Μείωση – ρεκόρ στα αποθέματα αίματος

Το 2013 προσφέρθηκαν σχεδόν 39.000 λιγότερες μονάδες αίματος σε σύγκριση με το 212. Σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία καταγράφεται μείωση – ρεκόρ όπως στο «Αγία Σοφία», όπου συλλέχθηκε κατά 73,5% λιγότερο αίμα.

Σημαντικά μειωμένη είναι η ποσότητα του αίματος που προσφέρουν οι Έλληνες. Οι ανάγκες καλύπτονται οριακά, χάρη στο αίμα που ζητούν τα νοσοκομεία από τους συγγενείς και το φιλικό περιβάλλον των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), δείχνουν μια σταθερή πτωτική τάση στην προσφορά αίματος τα τελευταία χρόνια.

Το 2013 προσφέρθηκαν σχεδόν 39.000 λιγότερες μονάδες αίματος σε σύγκριση με το 2012, ενώ εκτιμάται ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί και το 2014. Σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία καταγράφεται μείωση – ρεκόρ, όπως στο «Αγία Σοφία», όπου συλλέχθηκε κατά 73,5% λιγότερο αίμα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας τους εθελοντές να μην ξεχνούν να δίνουν αίμα για τους πάχοντς συνανθρώπους.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ-Φορολογούν τους εθελοντές αιμοδότες…

Παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ