Mεταστατικός καρκίνος του ήπατος από παχύ έντερο: Πώς αντιμετωπίζεται;

Mεταστατικός καρκίνος του ήπατος από παχύ έντερο: Πώς αντιμετωπίζεται;

Οι ηπατικές μεταστάσεις από καρκίνο του παχέος εντέρου αποτελούν το συνηθέστερο μεταστατικό καρκίνο του ήπατος.

Η  διάγνωση της νόσου τίθεται με έναν συνδυασμό απεικονιστικών τεχνικών (μαγνητική τομογραφία, αξονική τομογραφία) καθώς και βιοχημικών δεικτών (καρκινικοί δείκτες). Η αντιμετώπιση των ηπατικών μεταστάσεων από παχύ έντερο απαιτεί προσέγγιση ομάδας (multidisciplinary approach) στον ασθενή από τον παθολόγο – ογκολόγο  από τον ακτινολόγο  και από τον χειρουργό ήπατος.

Η συνήθης προσέγγιση αυτών των ασθενών είναι η τεχνική sandwich όπου προηγείται χημειοθεραπεία, ακολουθεί ηπατεκτομή και έπεται πάλι χημειοθεραπεία.

Ο Δρ. Τζίμας έχει το προνόμιο να συνεργάζεται με τους καλύτερους παθολόγους – ογκολόγους της  Ελλάδας, να παρουσιάζει τα περιστατικά του στο ογκολογικό συμβούλιο και είναι από τους πρώτους επιστήμονες στην Ελλάδα που έχει εφαρμόσει υβριδικές τεχνικές ηπατεκτομής, δηλαδή συνδυασμό κλασικής ηπατεκτομής (αφαίρεση τμήματος ήπατος) με τεχνικές τοπικής καταστροφής όγκου (RFA ή καί MWA), όπου αυτό είναι απαραίτητο, όπως για αμφοτερόπλευρη εντόπιση της νόσου κ.λ.π. με εξαίρετα αποτελέσματα.

Αυτά σε συνδυασμό με πολύ χαμηλό ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών έχουν καταστήσει ακόμα και τις πολύπλοκες ηπατεκτομές καθημερινή πρακτική με πολύ καλά αποτελέσματα αναφορικά με την επιβίωση των ασθενών (πάνω από το 50% των ασθενών με ηπατική νόσο θα ζήσει πάνω από 5 χρόνια).

 

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ