Μαγιορκίνης για self test: Η πιθανότητα να βγει ψευδώς αρνητικό είναι μικρότερη από 1 στα 1.000 – ΒΙΝΤΕΟ

“Είναι εξαιρετικά αξιόπιστο το αρνητικό αποτέλεσμα των self test” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως “η πιθανότητα να βγει ένα self test ψευδώς αρνητικό είναι μικρότερη από 1 στα 1.000”

“Τα self test στην παρούσα φάση είναι μία μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου, το λεγόμενο screening, το οποίο αποσκοπεί στην έγκυρη διάγνωση με σκοπό την πρόληψη. Με απλά λόγια ελέγχουμε υγιείς ανθρώπους για να εντοπίσουμε μία νόσο σε πρώιμα στάδια, πριν δηλαδή εμφανιστούν συμπτώματα” ανέφερε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης.

Self test: “Παρόμοια” με τα Τεστ ΠΑΠ, τις μαστογραφίες και τα τεστ για τον HIV

“Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιου τύπου προληπτικού ελέγχου ευρείας κλίμακας είναι τα Τεστ ΠΑΠ, οι μαστογραφίες και τα τεστ για τον HIV. Το κοινό όλων αυτών των ελέγχων είναι ότι έχουν ως ρόλο να σαρώσουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει συμπτώματα και να εντοπίσουν τα άτομα που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για τη νόσο που μας ενδιαφέρει” είπε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Και συνέχισε: “Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ακολουθείται πάντα από πιο ειδικό έλεγχο που έχει τη λογική της τελικής διάγνωσης/επιβεβαίωσης ώστε να εφαρμοστούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Η πρόληψη είναι βασικό συστατικό του προσυμπτωματικού ελέγχου και το σημαντικότερο στοιχείο στην πρόληψη της COVID-19, το καλύτερό μας «όπλο» αυτή τη στιγμή εκτός από τα εμβόλια, είναι η διακοπή της μετάδοσης.

Yψηλότερη από 99% η ειδικότητα των self test“Τα βασικά χαρακτηριστικά των self test είναι η ευαισθησία και η ειδικότητα. Η ευαισθησία του τεστ είναι η πιθανότητα να δώσει θετικό αποτέλεσμα εφόσον έχει κάποιος τη νόσο. Για παράδειγμα, η ευαισθησία 80% σημαίνει ότι από τους 100 που έχουν τη νόσο το τεστ θα εντοπίσει τους 80. Η ειδικότητα του τεστ είναι να δώσει αρνητικό αποτέλεσμα εφόσον κάποιος δεν έχει τη νόσο. Για παράδειγμα, η ειδικότητα 99% σημαίνει ότι από τους 100 που δεν έχουν τον ιό, το τεστ θα θεωρήσει ότι όντως οι 99 δεν έχουν μολυνθεί” Ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Και συμπλήρωσε: “Τα συγκεκριμένα self test που διατίθενται χαρακτηρίζονται καταρχήν από την πολύ υψηλή ειδικότητα, υψηλότερη από 99%, έτσι ώστε το ποσοστό των ψευδώς θετικών στον πληθυσμό θα είναι χαμηλό ακόμα και όταν ο ιός δεν είναι τόσο συχνός ανάμεσά μας. Επίσης τα τεστ έχουν αρκετά υψηλή ευαισθησία, υψηλότερη από 80%. Η ευαισθησία των συγκεκριμένων τεστ αυξάνεται αρκετά παραπάνω από 80% και φτάνει ακόμα και το 95%, όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο του ιού στον οργανισμό. Ως εκ τούτου, όσο πιο μεταδοτικός είναι κάποιος τόσο πιο πιθανό είναι να το «πιάσει» το συγκεκριμένο τεστ”.

Η πιθανότητα να βγει ένα self test ψευδώς αρνητικό είναι μικρότερη από 1 στα 1.000Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα τα τεστ να βγάλουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως “με τα στοιχεία που έχουμε και αν θεωρήσουμε πως ο επιπολασμός αυτή τη στιγμή είναι 1% στον πληθυσμό -που δεν είναι τόσο-, πιθανότητα να βγει ένα self test ψευδώς αρνητικό είναι μικρότερη από 1 στα 1.000. Μιλάμε για πολύ σπάνια γεγονότα, και αυτό αποδεικνύεται από τα επιμέρους στοιχεία των τεστ. Είναι εξαιρετικά αξιόπιστο το αρνητικό αποτέλεσμα των τεστ”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ