Μαγιορκίνης: Επιδείνωση της επιδημίας σε 33 ευρωπαϊκές χώρες – Τι είπε για τη μετάλλαξη “Δέλτα”

“Η μετάλλαξη Δέλτα έχει απομονωθεί σε 100 χώρες και θα επικρατήσει στις περισσότερες χώρες” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

“Συνολικά στον κόσμο έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας 185 εκατ. μολύνσεις και πάνω από 4 εκατ. θάνατοι. Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων αυξήθηκε περίπου 5% την τελευταία εβδομάδα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 2%” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Επιδείνωση σε 33 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες

Και συνέχισε: “Στην Ευρώπη παρουσιάστηκε σημαντική επιδείνωση της επιδημίας την τελευταία εβδομάδα, με 44% περισσότερες διαγνώσεις και 4% περισσότερους θανάτους. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες οι 33 παρουσίασαν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, με σημαντική επιδείνωση να παρουσιάζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και την Ισπανία”.

Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας επισήμανε πως παρατηρήθηκε σημαντικότατη αύξηση στα νέα κρούσματα στην Ελλάδα , ωστόσο αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας, καθώς μειώθηκε κατά 21% ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ. “Καταγράφηκαν 2,5 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η μετάλλαξη “Δέλτα” θα επικρατήσει στις περισσότερες χώρες

“Ως προς τη μετάλλαξη Δέλτα ανέφερε μέχρι σήμερα ότι έχει απομονωθεί σε 100 χώρες. Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει στις περισσότερες χώρες. Φαίνεται πως ο εμβολιασμός έχει προστατέψει σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα υγείας αρκετών χωρών από εισροή βεβαρημένων περιστατικών” τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας.

Τέλος ο κ. Μαγιορκίνης κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν. “Τα εμβόλια έχουν προστατεύσει από χιλιάδες θανάτους. Η καλύτερη ελπίδα μας για επιταχύνουμε την επιστροφή στην κανονικότητα, είναι η επιτάχυνση του εμβολιασμού”¨ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η μάσκα δεν υποκαθιστά τον εμβολιασμό

Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση μάσκας από εμβολιασμένους, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως “ένας εμβολιασμένος συμβάλλει πολύ περισσότερο στον έλεγχο της πανδημίας από ότι κάποιος που φοράει μάσκα. Να μην έχουμε την εντύπωση ότι η μάσκα υποκαθιστά τον εμβολιασμό. Τίποτα δεν τον υποκαθιστά και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ