Μάθε πως θα αδυνατίσεις

Μάθε πως θα αδυνατίσεις

Υπάρχουν τέσσερα προφίλ διατροφής που ευθύνονται για τα περιττά κιλά, για διαφορετικούς λόγους το καθένα. Σε ποιο διατροφικό προφίλ ανήκετε;

Γράφει για το boro.gr η Δρ Λίζα Βάρβογλη, η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)

Παραδοσιακό: Αν το διατροφικό προφίλ σας είναι παραδοσιακό, το φαγητό είναι σημαντικό για εσάς και τα γεύματά σας οργανωμένα. Τείνετε προς την παραδοσιακή μαγειρική, τρώτε τρία γεύματα την ημέρα και το γιορτάζετε με φαγητό και ποτό. Το πρόβλημά σας είναι ότι έχετε πάντα άφθονο φαγητό στη διάθεσή σας και λίγη άσκηση.

Τα κίνητρά σας είναι η ευχαρίστηση, η ευκολία, οι κοινωνικές προσδοκίες, οι οικογενειακές παραδόσεις και η ταύτιση με το φαγητό που τρώτε. Συχνά μιλάτε για φαγητό, για εστιατόρια και γαστριμαργικές απολαύσεις. Η προοπτική να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες σας φαίνεται δύσκολη εξαιτίας της βολής σας, της ευχαρίστησής σας και των συνηθειών σας και γίνεστε αρνητικοί στην ιδέα τού να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες μόνιμα.

Νέο εκλεκτικό: Αν το διατροφικό προφίλ σας είναι νέο εκλεκτικό, τείνετε να υποκύπτετε στον πειρασμό του φαγητού κυρίως εκτός σπιτιού, σε εστιατόρια, ενώ όταν είστε σπίτι τρώτε γλυκά και σνακς. Πιθανότατα δεν μαγειρεύετε συχνά, αλλά φέρνετε γλυκά και φαγητά απέξω. Η όρεξή σας έχει μεταπτώσεις και σας οδηγεί σε παράξενες συνήθειες. Συχνά έχετε έντονη επιθυμία για φαγητά με πολλές θερμίδες . Τα περιττά κιλά είναι αναπόφευκτα. Τα κίνητρά σας είναι η ευχαρίστηση, η απόλαυση ενός καλού γεύματος σε ένα όμορφο περιβάλλον, οι κοινωνικές επαφές σε σχέση με το φαγητό και το κοινωνικό προφίλ που προκύπτει από τις τεράστιες γνώσεις σας σχετικά με τα εστιατόρια που έχουν τις καλύτερες σπεσιαλιτέ, τοποθεσία κτλ. Η προοπτική να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες σας φαίνεται δύσκολη εξαιτίας της ευχαρίστησής σας και των κοινωνικών λόγων που συνδυάζονται με αυτή.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ