Μαγιορκίνης: Κρίσιμο το επόμενο διάστημα – Τι είπε για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού

Την κρισιμότητα του επόμενου διαστήματος τόνισε o επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊου στη χώρα μας.

“Η πανδημία του κορονοϊού προσεγγίζει ήδη τις 90 εκατ. διαγνώσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 63 εκατ. έχουν αναρρώσει. Οι διεγνωσμένες ενεργές λοιμώξεις έχουν αυξηθεί περίπου στις 23 εκατ. Ο ρυθμός διαγνώσεων αυξήθηκε σε 750.000 ανά ημέρα, ξεπερνώντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ και φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν αυξήθηκε και προσεγγίζει πλέον τους 15.000 θανάτους την ημέρα” ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Και συμπλήρωσε: “Στην Ευρώπη η επιδημία έχει υπερβεί τις 25 εκατ. διαγνώσεις και τους 575.000 θανάτους, ενώ ο αριθμός των διαγνώσεων έχει ενισχυθεί ξανά στο επίπεδο των 275.000 διαγνώσεων ανά ημέρα”.

“Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά βλέπουμε μείωση περίπου 40% στις ΜΕΘ σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ οι εισαγωγές ανά ημέρα στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί κατά 60%. Πρέπει να τονιστεί ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Και συνέχισε: “Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων τις τελευταίες 10 ημέρες δείχνει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις και πιθανώς μία πολύ ήπια αυξητική τάση προς το τέλος αυτής της εβδομάδας. Η Θεσσαλονίκη δείχνει ότι διατηρεί τον ρυθμό συρρίκνωσης με 10-15% λιγότερες ανά εβδομάδα”.

“Το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες δέκα ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί. Το επόμενο διάστημα έχει χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας” τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τι είπε για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού

Στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. “Διαγνώσεις του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού έχουν καταγραφεί σε περισσότερα από 40 κράτη. Κάτι σχετικά αναμενόμενο διότι το Λονδίνο, όπου έχει αυξηθεί η συχνότητα του συγκεκριμένου στελέχους, είναι επικοινωνιακός κόλπος. Οι ενδείξεις ότι πρόκειται για αυξημένης μεταδοτικότητας στέλεχος ενισχύονται, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρος ο ακριβής μηχανισμός της αυξημένης μεταδοτικότητας” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής.

“Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και ατομικής υγιεινής είναι αποτελεσματικά. Η προσήλωσή μας σε αυτά μπορεί να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της μετάλλαξης του ιού” κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης,

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ