Μανωλάδα: Παρέμβαση ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

Μανωλάδα: Παρέμβαση ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη

 

Την έντονη ανησυχία του για τις συνθήκες διαβίωσης και τα δικαιώματα των αλλοδαπών εργατών γης στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας εκφράζει ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ζητεί επίσης άμεση, συντονισμένη και αποτελεσματική παρέμβαση των αρμόδιων δημόσιων φορέων (αστυνομία, Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ, ΟΓΑ) και της τοπικής κοινωνίας.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ανεξάρτητη αρχή, από το 2008, είχε καλέσει τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν σχετικές καταγγελίες.

Τονίζεται ακόμη ότι σε αναλυτικό έγγραφό του από τον Απρίλιο του 2008 υπογραμμιζόταν ότι η παρουσιαζόμενη, από τον Τύπο, εικόνα των εργασιακών και κοινωνικών σχέσεων στις αγροτικές καλλιέργειες της Νέας Μανωλάδας δεν αρμόζει σε κράτος δικαίου.

Ο Συνήγορος καλεί εκ νέου το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, τον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και την ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να διασφαλίσουν ότι:

 

-τηρούνται οι προβλεπόμενοι από το νόμο όροι και συνθήκες εργασίας και οι εργαζόμενοι ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους,

-το σύνολο των εργαζομένων έχουν υπαχθεί στον οικείο ασφαλιστικό φορέα και διαθέτουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη,

-στα ενοικιαζόμενα στους εργαζόμενους καταλύματα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης,

-οι εργαζόμενοι συναλλάσσονται ελεύθερα στο πλαίσιο της νομιμότητας

-οι εργοδότες δεν ασκούν οποιαδήποτε μορφή παράνομου ελέγχου στους εργαζομένους μέσω παρεχόμενης ιδιωτικής «προστασίας».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ