Μάχη 30 ημερών με τη «Δέλτα» – Το σχέδιο της κυβέρνησης για να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί

Των Γ. Σιαδήμα, Αιμ. Σταθάκου, Δ. Πανανού

Με κάθε τρόπο επιδιώκει η κυβέρνηση να ενισχύσει τους εμβολιασμούς κατά του κορoνοϊού και της μετάλλαξης «Δέλτα», θέτοντας σε εφαρμογή το σχέδιο «πόρτα-πόρτα». Ο στόχος είναι μέχρι τα μέσα Αυγούστου να έχουν πειστεί όσοι έχουν αμφιβολίες και να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να εμβολιαστούν.

Το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύει να φτάσει το μήνυμα «εμβολιάζομαι – προστατεύομαι» σε κάθε γωνιά της χώρας, βάζοντας στο παιχνίδι την αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία, τους τοπικούς φορείς, ακόμα και πρόσωπα που μπορούν να ασκήσουν επιρροή ειδικά στους νέους μέσω των social media.

Στο ενδιάμεσο, βέβαια, και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες να εμβολιαστούν. Όπως έκανε μέσα στην εβδομάδα από το Κερατσίνι, όπου εγκαινίασε το νέο Κέντρο Υγείας, ζητώντας από τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο απέναντι στον κορoνοϊό. Δεν είναι τυχαίο πως από την Τρίτη ξεκίνησαν στην Κρήτη να εμβολιάζουν μαζικά οι κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας, σε πλατείες ή σε δημοτικές αίθουσες, πολίτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον μέσα από τους κατά τόπους δήμους. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, η προσέλευση ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να μεταφερθούν εμβόλια στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί άμεσα και στην υπόλοιπη Ελλάδα και για την υλοποίησή του οι τοπικοί άρχοντες καλούνται να συντάξουν λίστες με όσους θέλουν να εμβολιαστούν.

Όπως είναι φυσικό, οι επόμενες επισκέψεις των κινητών μονάδων αφορούν περιοχές που για την ώρα παρουσιάζουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Παράλληλα, η κυβέρνηση επιθυμεί και τη στήριξη της Εκκλησίας σε αυτή την τελική μάχη με την πανδημία, καθώς κάποιοι ιερείς αντιδρούν στον εμβολιασμό. Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της ομάδας των ειδικών Σωτήρης Τσιόδρας θα παρευρεθούν στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα των εμβολιασμών. Είναι σαφές ότι εκεί θα παρουσιάσουν τα δεδομένα και θα ζητήσουν περαιτέρω στήριξη από την Εκκλησία. Άλλωστε, οι μητροπολίτες και οι ιερείς έχουν τη δυνατότητα να πείσουν ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας όχι μόνο να κάνουν το εμβόλιο, αλλά και να τηρούν τα υγειονομικά μέτρα. Ήδη την περασμένη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί και το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συζήτηση να αφορά τους εμβολιασμούς και τη βοήθεια της Εκκλησίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Αύξηση των ραντεβού

Πάντως, τα τελευταία 24ωρα τα νέα ραντεβού για εμβολιασμό έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Οπως αποκάλυψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν προγραμματιστεί πάνω από 300.000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων φτάνει το 47%, με τα ραντεβού που έχουν ήδη προγραμματιστεί να δείχνουν πως μέχρι τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου το ποσοστό αυτό μπορεί να ξεπεράσει και το 60%. Κάτι που σημαίνει πως ο στόχος για να χτιστεί το τείχος ανοσίας όχι μόνο είναι εφικτός, αλλά θα επιτευχθεί ίσως και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, στην περίπτωση που η ροή των εμβολιασμών συνεχιστεί σε αυτούς τους ρυθμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το ποσοστό των νέων ηλικίας 18-24 έχει αυξηθεί, με πάνω από το 27% να έχει κάνει ήδη την πρώτη δόση ή να έχει κλείσει το πρώτο ραντεβού για να εμβολιαστεί άμεσα. Να σημειωθεί πως οι νέοι 18- 24 ετών ήταν η τελευταία εμβολιαστική γραμμή που άνοιξε. Οσον αφορά την ηλικιακή ομάδα 25-29, το ποσοστό των εμβολιασμένων με μία δόση ή με κλεισμένο το πρώτο ραντεβού ξεπερνά το 34%.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ