαναέκλεινα την Εθνική Οδό – Ας αναρωτηθούν αυτοί που έκαψαν 100 ανθρώπους στο Μάτι

Οργισμένη ήταν η αντίδραση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην κριτική που δέχεται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Χρυσοχοΐδης απάντησε με σκληρό τρόπο στην ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη, όπου τον κατηγορούν ότι με το προληπτικό κλείσιμο της Ε.Ο. εξυπηρέτησε ιδιωτικά συμφέροντα, προκειμένου ο ιδιώτης-διαχειριστής του αυτοκινητόδρομου να αποφύγει πρόστιμο έως ενός εκατ. ευρώ βάσει του νόμου 4663 του 2020 εφόσον η κυκλοφορία διακοπεί για περισσότερη από μία ώρα.

«Είναι τόσο ψευδής και γελοίος πολιτικά αυτός ο ισχυρισμός που δεν στέκεται πουθενά. Ο δρόμος έκλεισε έπειτα από γνωμοδότηση των υπηρεσιών που από τον Νόμο είναι αυτές που παίρνουν αποφάσεις. Αυτό δεν στέκεται, δεν έχει καμία σχέση», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Ένα πράγμα θέλω να πω εδώ. Αυτοί που βάζουν αυτό το θέμα ως κριτική, έχουν σκεφτεί τι έκαναν στο Μάτι. Το γεγονός ότι βάζουν αυτό θέμα, σημαίνει ότι δεν έχουν καταλάβει. Εμείς προκρίνουμε την ανθρώπινη ζωή, εμείς βάζουμε πάνω απ’ όλα την ανθρώπινη ζωή», είπε και πρόσθεσε: «Αν με ρωτάτε αν θα ξαναέκλεινα την Εθνική Οδό, θα το ξαναέκανα. Δεν πρόκειται να διακινδυνεύσω ποτέ ανθρώπινες ζωές. Ας αναρωτηθούν αυτοί που έκαψαν 100 ανθρώπους στο Μάτι. Κάνουν σπέκουλα!».

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση, είπε ότι αρχικά ήταν άψογη, αλλά σίγουρα στη συνέχεια τα προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης που παρουσιάστηκαν σε χιλιάδες νοικοκυριά, είναι πολύ σημαντικά. Διευκρίνισε όμως ότι ο μηχανισμός του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα τέτοιου μεγέθους και μάλιστα άμεσα, καθώς τη Δευτέρα και την Τρίτη, έπεφτε ένα δέντρο κάθε 2,5 λεπτά.

«Έγινε το ανθρωπίνως δυνατό κι ακόμη παραπάνω», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αλλά «ήταν αντικειμενικά αδύνατο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο σύνολο τους».

Βορίδης: Η ευθύνη πρωτίστως και κυρίως βρίσκεται σε αυτόν που έχει τη συντήρηση του δικτύου

Έως τα μεσάνυχτα θα έχει αποκατασταθεί το 90% των προβλημάτων ηλεκτροδότησης τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σχετικά με το πότε θα αποκατασταθούν τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία Μήδεια με διακοπές ρεύματος και υδροδότησης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Μάκης Βορίδης σχετικά με το πινγκ πονγκ ευθυνών, σημείωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα έπρεπε να είχε δράσει προληπτικά ώστε να αποφευχθούν τέτοια προβλήματα, ωστόσο υπογράμμισε ότι ήταν μια πρωτοφανής κακοκαιρία που είχε να συμβεί στην Ελλάδα από το 2003. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Υπάρχει ένα πραγματικό δεδομένο και αυτό είναι ότι υπήρξαν αυτά τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, αλλά επίσης πραγματικό δεδομένο είναι ότι αυτή η κακοκαιρία έχει να συμβεί από το 2003. Πρέπει κάποιος να συνειδητοποιήσει πού βρίσκεται πρόβλημα. Ο ΔΕΔΔΗΕ αποκαθιστά προβλήματα που προήλθαν από πτώσεις δέντρων, από την πτώση των κλαδιών που επίσης επήλθαν από μία ακραία χιονόπτωση…”.

Πρόσθεσε: “Θα έπρεπε να έχουμε προληπτικά, αυτό που είναι αρμόδιος, καθαρίσει, κόψει τα δέντρα, ώστε να μην πέσουν, κόψει τα κλαδιά ώστε να πέσουν τα κλαδιά από τα δέντρα. Η ευθύνη πρωτίστως και κυρίως βρίσκεται σε αυτόν που έχει τη συντήρηση του δικτύου. Αλλά από την άλλη μεριά, για να είμαστε ρεαλιστές, θα έπρεπε ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει έτσι ώστε να κόψει τα δέντρα και τα κλαδιά που έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια… Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε” είπε και πρόσθεσε ότι στη Βόρεια Ελλάδα που χιονίζει πιο συχνά, αυτά τα καιρικά φαινόμενα είναι κι αυτά πιο συχνά, δεν καταγράφονται τέτοια περιστατικά, γιατί εκεί έχουν γίνει όλα όσα πρέπει. “Στη νότια Ελλάδα που τα φαινόμενα είναι σπάνια, θα έπρεπε από τις προηγούμενες μέρες να έχουν βγει συνεργεία, τα οποία θα έκαναν μια εκτίμηση ποιο κλαδί ή δέντρο είναι πιθανό να πέσει και αυτά που δεν έπεσαν και να το προλάβουμε” πρόσθεσε.

Σχετικά με το πότε θα αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι το 90% των ζημιών θα έχει αποκατασταθεί μέχρι τα μεσάνυχτα». Επίσης, υπογράμμισε την εργώδη προσπάθεια του κράτους επισημαίνοντας ότι «ο πολίτης που ταλαιπωρείται βλέπει μια εργώδη προσπάθεια του κράτους υπό ακραίες συνθήκες για να αποκαταστήσει τα προβλήματα. Το κράτος ήταν παρόν, λειτούργησε και λειτουργεί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ