Μαγιορκίνης: Τι είπε για τα κρούσματα μεταλλάξεων και τη μεταδοτικότητα στα παιδιά – ΒΙΝΤΕΟ

“Το βρετανικό στέλεχος του ιού έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στη χώρα μας αυτήν τη στιγμή” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας,τονίζοντας πως “ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός για όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη”.

“Ενδείξεις σταθεροποίησης εμφανίζει η πανδημία στη χώρα μας. Φαίνεται ότι ουσιαστικά υπάρχει έλεγχος της επιδημίας, η οποία προς το παρόν δείχνει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Τα μέτρα που ελήφθησαν την 6η Φεβρουαρίου έχουν δείξει μία σαφή μείωση της μεταδοτικότητας και αυτά που ελήφθησαν στις 11 Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε την επόμενη εβδομάδα αν συνέβαλαν στην περαιτέρω μείωση της μετάδοσης, ανέφερε.

Ο κύριος Μαγιορκίνης έκανε λόγο για τοπικές εξάρσεις που παρατηρούνται στη χώρα και είπε ότι η κυρία οδός μετάδοσης είναι οι κλειστοί χώροι, ο συγχρωτισμός σε αυτούς για αρκετή ώρα και χωρίς μάσκα. «Να συναντιόμαστε με τα ίδια άτομα κάθε φορά» τόνισε με έμφαση.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει μία ήπια πίεση στο σύστημα Υγείας, παρότι την τελευταία βδομάδα επιβαρύνθηκαν λιγότερο οι ΜΕΘ σε ποσοστό 12% και επισήμανε ότι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα μείωση των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία. Σε αυτό θα συμβάλει και η διαδικασία του εμβολιασμού για την οποία θα γνωρίζουμε μέσα στο Μάρτιο ποια θετική επίδραση θα έχει και στην μετάδοση του ιού στους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες.

Τι είπε για την αύξηση των κρουσμάτων των μεταλλάξεων του κορονοϊού

Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση των κρουσμάτων των μεταλλάξεων του κορονοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως “τις μεταλλάξεις τις παρακολουθούμε στενά και τα στοιχεία που παίρνουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αύξηση της μεταδοτικότητας μιλάνε για περίπου 15 με 20% αύξηση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες”.

Και συμπλήρωσε: “Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υπογραφή που να φαίνεται ότι είναι πιο έντονη στα παιδιά. Τα παιδιά εξακολουθούν να έχουν τη χαμηλότερη μεταδοτικότητα από όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ακόμα και για τις μεταλλάξεις, φαίνεται ότι είναι λιγότερο μεταδοτικά από τους ενήλικες”.

“Κάθε Τετάρτη παρακολουθούμε τον χάρτη και λαμβάνουμε υπόψιν μας και τις μεταλλάξεις για όποιες αποφάσεις. Προς το παρόν δεν έχουμε δει κάποια έκρηξη κρουσμάτων των μεταλλάξεων στην Ελλάδα, ωστόσο το παρακολουθούμε πολύ στενά” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αναφερόμενος στα ποσοστά επικράτησης των μεταλλαγμένων στελεχών, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ ανέφερε πως “το βρετανικό στέλεχος του ιού έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αυτήν τη στιγμή, ενώ το νοτιοαφρικανικό είναι περιχαρακωμένο σε ελάχιστες περιοχές”.

“Για το βρετανικό στέλεχος, η εκτίμηση των λοιμωξιολόγων είναι ότι κυμαίνεται σε κάποιες περιοχές γύρω στο 40%, ωστόσο πρέπει να περιμένουμε για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα” πρόσθεσε. “Το βρετανικό στέλεχος έχει μία ήπια αυξημένη μεταδοτικότητα και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη παθογένεια. Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει σχετιστεί με μειωμένη ανοσολογική απόκριση και για αυτόν το λόγο προσπαθούμε να την υπερχαρακώσουμε όσον το δυνατόν περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ενδείξεις είναι ότι ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός για όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη” κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ